Analize și opinii

Adrian Onciu: PREGĂTIRI PENTRU EXIT?

Se lucrează puternic pe sondaje, se fac calcule nu doar peste ocean, ci și la noi. Marea întrebare rămâne: va candida Marcel Ciolacu? Și dacă da, cu ce șanse în turul doi?
Miza liberalilor e ca PSD să îl sprijine pe Ciucă – un ostaș în slujba altei țări, iar Ciolacu să rămână cu fotoliul de premier. Însă asta nu garantează absolut deloc că eroul din Iraq va ajunge la Cotroceni. Mulți votanți ai PSD ar putea fi indisciplinați în turul doi.
La negocierile cu Ciolacu, liberalul Rareș Bogdan joacă dur: dacă nu accepți fotoliul de premier în schimbul sprijinului pentru Ciucă, atunci vei pierde atât guvernarea, cât și Palatul Cotroceni. În plus, există șanse mari să fii debarcat și de la șefia PSD. Explicația e simplă. Lasconi-USR tatonează o alianță cu PNL pentru turul doi, iar ulterior la guvernare (o guvernare fără PSD, evident. Vezi articolul de astăzi din Gigi24).
Aici intervine o mică problemă. Presupusa alianță PNL+USR ar avea acum doar circa 30 la sută. Ar mai fi spre 10 la sută de la UDMR și minorități, însă tot rămân vreo 10 procente neacoperite până la o majoritate simplă în parlament. Iar AUR și SOS ies din calcule pentru o alianță cu PNL și USR. Aici Rareș Bogdan ar putea să-l aburească pe Ciolacu, arătându-i propriile sondaje și “tendința de creștere” a USR, cu Lasconi la timonă.
De cealaltă parte, Ciolacu mizează pe cele 25 de procente din ultimul sondaj. Dar și pe o posibilă alianță cu George Simion (19% în sondajul Sociopol), plus incredibilele 5 procente din dreptul fostului pesedist Cristian Diaconescu. Nici UDMR nu este exclus, cu toate că Hunor manifestă afinități mai degrabă față de PNL și ambasada SUA.
Și aici se ridică întrebarea dacă votanții AUR ar fi dispuși să-l crediteze pe Ciolacu în schimbul participării la guvernare a partidului condus de George Simion. Dacă ultimul intră în turul II cu Ciolacu, raționamentul pică, evident.
Poziția lui Ciolacu este pe muchie de cuțit. În cazul în care se va retrage și Lasconi câștigă prezidențialele, USR va trebui inclus în coaliția de guvernare. Poate chiar la nivel de premier. Ciolacu va păstra, totuși, șefia partidului și un post important fie în guvern, fie la Senat. Dacă acceptă provocarea, pentru primul pesedist al țării va fi “totul sau nimic”. Cu șanse mari să rezulte “nimic”.
Să vedem dacă Ciolacu va găsi o explicație credibilă pentru retragerea tactică din competiție sau va fi împins de colegi să-și rupă gâtul cu multă grație.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu