Aere și alură de civilizatori.
Proclamă că au adevărul la centură. Iar ceilalți n-au habar de nimic, sunt personaje perimate.
Nu admit că greșeala, ca orice e omenesc, e și în sângele și limfa lor. Că nu-s absolviți de erori. Sunt siguri pe ei, cu certitudinea celui care crede că lumea s-a buricat odată cu nașterea sa, și are exitul legat de augusta lui persoană.
Nu-s fanii exercițiului nuanțelor, e pe ori/ori, alb și negru, vinovat sau nevinovat, buni ori răi, după o judecată sumară, în care nu contează dacă probele sunt discutabile, chiar falsificate.
N-au lecturi serioase, dar susțin că știu tot. Confundă cu lejeritate Google cu biblioteca.
Cred că sunt progresiști, fiindcă au ca reper Apusul, și nu realizează că Occidentul este într-o perioadă cronică de decadență.
Sunt activiștii regresului, a disoluției moravurilor și națiunilor, și n-au habar, confundă progresul cu bunăstarea.
Fără să cunoască serios nimic, sunt actori ai spoielii, nativi alunecați din link în link, goi în fond.
Nărăviți ai pixelilor, au impresia că crimele sunt ca un fel de pac-pac din filmele de acțiune, de e aici lejeritatea cu care vorbesc de eliminarea adversarilor.
Pretind cu obrăznicie că li se cuvine orice. Nu acum- de ieri. Supraevaluarea le e firescul. Când, de fapt, merită fix cât merită, cât și la ce se pricep.
N-ai voie să ai milă în ceea ce-i privește, neștiința nu-i deculpabilizează.
Ei sunt barbarii digitali, fatali pentru societățile care nu știu să se apere.
Autor: Alexandru Petria
Sursa: Alexandru Petria Facebook
NOTA REDACȚIEI:
Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme (1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii (poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc (2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2014), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2017).
A contribuit cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: Zig-zag, Cotidianul, Hermes, Partener, Monitorul de Someș. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.
I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014. În 2018, a revenit ca poet cu volumul Până unde are oxigen dragostea, apărut la Alexandria Publishing House. Cea mai nouă și controversată apariție este Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice, despre dignitism & alte lucruri, tot la Alexandria Publishing House, la finalul lui 2018. CARTEA SE POATE COMANDA AICI.
Adauga comentariu