■ Jurnaliștii de la CNN (principala trompetă a CIA la nivel global) l-au întrebat pe Zelensky dacă nu este îngrijorat că rușii ar putea să-l asasineze. Desigur pare o întrebare stupidă la prima vedere. Ce-ar fi putut să răspundă liderul de la Kiev? Îmi tremură chiloții pe mine?! Mai degrabă inițiativa CNN are un alt substrat. În condițiile informațiilor de culise legate de negocieri tot mai intense pentru ajungerea la un compromis între Rusia și SUA, tergiversările din partea lui Zelensky ar complica foarte tare lucrurile. Iritarea Kievului din timpul summit-ului NATO lasă de înțeles că buna cooperare dintre aliați scârțâie puternic. Mai ales atunci când Zelensky insistă pe niște obiective nerealiste (vezi Crimeea). Așa că la presupusul șantaj al Kievului la Joe Biden, băieții duri de la CIA au replicat cu o amenințare transparentă, via CNN: dacă Putin se codește, noi nu vom ezita să trimitem o rachetă la locul potrivit. Așa că de-abia acum Zelensky are motive să se teamă. Dar nu de ruși, ci taman de partenerii din prima linie.
■ Metodele de coerciție de tip banditesc sunt multiple atunci când vorbim despre jandarmul lumii. Oficial, se numesc ”sancțiuni economice” și se adresează țărilor unde costurile de intervenție directă a Pentagonului sunt prea mari în raport cu beneficiile. Pentru că Ungaria este parte a Uniunii Europene, iar Viktor Orban un politician rațional, cu larg sprijin în rândul populației, ambasada SUA la Budapesta are mari greutăți să găsească suficiente motive pentru celebrele ”sancțiuni economice”. Așa că le aplică discret, prin intermediul gigantului financiar-bancar de pe Wall Street. Mai nou, Casa Albă a trecut și la alte represalii față de regimul Orban. Și a ales, ca de obicei, să-i atace pe simplii cetățeni, cărora le-a retras vizele de intrare în SUA (cele emise în perioada 2022-2020) și a limitat drastic participarea Ungariei la programul Visa Waiver. Din punctul ăsta de vedere, România nu are emoții. Suntem demult preș la ușa administrației Biden, așa că partenerii strategici ne tratează ca pe africanii din Burkina Faso.
■ Apropo de Burkina Faso, Africa se pregătește de război. După lovitura de stat din Niger și înlăturarea marionetei franceze din funcția prezidențială, organizația vest-africană ECOWAS, aflată sub controlul Statelor Unite și al Franței, a anunțat că va ataca Nigerul. Și a dat un termen limită de 7 zile pentru reinstalarea marionetei. Mali, Burkina Faso și Guineea au declarat că atacul asupra Nigerului va fi un atac asupra tuturor și că vor interveni militar. Ulterior, și Algeria a avut o poziție similară. Șeful Statului Major al armatei algeriene s-a întâlnit la Moscova cu ministrul Apărării, Șoigu. Este posibil ca Algeria să primească arme grele din Rusia și Iran prin porturile sale. În afară de problema uraniului extras din Niger, europenii au și altă miză majoră în zonă: proiectul conductei de gaze naturale Transahara, care ar fi urmat să transporte anual 30 miliarde metri cubi de gaz pe ruta Nigeria-Niger-Algeria-Europa. În mod ironic, UE trimisese 40 de milioane de euro în Niger, în scopul ”antrenării și echipării armatei” care ulterior avea să răstoarne de la putere marioneta Franței. Rămâne de văzut dacă Occidentul va decide să acționeze în Niger după modelul deja verificat în Libia, Siria sau Ucraina. Cu riscurile de rigoare.
■ Justiția americană aflată sub controlul democraților-globaliști continuă încercările penibile de a-l îndepărta pe Donald Trump din cursa electorală. Fostul președinte este târât prin tribunale în nu mai puțin de trei dosare, unul mai grotesc decât altul: deținere de documente clasificate, plăți ilegale către o actriță porno, respectiv conspirație în vederea fraudării alegerilor. Mai rămâne ca procurorii lui Biden să-l acuze pe Trump că-i mercenar Wagner.
Autor: Adrian Onciu
Adauga comentariu