Analize și opinii

Adrian Onciu: AUTOSUFICIENȚA – CUVÂNTUL CHEIE

Administrația Trump tocmai a anunțat impunerea de taxe vamale de 25 la sută pentru mașinile importate din Uniunea Europeană. Principalele obiective ale Casei Albe vizează scăderea deficitului comercial UE-SUA, impulsionarea industriei auto americane și atragerea de investiții străine.
Decizia lui Trump ar putea avea ca efect piederi de miliarde de dolari în dreptul exportatorilor germani și francezi de mașini, cu impact direct și asupra firmelor româno-germane din lanțul de aprovizionare.
Se estimează că anul trecut Statele Unite au exportat în Europa bunuri în valoare de 385-400 miliarde dolari. Aproape o treime dintre exporturi, adică circa 110 miliarde dolari, au constat în gaz natural lichefiat și petrol, pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei de către Bruxelles. Alte 65 ce miliarde din banii europenilor s-au dus pe mașini, echipamente și vehicule non-militare, în timp ce armamentul și muniția importate din SUA au fost de 15-20 miliarde dolari. Adică în jur de 5 la sută. Produsele chimice și farmaceutice americane s-au cifrat la 17% din total, cele agricole și alimentare la 7%, iar metalele și mineralele la 6%. Alte bunuri de consum și electronice au atins 22 la sută din cele 400 de miliarde.
Așadar, putem spune că războiul din Ucraina a adus Statelor Unite vânzări anuale de 110 miliarde dolari doar din GNL, fără să mai punem la socoteală armamentul și muniția livrate atât regimului de la Kiev, cât și partenerilor din NATO. O afacere execelentă, cu alte cuvinte.
Dacă privim lucrurile dintre Bruxelles, Paris și Berlin, exporturile Europei către SUA în 2024 au fost cele din tabelul atașat.
Deficitul comercial al SUA în raport cu UE la capitolul comerț clasic ar fi, în 2024, de peste 160 miliarde de dolari. Dacă luăm în calcul și serviciile – adică domenii precum IT (software, cloud computing), rețele sociale (platforme ca Meta, X), Big Tech (Google, Amazon, Microsoft), telecomunicații, servicii financiare și consultanță – atunci deficitul anual se reduce la ”numai” 100 de miliarde dolari. Suficient cât să-l scoată din pepeni pe Donald Trump.
Pe de altă parte, deficitul comercial combinat al SUA față de China în 2024, incluzând atât produsele, cât și serviciile, este estimat la aproximativ 255-260 miliarde dolari. Una peste alta, Statele Unite pierd anual până la 360 de miliarde de dolari în relația comercială cu China și Uniunea Europeană.
Președintele Trump face fix ceea ce a promis în campania electorală. El încearcă să reducă dependența de China în mod special, să aducă acasă fabricile americane și să atragă investitori europeni (și nu numai), în baza prețurilor competitive la energie și a facilităților fiscale oferite de administrația de la Casa Albă. În teorie, proiectul America First va stimula noi locuri de muncă, va reduce din datoria publică și va crea bunăstare.
Europa nu are altă soluție decât să se alinieze politicilor lui Trump. ”Autosuficiența” va fi cuvântul cheie al următorilor ani, poate decenii. Plus relațiile bilaterale reciproc avatajoase. România va trebui să conștientizeze că are un potențial agricol, turistic și chiar industrial deloc de neglijat, care poate fi valorificat doar prin punerea pe primul plan a interesului național.
În scurt timp, până și cei mai înrăiți globaliști de pe meleagurile dâmbovițene vor pricepe că România nu poate fi în război cu SUA și Rusia. Poate doar cu birocrații corupți de la Bruxelles. Și cu marionetele lor de la București.
Ar putea fi o imagine cu text care spune „Categorie Produse chimice și farmaceutice Valoare (miliarde Valoare(miliardeUSD) USD) Maşini, echipamente și vehicule 140-150 Pondere (%) Produse manufacturate diverse 120-150 25-27% Produse alimentare și băuturi 80-90 21-27% Metale și produse metalice 50-60 14-16% Produse energetice 30-35 9-11% Alte bunuri 25-30 5-6% Total 40-50 4-5% 563,5 7-9% 100%”