Analize și opinii

Adrian Onciu: PLĂTIM ORICÂT, NU CONTEAZĂ!

Prețul energiei din România este de trei ori mai mare decât în vestul Europei, deși consumul a scăzut după caniculă. Iată o știre care a trecut aproape neobservată.
În România, prețul de astăzi al energiei electrice este de 196 euro/MWh, față de Ungaria – 75 de euro sau vestul Europei, cu doar 60 de euro. Este incredibil cu câtă lejeritate tratează problema atât politicienii, cât și jurnaliștii. Această diferență uriașă de preț se reflectă în mod fatal în bugetul de stat și în economie. Dacă facturile nu ar fi parțial compensate de guvernul Ciolacu (cu dobânzile de rigoare), am asista la un adevărat colaps.
Care este motivul bătăii de joc? Asistăm la o combinație de tip mafiot între autoritățile de la București și noii ”băieți deștepți” din energie. Potlogarii din urmă cu 10-15 ani aveau contracte pe termen lung cu producătorii și impuneau prețuri ca atare, de monopol. Cam după modelul cartelului petroliștilor OPEC. Ulterior, din 2009, contractele bilaterale au fost desființate, iar producătorii s-au văzut obligați să-și vândă marfa pe bursă, transparent, prin contracte de maxim un an. Cu alte cuvinte, s-a făcut loc suficient pentru băieții deștepți din multinaționale.
În mod paradoxal, statul român are acum interes ca prețul energiei electrice să fie mare. Și asta pentru că producătorii, traderii și furnizorii trebuie să plătească la Fondul de Tranziție Energetică o așa-zisă ”taxă de protecție”. Din acest fond provin banii pentru compensarea facturilor populației. Nu mai puțin de 5 miliarde de euro s-au plătit până acum, iar numărătoarea continuă. Practic, guvernul Ciucă le-a permis noilor ”băieți deștepți” să tranzacționeze pe bursă la prețuri maximale, de 3 ori mai mari decât în Vest, cu condiția să vireze la buget o parte din banii necesari compensării facturilor.
Principalii actori care fac jocurile la bursă sunt Transelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom, Megalodon Storage (controlată de austrieci) și Nova Power & Gas (firmă americană combinată cu Nuclearelectrica în proiectul mini-reactoarelor nucleare de la Doicești). Practic, Megalodon și Nova dețin monopolul datorită unor mari capacități de stocare a energiei. Și astfel dictează prețurile actuale, uriașe în raport cu Europa de Vest.
Culmea, România este și exportator (din surse hidro, în primul rând, apoi din gaze, cărbune și regenerabile), la prețuri mult mai mici decât cele stabilite la bursă pentru piața internă.
În condițiile în care din 2027 consorțiul Romgaz-OMV ar urma să extragă primii metri cubi de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, guvernul Ciolacu a semnat, ieri, parteneriatul cu firma americană NuScale pentru implementarea la Doicești, în premieră mondială, a 12 reactoare nucleare modulare mici (de tip SMR). Ministrul Sebastian Burduja și-a asumat toate costurile, estimate la minim 5 miliarde de dolari (din împrumuturi ”avantajoase” acordate de americani) și riscurile de securitate aferente unui proiect încă netestat vreodată.
Mai mult, deși americanii de la NuScale au renunțat la implementarea unui proiect similar în statul Utah, din pricina lipsei de rentabilitate, guvernul Ciolacu consideră că românii vor putea plăti fără probleme facturile gigant generate de NuScale. Practic, energia produsă la Doicești, departe de a fi ”verde”, va fi mai scumpă decât cea obținută din orice altă sursă – inclusiv centralele nucleare clasice de la Cernavodă.
De remarcat că a trebuit să se deplaseze la București însuși secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer M. Granholm, pentru ca proiectul ”strategic” american să demareze printr-o primă infuzie de 243 de milioane de dolari din partea Nuclearelectrica. Reacția premierului Ciolacu vorbește de la sine, dincolo de orice calcule despre eventuale beneficii: ”România este şi va continua să fie un partener ferm, consistent şi de încredere al SUA în regiune, dedicat eforturilor de întărire a securităţii energetice în Europa”.