Frenezia importurilor ieftine din China, timp de decenii, pare că se apropie de final. Cel puțin în Statele Unite. Europa încă stă în expectativă. Înțelege jocul lui Trump și încearcă să împiedice deglobalizarea, umăr la umăr cu Xi Jinping – principalul beneficiar al proiectului inițiat în anii 70 de Henry Kissinger.
Impunerea taxelor vamale de către Statele Unite nu este un moft al administrației Trump. Este chintesența politicii America First, care încearcă să repornească motoarele industriei locale și, în același timp, să stopeze ascensiunea Chinei.
Avem de ales. Putem să închidem ochii în continuare și să spunem că vom trăi mult și bine cu produse ieftine ”Made in Beijing”. După cum ne amintim, ne-a deranjat enorm dependența de energie din Rusia, însă nu avem nici cea mai mică obiecție să cumpărăm în continuare cantități industriale de bunuri electronice, îmbrăcăminte, mașini, medicamente, panouri solare, baterii, eoliene ș.a.m.d., toate fabricate în China.
Neghiobia politicienilor globaliști se vede de pe Lună. Investim zeci și sute de miliarde de dolari în economia unei țări aflate la mii de kilometri distanță, în loc să dezvoltăm acasă propriile afaceri și să oferim locuri de muncă bine plătite.
Pentru occident, tentația de a consuma produse ieftine (în cazul simplilor cetățeni) și de a scoate profit maxim (în cazul multinaționalelor) a pus la colț orice brumă de interes național. Ne-am lăcomit și am fost foarte comozi. Am așteptat să primim pe tavă până și chiloții produși în China, deși avem toate mijloacele pentru a-i fabrica aici, la doi pași.
Trump a dat astăzi semnalul că ar fi momentul să ne trezim. Să lăsăm deoparte lăcomia și comoditatea și să calculăm strategic pe termen lung, în beneficiul propriilor popoare. Să fim autosuficienți măcar în materie de alimentație, sănătate și energie.
Țările occidentale subvenționează masiv economia Chinei prin dependența de importuri ieftine, determinată în principal de globalizare. Producția internă este evitată din cauza costurilor mari, a inerției și a concurenței neloiale a Chinei (vezi subvențiile de stat). Iar asta compromite securitatea occidentului în perspectivă.
Se estimează că din totalul produselor importate de occident, minim 25 la sută sunt fabricate în China. Fenomenul subminează grav industriile locale, ducând la pierderea locurilor de muncă și la o balanță comercială defavorabilă. Deficitul comercial al SUA cu China, spre exemplu, este de peste 300 de miliarde de dolari anual, ceea ce creează o dependență economică nesustenabilă.
Diversificarea surselor și reducerea dependenței de o singură țară sunt esențiale pentru bunuri strategice precum medicamentele. China și India furnizează împreună peste 60% din ingredientele farmaceutice active (API) globale. În SUA, 13% din medicamentele generice și 40% din API vin direct din China. Penicilina, odată produsă masiv în SUA, este acum aproape exclusiv importată via Beijing, întrucât relocarea ar costa prea mult fără subvenții guvernamentale pe scară largă.
Până și un fundamentalist ca CT Popescu înțelege că nu mai poate fi sustenabilă dependența Europei de produse fabricate în China.
Deglobalizarea a început în forță la Washington și va ajunge, în curând, și pe continentul european. Da, va fi costisitor. Vom plăti mai mult pe majoritatea produselor, iar nivelul de trai se va înrăutăți. Însă pe termen lung este o strategie câștigătoare, pentru că ne dă posibilitatea de a rămâne pe picioarele noastre. De a ne dezvolta propria industrie, de a moderniza agricultura și de a contribui la o viitoare bunăstare bazată pe munca românilor, nu pe aranjamentele multinaționalelor cu guvernul globalist de la Beijing.
Faptul că Ursula von der Leyen spune că taxele vamale impuse de Casa Albă sunt ”o lovitură majoră” pentru economia mondială arată fără dubiu că decizia lui Donald Trump trebuie îndelung aplaudată de patrioții din întreaga lume.
Dictatura ”supremă” ar fi cea a globaliștilor.
Autor: Adrian Onciu
Adauga comentariu