Analize și opinii

A apărut primul număr din Mai al “Tribunei”, cea mai importantă publicație românească de cultură

Semnalăm apariția numărului 496/1 mai 2023 al Revistei de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o îndelungată tradiție istorică, de aproape 140 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura revistă de cultură din România care are distribuție națională și internațională.

Ca de fiecare dată, revista găzduiește în paginile sale articole inedite de larg interes cultural, de la filosofie, eseu, istorie literară, la poezie, proză, cronică de carte, teatru, film, etc. Remarcăm, printre acestea, editorialul semnat de Mircea Arman și intitulat „Imaginativul colectiv occidental rațional și imaginativul colectiv al popoarelor non-europene”, text aflat la al treilea episod; articolul cu titlul „Potențialul terapeutic al filosofiei”, de Isabela Vasiliu-Scraba; textul rubricii diagnoze, „Poezia dură”, semnat de Andrei Marga, eseul intitulat „Ființa românească la nivelul α. Personalismul energetic”, de Iulian Chivu sau cel semnat de Nicolae Iuga, „Naturalismul etic modern”.

Continuă, în acest număr, articolele în serial ale rubricilor permanente: „Polemica mimetică între platonism și creștinism”, de Viorel Igna, în paginile de filozofie; „Fabula în literatura universală: definiții, etimologie, dimensiune morală și scurtă istorie”, de Iulian Cătălui, la rubrica eseu, precum și textul din istoria literară, semnat de Radu Bagdasar și intitulat „Din subteranele creației”.

Despre cele mai recente apariții editoriale, scriu în acest nou număr al Tribunei: Adrian Lesenciuc, Adrian Dinu Rachieru și Alexandru Sfârlea. Paginile de poezie găzduiesc creații ale poetelor Carmelia Leonte și Mihaela Oancea, iar cea de proză un text de Raluca Poenaru, distins cu Premiul de excelență al Revistei Tribuna la Concursul Național de Literatură „Ioan Slavici”, ediția 2022. Mai găsim în Tribuna din 1 mai semnăturile autorilor: Mircea Moț, Cristina Struțeanu, Ioana Maria Mureșan, Eugen Cojocaru și alții.

Ilustrația numărului aparține celebrului pictor de origine română, stabilit în Franța, Georges Mazilu, despre care, în pagina 36, Ani Bradea semnează un text de prezentare cu titlul: „Lumea post-apocaliptică a lui Georges Mazilu”.

Reamintim cititorilor că noul număr al Tribunei, 496 – aferent perioadei cuprinse între 1 și 15 mai 2023-, poate fi achiziționat de la punctele pentru difuzarea presei din întreaga țară.

Autor: Andrei Mironescu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu