Analize și opinii

Adrian Onciu: LA LIMITA BATJOCURII

Atât de multe depind pe glob de semnătura unui singur om: președintele SUA! Deciziile luate la Casa Albă au un impact major nu doar asupra americanilor (cum ar fi normal!) ci și asupra noastră, a europenilor.
Simplii cetățeni sunt înclinați să creadă că alegerile chiar contează. Da, contează enorm pentru cei aleși. Politicienii profită din plin de încrederea publicului și astfel beneficiază de toate avantajele materiale și de altă natură conferite de respectiva funcție.
Cei aleși sunt doar niște bieți actori. Niște marionete. Dacă lucrurile decurg prost, mulțimii i se dă posibilitatea de a-și devora idolii. Vă amintiți cam ce imagine au avut Constaninescu, Băsescu și, mai nou, Iohannis, pe final de mandat.
Democrația occidentală are o mare hibă. Cei cu adevărat răspunzători pentru starea națiunii rămân întotdeauna în umbră. Își prezervă puterea indiferent de performanța actorilor scoși la rampă din patru în patru ani.
Este un joc foarte murdar, în care o mână de ”necunoscuți” trag sforile în cele mai importante instituții ale statului, în timp ce politicienii se mulțumesc cu onorurile, rezistă cu brio înjurăturilor de rigoare și, în final, se retrag fie la închisoare (în special cei ”de dreapta”), fie într-un post călduț (drept recompensă pentru serviciile aduse Deep State-ului).
Lumea ar trebui să-i cunoască pe adevărații tartori. Pe generalii din serviciile secrete și din armată care alcătuiesc așa-numitul Deep State (conectați, la rândul lor, cu magnații marilor corporații). Și asta pentru a-i trage la răspundere ori de câte ori lucrurile derapează.
Unii ca Joe Biden, Ursula von der Leyen sau Klaus Iohannis cunosc foarte bine jocul. Știu că trebuie să profite la maxim cât timp încă nu a căzut cortina peste ultima replică. Ei mai știu că beneficiază de imunitate față de Justiție, oricât de grave ar fi potlogăriile pe care le comit. Ei știu că vor ieși din scenă în huiduielile publicului, însă departe de biroul procurorilor. Vor rămâne în continuare în clasa privilegiată, alcătuită din așa-zisele elite.
Mecanismul puterii nu mai este demult o necunoscută pentru miliarde de oameni. Însă, din nefericire, lucrurile vor continua la fel. Actorii-marionetă sunt prea lacomi și lipsiți de caracter pentru a încerca o mică ”revoluție”, simplii cetățeni se complac în traiul de zi cu zi, în timp ce generalii din fundal, mână-n mână cu ”filantropii” miliardari, au tot interesul să tragă sforile la infinit, protejați de anonimatul lor.
La polul opus se află sistemul dictatorial de tip Kim Jong-un, și mai puțin fezabil.
Oare poate fi câștigată lupta cu Deep State-ul, așa cum a promis Donald Trump? Să ne imaginăm, prin absurd, că toți generalii fideli administrației Biden vor fi demiși în prima zi de președinție a lui Trump. Logic, vor veni la butoane alți generali, mai apropiați de viziunile noului șef de la Casa Albă. Dar la fel de anonimi în raport cu marele public. Ei vor conduce țara, nu Trump. Iar dacă o vor face prost, tot Trump va răspunde. Sistemul se va perpetua cu un alt Deep State, care în condiții limită s-ar putea dovedi chiar mai nociv decât anteriorul.
Cei aflați la butoanele Statelor Unite au realizat, brusc, că Joe Biden trebuie înlocuit înainte de a fi prea târziu. Și au pus la cale o mascaradă de dezbatere electorală pentru a avea ”argumente forte”. Mai trebuie doar ca soția președintelui, Jill, să spună ”Da, domnilor, ne retragem”.
Globaliștii de la Casa Albă, CIA și Pentagon au suficiente soluții și pentru eventualitatea în care Trump revine la cârmă. Însă, evident, ei ar prefera de o mie de ori să meargă mai departe cu un președinte sută la sută loial. Îi vom afla numele în scurt timp, după ce Jill și Joe vor arunca, în sfârșit, prosopul.

Autor: Adrian Onciu