Analize și opinii

5 semne că piețele financiare stau să pleznească

1. Fed a anunțat că renunță la tipărirea extraordinară de dolari dar merge mai departe cu tipărirea ordinară. Cu ocazia asta, dolarul a scăpat frâiele și se apropie periculos de cotația 1,5 USD/EUR. Față de acum un an, dolarul a pierdut 25%.

2. Dobânzile pentru Grecia au trecut de 25% ar cele pentru Portugalia și Irlanda sunt peste 10% – noroc că au fost salvate și nu mai sunt obligate să iasă pe piață. Ceea ce demonstrează că singura grijă întemeiată era soarta Spaniei. Deocamdată, spaniolii mai găsesc finanțare cu 5%.

3. Cotația argintului a trecut printr-o zgâlțâială de 10% într-o singură zi, tocmai când era pe punctul să depășească nivelul de 50 de dolari pentru o uncie. În ultimii 10 ani, cotația argintului a crescut de peste 10 ori, deci o corecție de la 50 la 45 de dolari este doar un avertisment minor apropo de ce ar putea urma.

4. Dolarul australian, dolarul canadian și francul elvețian sunt la cele mai ridicate cotații istorice în raport cu dolarul american. De explu, față de acum trei ani, unui australian care merge în SUA totul i se pare cu o treime mai ieftin. Iar pentru un american care face traseul invers, totul pare cu 50% mai scump. Oare cât să mai țină?

5. Poate că lucrurile par acum puțin imprevizibile, însă nicio grijă! În curând, ele vor fi bine-împachetate în derivative, așa cum se cuvine. Favoritul pentru succesiunea la șefia Băncii Centrale Europene, după Jean-Claude Trichet, este un fost vicepreședinte Goldman Sachs – Italianul Mario Draghi, care s-a trezit în prim-plan după ce fostul favorit, germanul Axel Weber, a refuzat onoarea.

sursa: riscograma.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu