Analize și opinii

Adrian Onciu: TRUMP ȘI CONSECINȚE

Pe 20 octombrie, pe 5 noiembrie și pe 24 noiembrie urmează trei rânduri de alegeri care ne privesc în mod direct. Vor fi votați viitorii președinți ai Republicii Moldova, Statelor Unite, respectiv României.
Dacă Donald Trump va reveni la Casa Albă vom fi martorii unei schimbări majore a politicii externe a SUA, cu impact frontal asupra Uniunii Europene. ”America First” înseamnă contracte negociate la sânge de noua administrație de la Washington, taxe vamale și investiții derulate preponderent pe pământ american. Mai înseamnă alocarea unor sume din ce în ce mai mari la capitolul înarmare, cu titlul de ”taxă de protecție” în cadrul NATO. Nu în ultimul rând, înseamnă diminuarea presiunii militare asupra Rusiei, prin punerea în stand-by a proiectelor de securitate româno-americane.
În cadrul acestor proiecte de securitate intră și investițiile directe în mass-media și ONG-uri. De aici disperarea unor jurnaliști și influensări de teapa lui CTP. Ei văd în Trump omul care îi buzunărește la propriu. Vor fi mult mai puțini bani de propagandă veniți în Europa pe filiera Partidului Democrat.
Zelensky și acoliții lui din sfera globalistă încă speră că s-ar putea negocia cu ”noul” Trump continuarea în forță a războiului cu Putin. Este tot ceea ce mai pot face după trei tentative de asasinat. Să spere că va fi bine. Doar că ultimele ieșiri publice ale lui Trump lasă loc la prea puține interpretări: ”Acest război este pierdut. Ucraina, nu uitați, nu mai este Ucraina. Fiecare oraș a fost practic ras de pe fața pământului. Nu mai există orașe. Fiecare clădire a fost distrusă”. Fostul președinte al SUA a adăugat că Zelensky se face vinovat nu doar pentru că nu a reușit să pună capăt războiului, ci și pentru că a contribuit la declanșarea acestuia. Nimic mai puțin adevărat.
De cealaltă parte, Kamala Harris s-a angajat să continue să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia, ”în interesul vital al securității naționale a SUA”. Wow!
Să ne așteptăm să se dezlănțuie iadul după victoria lui Trump și refuzul acestuia de a alimenta mașinăria de tocat carne din Ucraina. Globaliștii de sub aripa lui Soros, braț la braț cu potlogarii de la Londra, Berlin, Paris și Bruxelles, vor suplini cu brio neimplicarea Casei Albe. NATO va funcționa aproape ca și până acum. Iar unii politicieni ca Macron și Scholz ar putea chiar să-și frece palmele, o dată ce vor fi principalii furnizori de armament și muniție.
Trump va deveni putinist cu acte în regulă. Occidentul ”civilizat” îl va blama că i-a abandonat pe ucraineni în mâinile măcelarului de la Moscova. Simțindu-se trădat, Zelensky va prinde curaj pentru a-i turna o găleată de zoaie în cap noului președinte al SUA. Și pentru a amenința întreaga lume, a enșpea oară, cu propriile arme nucleare.
Centrul atenției se va muta către rivalitatea cu China și înspre Orientul Mijlociu, unde guvernul Netanyahu va fi sprijinit de Pentagon ”fără limite”. Este principalul motiv pentru care puternicul grup de lobby evreiesc din SUA abia așteaptă revenirea lui Trump la Casa Albă. Tripleta Trump-Netanyahu-Putin ar putea funcționa ireproșabil, cu unele concesii din partea liderului rus (în schimbul desprinderii SUA din cercul de susținători ai lui Zelensky).
Greu de crezut că Trump ar avea vreun interes în reluarea bunei colaborari germano-ruse. Așa că UE va rămâne ”victima de serviciu” și în mandatul lui Trump. Mai corect spus, cu precădere în această variantă.
Pentru patrioții din Europa și de aiurea, Trump ar trebui să vină cu speranța că tăvălugul globalist încă mai poate fi oprit. Și că viitorul aparține statelor suverane, indiferent de forma prin care aleg să colaboreze.
Încă o dată: un mare DA pentru libera circulație a persoanelor și a mărfurilor. Și un mare NU pentru Guvernul Mondial (fie el și ”multipolar”).

Autor: Adrian Onciu