Analize și opinii

Adrian Onciu: PLANUL B

Nominalizarea lui Crin Antonescu din partea Alianței de guvernare PUP plus minorități este modalitatea prin care securiștii lui Iohannis vor să-și perpetueze puterea.
Pe scurt, fostul lider al PNL a lucrat eficient cu Victor Ponta în alianța USL, a încercat suspendarea lui Băsescu în 2012, apoi s-a retras din politică subit și fără explicații, în urmă cu zece ani. A lăsat loc unei noi garnituri de lideri, cu Iohannis și Dragnea la cârmă, după ce primul a preluat conducerea PNL, iar Ponta a pierdut alegerile prezidențiale.
Generalii din spatele scenei l-au reactivat într-un moment de cumpănă: democrația a fost suspendată prin lovitura de stat din 6 decembrie, USR a trecut în opoziție, iar simpatia populației față de Călin Georgescu crește, în loc să scadă.
Rămas în ofsaid după ce coaliția de guvernare PUP l-a ales pe Crin Antonescu, primarul general Nicușor Dan va trebui, cel mai probabil, să-și vadă în continuare de înlocuirea conductelor de termoficare din București. Nici măcar USR nu-l va susține, întrucât Elena Lasconi încă speră, la limita stupizeniei, să reediteze figura frumoasă de după primul tur al prezidențialelor anulate de CCR.
Retragerea lui Nicușor Dan devine esențială și firească în noul context. Continuarea cursei alături de Antonescu și Lasconi ar echivala cu o catastrofă. Voturile globaliștilor s-ar împrăștia după un algoritm greu de pronosticat. Și care nu garantează, neaparat, accederea lui Antonescu în finală.
Dincolo, la suveraniști, marea întrebare este dacă securiștii de la CCR îl vor lăsa să candideze pe Călin Georgescu. Dacă da, atunci ne așteptăm să revină ”inegalabilul” Terheș pe lista de iepuri antamați de PSD/PNL, pe lângă o altă posibilă candidatură-surpriză: Victor Ponta. Fostul premier, ales deputat PSD în urma scrutinului din 1 decembrie, a pozat recent în suveranist, în contextul unei partide de golf la Mar-a-Lago. Ponta a încercat, destul de stângaci, să-i convingă pe cei din anturajul lui Trump că va fi viitorul președinte-patriot al României.
Tot în aceeași tabără, Simion îl va susține pe Călin Georgescu. La fel și suveraniștii de la POT. În cazul Dianei Șoșoacă, lucrurile sunt ceva mai complicate. Liderul SOS și-a schimbat opinia despre CG la fel de ușor precum ciorapii. Ieri l-a susținut, astăzi l-a înjurat. Nimic ieșit din comun în cazul dumneaei.
Diversiunea cu legionarii și rușii care îl sprijină pe CG a picat. Așa că marea întrebare este dacă securiștii lui Iohannis își pot permite luxul de a-l lăsa pe Georgescu să candideze. Un al doilea puci similar celui din 6 decembrie ar fi ca o detonare de bombă nucleară deasupra României. Ar arunca în aer societatea, ne-ar aduce în pragul războiului civil.
Calculul PSD-ului e simplu. Băieții lui Ciolacu vor să rămână la butoanele de la Palatul Victoria pentru a se înfrupta din PNRR și din contractele lui Grindeanu cu turcii lui Victor Ponta. În același timp, mizează pe faptul că simpatizanții PSD l-ar vota mai degrabă pe Antonescu decât pe Bolojan sau pe vreun intelectual de pe la Cluj scos din jobenul sistemului. Antonescu are notorietate, discurs și ceva carismă, însă în relația cu Bruxelles și Washington ar trebui să ne așteptăm la câteva grade în plus de slugărnicie în comparație cu Iohannis.
Crin Antonescu e un globalist pur-sânge, total dedicat corporațiilor străine și implementării directivelor aberante impuse de potlogărița Ursula von der Leyen. În plus, susținerea sa necondiționată față de regimul Zelensky nu poate fi pusă la îndoială.
Cât despre noul guvern, se vede că UDMR a rămas cu două clase peste orice alt partid parlamentar. Kelemen Hunor a reușit, după negocieri dure, să pună mâna pe două dintre cele mai importante ministere: Finanțele și Dezvoltarea.
Chiar dacă din ce în ce mai multe voci îi cer lui Iohannis să deconteze puciul din 6 decembrie printr-o demisie de onoare, pare că președintele va rămâne la Cotroceni în următoarele cel puțin trei luni. Nu uitați, încă ne aflăm în plin război cu Rusia.