Analize și opinii

Academician Bogdan Simionescu: ”Trăim vremuri neobişnuite: intelectualii autentici sunt absenţi, se promovează pseudoelitele!”

Academicianul ieşean Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Ro­mâne, a fost ales joia trecută drept preşedinte al Comitetului Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST).



În această calitate, el propune organizarea unor ample conferinţe care urmează să aibă loc în şcoli şi în universităţi cu scopul de a familiariza tinerii cu trecutul ţării. Conform Academiei Române, CRIFST este un organism subordonat acesteia, care reprezintă forul care gestionează manfestările Uniunii Internaţionale de Istoria Ştiinţei. Înfiinţat în 1956, este alcătuit din membri titular, corespondenţi şi de onoare ai Academiei Române, dar şi din alţi specialişti în istoria ştiinţelor, ai filosofiei ştiinţei şi istoria tehnicii.

„Trăim vremuri neobişnuite, un fel de comunism-capitalism primitiv, în care persistă o democraţie prost înţeleasă. Am susţinut întotdeauna nevoia implicării elitelor în societate, şi cred cu tărie în puterea exemplului personal. În societatea românească, intelectualii autentici sunt aproape absenţi, dar se promovează contraelitele şi pseudoelitele. Cultura este de multe ori redusă la divertisment, elementele ei determinante nemaifiind ştiinţele, pictura, filosofia, muzica, ci emisiunile de televiziune, blogurile etc. Cultura mainstream a dus la apariţia unor noi zone ale «culturii», – de exemplu, moda sau bucătăria -, ajungându-se astfel ca «formatorii de opinie» din astfel de domenii să exercite influenţa pe care, în trecut, o aveau învăţătorii şi preoţii. Progresul este posibil doar dacă decidenţii iau în considerare şi factori precum specificităţile şi aspiraţiile culturale, iar sistemul cercetării ştiinţifice trebuie perceput ca un necesar subsistem al societăţii“, a declarat acad. Bogdan Simionescu pentru „Ziarul de Iaşi“.

Activitatea institutului pe care îl va conduce va fi derulată prin intermediul a trei divizii: Istoria ştiinţei, Logică, metodologia şi filosofia ştiinţei şi Istoria tehnicii. În momentul de faţă, CRIFST are şapte filiale în ţară, una dintre ele fiind şi în Iaşi, fără să există însă o astfel de filială în Bucureşti, spre exemplu. Până acum, funcţia de preşedinte a fost deţinută de-a lungul anilor de academicienii Mihail Ralea, Athanasie Joja, Ştefan Micul, Ştefan Bălan, Mihai Drăgănescu şi Dan Berindei.

Sursa: Ziarul de Iași