Analize și opinii

Adrian Onciu: SPECTRUL MARII DEPRESIUNI

Ar fi bine ca patrioții să nu-și facă iluzii. Globalismul fără niciun Dumnezeu, sprijinit de marile corporații și de sistemul financiar-bancar din occident, va rămâne la butoane cât timp oamenii vor simți că au buzunarele pline. Sau măcar pe jumătate pline.
Dacă Europa ar intra într-o criză fără ieșire, iar UE ar colapsa, indivizi ca CTP, Mîndruță sau Striblea și-ar înghiți limba. Ar depune armele și ar admite că elitele de la Davos au provocat un adevărat dezastru. Dar chiar și atunci ar fi suficient de infatuați încât să arate cu degetul mai întâi spre Putin și Xi, înainte de a ajunge, eventual, la Schwab și la acoliții lui.
Războiul cu Rusia oricum ar fi izbucnit, cu sau fără provocările regimului de la Kiev. În ultimii 79 de ani, Statele Unite au clădit pas cu pas, om cu om, cărămidă cu cărămidă, planul de cucerire a Moscovei – fie pe cale pașnică, fie prin intermediul unor războinici-marionetă ca Volodimir Zelensky.
Mai nou, conflictul s-a întețit pe front, dar mai ales în plan economic. Dacă Sudul Global va reuși să detroneze dolarul american, adică să-i clatine puternic statutul de ”monedă de rezervă”, atunci colapsul va deveni o realitate foarte dureroasă în Occident. Iar Europa va suferi infinit mai mult decât Statele Unite.
În cazul în care spațiul euroatlantic va rezista, printr-o minune, tentației de a folosi arsenalul nuclear în pragul dezastrului economic generat de conflictul cu Rusia și China, atunci vom trece la următorul nivel.
Globaliștii de tip Macron, Scholz sau Kamala vor fi alungați cu parii, în urma unor proteste de stradă uriașe. Își vor pierde rapid prerogativele puterii, pe fondul ”marii depresiuni”. Va fi o criză comparabilă, poate, cu cea din 1929. Nici un detașament de jandarmi, nicio unitate NATO, nicio escadrilă de avioane F-16 nu-i va putea opri pe oamenii revoltați că au ajuns să-și dea în cap pentru o bucată de pâine.
Imediat după acel moment va veni, în sfârșit, vremea patrioților. Sau a populiștilor – depinde de noroc. La cârma fiecărui stat european vor ajunge, inevitabil, politicienii suveraniști. Se vor înălța garduri ghimpate la granițe, iar România, ca orice fost membru UE, va încerca să supraviețuiască pe propriile picioare. Cu propriile resurse materiale și umane.
Europa marii depresiuni de după prăbușirea UE va fi pârjolită de foamete, revolte, criminalitate generalizată și chiar războaie locale, inter-țări, în scopul acaparării de resurse. Abia atunci vor conta, poate, tancurile, rachetele și avioanele pe care acum le cumpărăm, pe bani grei, de la partenerii strategici. Abia atunci vor conta, poate, relațiile menținute de Ungaria cu autocrații din China și Rusia.
Un continent devastat, condus de ”patrioți”, reprezintă o imagine de coșmar.
Sistemul de valori materiale (aka ”supremația dolarului”) este fundamentul vieții occidentale. Inevitabil, acest sistem intră în conflict cu principiile patriotismului, care se bazează pe loialitate, sacrificiu și un simț al datoriei față de comunitatea națională. Dacă occidentul se prăbușește economic din pricina calculului greșit cu privire la războiul cu Rusia, patrioții vor prelua puterea la Viena, la Paris, Madrid, Roma, Londra, Berlin și București într-un moment de hiper-criză imposibil de gestionat.
Vom trăi la limita dintre anarhie și dictatură. Și nu vom afla, probabil, niciodată, dacă dictatura lui Schwab ar fi fost mai ușor de îndurat decât cea a lui Trump.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu