Analize și opinii

Adrian Onciu: TUSEA ȘI JUNGHIUL

Traian Băsescu a fost omul perfect al propagandei sistemului cât timp a șters pe jos cu Călin Georgescu. Gornetele de partid l-au folosit intensiv pentru a justifica lovitura de stat. Apoi s-a întâmplat ceva. A avut loc un declic și fostul președinte aproape că a întors armele.
Să amintim ce a postat Băsescu pe Facebook, în urmă cu o săptămână: ”Problema relaţiei cu SUA nu este nici ambasadorul, nici ministrul de externe şi nici lipsa unui împuternicit special pentru America. Problema relaţiei României cu SUA este legată de anularea alegerilor.” O lovitură în plex dată regimului Iohannis-Ciolacu, după ce același regim l-a folosit pe Petrov pentru a-l ridiculiza pe CG, principala victimă a puciului de anul trecut. ”O colecție de nonsensuri debitează dl. Băsescu”, s-a grăbit să concluzioneze CTP, care argumentează pueril că Statele Unite nu ar fi ”îndrituite moral” să ceară României să respecte normele democratice.
Da, e foarte dureros ca partenerii strategici să-ți așeze oglinda în față după ce ai devenit un tiran fără pic de respect pentru proprii cetățeni. Traian Băsescu a pus capac, scoțându-l din sărite pe Ciolacu. I-a sugerat premierului să demisioneze, întrucât nu a fost capabil ”să organizeze alegeri libere și corecte”, a îngropat țara în datorii și a trimis la Casa Albă doi emisari nepotriviți, specializați în ”petreceri cu ștaif”.
Ca de obicei în astfel de situații, persoanele vizate evită să discute fondul problemei și contraatacă la baionetă, pe principiul ”Cine ești tu să mă judeci pe mine?”. Așa cum Trump nu ar avea statura morală necesară pentru a da lecții conducătorilor României, la fel nici Băsescu nu este cea mai potrivită persoană capabilă să facă un rechizitoriu la adresa lui Ciolacu.
Altfel ar fi stat situația dacă premierul României ar fi fost criticat de Ursula von der Leyen – un exemplu de verticalitate, profesionalism și corectitudine (dacă ar fi să ne ghidăm după influensări ca Mîndruță, Striblea ori CTP). Chiar și o mustrare a lui Ciolacu venită din partea lui Ion Iliescu ar fi fost mult mai puțin gravă, din punctul de vedere al actualului premier.
Călcat pe bătături în cel mai sensibil loc, Ciolacu s-a dezlănțuit ca după blocurile din Buzău: ”Vorbești fără rușine de justiție, când ești cel mai corupt președinte din istorie. Ai reușit unica performanță de a avea jumătate de familie la pușcărie. Apropos, Bercea Mondialu ce mai face?! Vorbești fără rușine de relația cu americanii, când singura ta strategie pe tema SUA a fost, citez: «Decât să sug la mai mulți licurici mai mici, mai bine să sug la un licurici mai mare». Vorbești fără rușine de alegeri, când tu ai ajuns președinte a doua oară furând voturi cu nesimțire – trei pe secundă chiar la Paris. Chiar nu ți-e jenă, Petrov?!”. Nu a lipsit nici apelativul ”turnător ordinar”.
Indiferent câte păcate ar avea Băsescu, acuzațiile pe care i le-a adus lui Ciolacu se justifică pe deplin. Faptele reprobabile ale fostului președinte nu pot ține loc de ”circumstanțe atenuante” pentru lovitura de stat comisă de Ciolacu, în parteneriat cu Iohannis.
În calitate de ”animal politic” pur sânge, Traian Băsescu încearcă prin orice mijloace să maximizeze șansele de victorie ale preferatului său, Nicușor Dan. Mai întâi a pus toate tunurile pe Călin Georgescu, până când sistemul din spatele lui Ciolacu a rezolvat problema prin intermediul BEC și CCR. Apoi a trecut la actuala guvernare, văzută de o bună parte dintre români drept principal responsabil pentru omorârea democrației. Cum ”independentul” Nicușor Dan vrea să pară din afara sistemului, complet detașat de partide, încercarea lui Băsescu de a-i face pârtie prin lovirea guvernării PSD-PNL-UDMR începe să capete sens.
”Un rebut politic scos în față de frații lui de arme, să mai agite românii în campanie. Uită-te în față, Petrov! O să vezi doar lada de gunoi a istoriei”, a conchis Ciolacu.
Nostim e că atât premierul cât și fostul președinte au dreptate sută la sută, chiar dacă taman primul s-a exprimat fix ca pe vapor.