În 1990 a semnat ordinul de eliminare a 14 clase cu predare în limba română de la Liceul Bolyai din Târgu Mureș, amplificând conflictul inter-etnic. A comparat Unirea de la 1918 cu raptul comis de URSS asupra Basarabiei!
Astfel, în calitate de Ministrul al Învățământului în Guvernul Petre Roman, în martie 1990, Șora a semnat un ordin prin care 14 clase cu predare în limba română de la Liceul Bolyai Farkaș din Târgu Mureș, au fost eliminate. Gestul a declanșat protestul spontan al elevilor și a sporit conflictul inter-etnic ce avea să aibă ca punct culminant evenimentele din 19-21 martie.
În urma gestului, copiii au ieșit în curtea liceului și au scandat: „Suntem frați, nu ne separați!” și „Suntem de naționalitate copii!” . Menționăm că un rol decisiv în decizia lui Șora i-a aparținut Smarandei Enache, actuală membră a Grupului de Dialog Social și fostă activistă PCR
Dorin Suciu arată că Șora și-a dat demisia abia în noiembrie 1990, la aproape cinci luni de la mineriada din iunie, preluând conducerea Alianței Civice.
În cadrul unui interviu acordat ziarului francez „L’express”, Șora va deplânge, în mod stupefiant, o declarație a președintelui de-atunci, Ion Iliescu, care afirmase că își dorește ca „toți românii să se întoarcă acasă, la Patria Mamă”, aluzie la revenirile Basarabiei și ale Bucovinei de Nord la țara de unde fuseseră smulse în 1940 prin forță.
Mai precis, autoritățile de la București sperau ca moldovenii de peste Prut să-și poată lua soarta în propriile mâini pentru a reveni acasă, în timp ce refuzau presiunile pentru o „autodeterminare” a Transilvaniei față de România, asimilând unirea de la 1918 cu ultimatumul sovietic din 1940.
„Iliescu este incoerent. El cere pentru Basarabia ceea ce refuză pentru Transilvania!”, spunea atunci, Mihai Șora pentru ziarul francez. (Facsimil, mai jos)
Autor: Andrei Nicolae
Sursa: Active News
Adauga comentariu