Fără pic de jenă, partenerii strategici de la Casa Albă continuă să atace interesele țărilor europene pe două mari fronturi: 1) trecerea de la energie ieftină la energie de câteva ori mai scumpă; 2) înarmarea peste măsură, în așteptarea unui presupus atac al Rusiei asupra continentului.
Ambele fenomene au ca pretext războiul din Ucraina. Și ambele conduc la sărăcirea populației din UE, prin dezindustrializare, ineficiență în raport cu competitorii din SUA și China, plus deturnarea către înarmare a unor sume importante din sistemul de pensii, din sănătate și asistență socială. Purtătorul de cuvânt al SUA în cadrul NATO, Mark Rutte, s-a adresat recent Parlamentului European cu rugămintea ca statele membre să mărească substanțial ”taxa de protecție” pentru ca Pentagonul să intervină prompt în cazul unor inevitabile agresiuni ale Moscovei.
În timp ce SUA alocă 3,38% din PIB pentru apărare, statele UE au fost somate de Donald Trump să ridice pragul până la 5%. Bineînțeles, e vorba de un soi de negociere. Pentagonul s-ar declara extrem de mulțumit și cu puțin peste 3 procente – adică echivalentul a zeci de miliarde de dolari în plus față de contribuția actuală la industria de război americană.
În ceea ce privește energia, înlocuirea dependenței de Rusia cu cea față de SUA, la un preț măcar triplu, a intrat în linie dreaptă. Ucraina a închis conducta de gaze în deplin consens cu Casa Albă, motiv numai bun ca birocrații de la Bruxelles să arate cu degetul tot spre Moscova pentru crizele din Republica Moldova, din Slovacia și Ungaria. În timp ce moldovenii sunt îndemnați să stea în frig și pe întuneric vreo câteva ore pe zi, România exportă cantități importante de energie spre Chișinău și Kiev, fără a uita să-și taxeze proprii cetățeni cu cele mai mari tarife din UE la gaz și electricitate.
Casa Albă își urmează propriile interese economice prin ultimele sancțiuni împotriva așa-numitei flote fantomă de tancuri petroliere rusești. La rându-i, Uniunea Europeană a pregătit al 16-lea pachet de sancțiuni sinucigașe, care atentează în mod direct la nivelul de trai al populației. Alături de alte 9 țări, România a devenit vârful de lance al autoflagelării, prin propunerea ca blocul comunitar să renunțe și la importurile de GNL rusesc.
Da, războiul din Ucraina este excepțional de bun. E foarte profitabil pentru americani. De aia trebuie cât mai mult prelungit, inclusiv cu tinerii de 18 ani care deocamdată nu au ajuns în prima linie.
În strânsă cooperare cu aliații de peste ocean, regimul Zelensky se pregătește să distrugă și ultima sursă de energie iefină pentru continent: gazoductul TurkStream de sub Marea Neagră, dintre Rusia și Turcia. Conducta care aprovizionează cu gaze Turcia, sud-estul și sudul Europei, ocolind Ucraina, a fost atacată cu drone. S-au semnalat daune minore la o stație de comprimare din regiunea rusească Krasnodar.
Belgia, Spania, Italia și Grecia au fost cei mai mari importatori de GNL rusesc în ultima perioadă, în timp ce Turcia, Slovacia, Austria și Ungaria au primit gaze naturale prin intermediul conductei TurkStream.
Mass-media continuă să vândă iluzia că rușii vor pierde războiul grație acestor sancțiuni inepte adoptate de Bruxelles la solicitarea Casei Albe. În realitate, Moscova se adaptează din mers noii situații și își găsește clienți în comunitatea BRICS.
În fond, cine (cu excepția UE) nu are nevoie de energie mult mai ieftină decât o poate furniza SUA? Rezultatul se va vedea curând: prietenii Moscovei se vor dezvolta cu energie la un preț rezonabil, cu China și India în pole-position, Casa Albă îi va estorca în continuare pe europeni, iar ultimii vor simți în propriile buzunare prețul corect al apărării ”ordinii internaționale bazate pe reguli”.
Comportamentul SUA față de UE în pandemie și în special acum, în vreme de război, ar putea fi rezumat, simplu, în două cuvinte: escrocheria secolului.
Autor: Adrian Onciu
Adauga comentariu