Analize și opinii

Adrian Onciu: UN ALT SHOW GROTESC

După reuniunea G7 din Italia (unde Meloni l-a privit pe Macron ca pe un infractor sexual), marionetele lui Joe Biden se întâlnesc astăzi în Elveția, lângă Lucerna, la așa-zisul summit de pace inițiat de gașca lui Zelensky.
Motiv bun pentru bârfe în cadrul discuțiilor informale și tratament gastronomic VIP acordat politicienilor din zona occidentului colectiv. Nimic mai mult.
Destul de comic titlul din Gigi24 legat de eveniment: ”Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe azi în Elveția”. Complet aiurea. Întrunirea de lucru a marionetelor globaliste va decide, cel mult, următoarea locație de lux pentru cazare, masă și divertisment de cinci stele. Biden, Putin și Xi vor absenta. La fel și jumătate din cei aproape 200 de membri ai ONU. De altfel, pentru a sublinia importanța deosebită a acestei reuniuni din munții elvețieni, președintele SUA a ales să nu participe (spre disperarea lui Zelensky). Vor fi acolo doar papagalii obișnuiți din Europa ai unor astfel de paranghelii cu acces limitat: Scholz, Macron, Meloni, Ursula, Sunak și ceilalți băgători de seamă din trupa de războinici rusofobi.
În condițiile de mai sus, le va fi extrem de greu băieților din departamentul PR să prezinte evenimentul altfel decât este: un mega-eșec din start. O încordare de mușchi obosiți, abia vizibili pe sub cămașa însângerată.
Tratați cu dispreț, rușii și-au spus încă de ieri punctul de vedere, prin vocea președintelui Putin. Negocieri reale de pace vor fi doar dacă regimul Zelensky își va retrage trupele din teritoriile anexate de Kremlin și va renunța la aderarea la NATO. O propunere decentă din punctul de vedere al Moscovei, dat fiind că Ucraina își va păstra 80 la sută din teritoriu și accesul la Marea Neagră. Și asta în condițiile în care regimul Zelensky s-a dovedit a fi sinucigaș în raport cu propria populație și cu oferta Kremlinului de dinainte de debutul războiului.
Vladimir Putin: ”Condițiile sunt foarte simple: trupele ucrainene trebuie să se retragă complet din Republicile Populare Donețk și Lugansk. Pentru regiunile Kherson și Zaporijia, insist, [trebuie să se retragă] de pe toate teritoriile acestor regiuni în limitele lor administrative care existau când făceau parte din Ucraina. De îndată ce Kievul declară că este pregătit pentru o astfel de decizie și începe o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și notifică oficial renunțarea la planurile de aderare la NATO, din partea noastră, imediat, literalmente la minut, se va da ordinul de încetare a focului și de începere a negocierilor”.
După un foarte scurt schimb de opinii cu Casa Albă și aliații din Formatul Ramstein, regimul Zelensky a respins categoric oferta. Există încă speranțe de mai bine, par a spune americanii. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că propunerea lui Putin ”nu este de bună credinţă”, în timp ce șeful Pentagonului pretinte că președintele rus ”nu este în poziţia de a dicta Ucrainei ceea ce trebuie să facă pentru a se ajunge la pace”. Cu alte cuvinte, pacea va surveni doar în condițiile Washingtonului. Sau vom avea război până ce una dintre părți va ridica steagul alb.
Pus la colț de liderii NATO în competiția pentru scaunul lui Stoltenberg, președintele Iohannis a trimis-o la summit-ul din Elveția pe încântătoarea Luminița Odobescu (o știți, cea care își bea cafeaua de dimineață cu Hillary Clinton). Ungaria, Turcia și India vor avea reprezentanți tot din eșalonul doi al diplomației, în timp ce China și Brazilia pregătesc propriul plan de pace.
Americanii au ales să lungească pelteaua în propriul beneficiu, cu alte mii și zeci de mii de morți, plus daune materiale incomensurabile. Și mai grav este că în condițiile adâncirii conflictului va deveni aproape imposibil să se mai găsească o cale de ieșire acceptabilă pentru ambele părți.