Analize și opinii

Adrian Onciu: CLUBUL FUNDAMENTALIȘTILOR ”ECO”

Sub deviza ”Să salvăm planeta, noua noastră patrie”, astăzi debutează în Azerbaidjan summitul COP29 privind schimbările climatice. Iar globaliștii au suficiente motive de îngrijorare.
Trump a declarat recent că schimbările climatice sunt ”o mare farsă”. ”Nu avem o problemă de încălzire globală”, a punctat noul șef de la Casa Albă, care intenționează să scoată Statele Unite din Acordul de la Paris. Așa cum a făcut-o și în 2017, în timpul primului său mandat.
Washington-ul a fost unul dintre artizanii Acordului de la Paris din 2015, care prevede ca cele 195 de țări semnatare să prezinte planuri naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, pactul solicită națiunilor mai bogate să plătească pentru proiectele climatice, însă nu există sancțiuni în cazul nerespectării acordului.
Sub conducerea președinților democrați Obama și Biden, Statele Unite au fost port-drapelul luptei cu încălzirea globală. Americanii nu doar că au contribuit cu fonduri substanțiale, dar au reprezentat principala pârghie de presiune asupra țărilor ezitante. În mod paradoxal, inclusiv membrii cartelului OPEC+ al exportatorilor de petrol sunt semnatari ai Acordului de la Paris.
Marea miză (netransparentă) a renunțării la combustilii fosili ar fi, din punctul de vedere al inițiatorilor globaliști ai Acordului de la Paris, lovirea sub centură a unor state nealineate ca Rusia și Iranul. Iar principalul beneficiar rămâne, în continuare, China – în plus, mare importator de petrol și gaze. Interesele Beijingului în implementarea Agendei 2030 a ONU ar putea fi una dintre explicațiile rămânerii Rusiei și a Iranului sub umbrela Acordului de la Paris.
Ei bine, Donald Trump consideră că cea mai vizibilă amenințare la adresa SUA nu este Rusia, ci China. Așa că noul președinte încearcă prin subminarea proiectului ”climatic” globalist pe de o parte să diminueze profitul Beijingului, iar pe de altă parte să le sufle în pânze firmelor americane de exploatare a energiei convenționale (vezi sugestia Ursulei von de Leyen de a cumpăra GNL american). Să nu uităm: SUA sunt numărul 1 în topul mondial al producătorilor de petrol și gaze.
Dacă influența Chinei asupra Rusiei nu este chiar atât de mare precum o văd unii, pasul firesc al Kremlinului ar fi să denunțe Acordul de la Paris imediat după Statele Unite. Ar fi în logica lucrurilor și în interesul național al Rusiei. De asemenea, Teheranul ar trebui să procedeze identic. Ca și Venezuela sau alți exportatori de petrol teoretic nealineați politicilor globaliste ale Casei Albe.
La summitul COP29 din Azerbaidjan vor participa doar câțiva democrați din Congresul american. Senatorul Sheldon Whitehouse a declarat că o mare parte a SUA (aka cei 20 de guvernatori democrați, din totalul de 50) este încă ”angajată să conducă planeta departe de catastrofa climatică”. În ciuda anunțatelor decizii ale noii administrații de la Casa Albă, senatorul Whitehouse visează frumos: ”Nu vom renunța la lupta pentru combaterea schimbărilor climatice și împotriva corupției legate de combustibilii fosili care va prelua în curând puterea la Washington”.
Ca și în cazul continuării războiului din Ucraina, neocomuniștii de la Bruxelles sunt deciși să preia de la administrația Biden inclusiv sarcina prevenirii Apocalipsei Climatice. Și asta în pofida efectelor catastrofale asupra economiei UE.
De menționat că Uniunea Europeană generează doar 8.4% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial. În Top 3 se află China, SUA și India, cu un procent cumulat de 42.6% din totalul emisiilor poluante în cele 195 de țări ale lumii semnatare ale Acordului de la Paris.
Ar fi de așteptat ca Trump să încerce o normalizare a relațiilor cu Rusia, în timp ce va face totul pentru a opri ascensiunea Chinei și a dinamiza economia Statelor Unite. Iată cheia în care ar trebui interpretată ieșirea din clubul globaliștilor deghizați în fundamentaliști ”eco”. O deghizare cam stupidă și necredibilă.