Am pășit cu stângul în 2025 – Europa a rămas, definitiv, fără gaze ieftine din Rusia și își poate pune cruce industriei, România continuă să fie condusă de Klaus Iohannis și camarila sa, cu mențiunea că, la București, nu știm cine pe cine dirijează; tot mai multe informații spun că locatarul cu viză de flotant la Palatul Cotroceni a fost scos din camera de comandă, iar la butoane s-au așezat păpușarii care până acum au stat în spatele său.
Între timp, la nivel global, grija cea mare are legătură cu primele măsuri pe care le va lua Donald Trump, președintele ales al SUA, a cărui învestitură este programată pentru 20 ianuarie.
Și românii sunt îngrijorați, ba unii s-au speriat atât de tare că au dat fuga până în Florida, la Mar-a-Lago, să pupe primii ghiulul Marelui Licurici. Mă rog, chestiune de gust, doar că, la ce a pupat până acum Victoraș Ponta, omul nu poate fi acuzat pentru că a vrut să încerce și altceva!
Altfel, pe Dâmbovița curge aceeași apă murdară cu promisiuni false și gesturi meschine. Politicienii se bălăcăresc în continuare la televizor, dar în spate fac alianțe și desfac Consilii de Administrație, acolo unde își împing oamenii lor, fiecare încercând să ocupe cât mai multe locuri pentru șleahta pe care o reprezintă.
Nici bine n-au pășit în noul an că românii au fost „bombardați” cu prima lege pe 2025 – pensiile, salariile și alocațiile copiilor au înghețat! Așa le trebuie bucureștenilor, constănțenilor, ploieștenilor, craiovenilor, dacă au votat greșit și au stricat aranjamentele!
Dintre toate amenințările, una capătă dimensiuni apocaliptice, dacă se va adeveri – ieșirea SUA din NATO …sau, măcar, o nouă creionare a structurii de securitate ce vizează Alianța Nord-Atlantică. Este cu adevărat posibil acest lucru, are președintele Americii forța să își retragă țara din această organizație? Va fi lăsat Trump să meargă pe drumul ăsta? Câștigă sau pierde Washingtonul prin asumarea unei decizii cu adevărat istorice?
Ce este NATO, cu adevărat
Înainte de a căuta un răspuns la întrebările de mai sus este este necesar să revizuim ce înseamnă NATO, de fapt.
Organizația a fost fondată ca o alianță militară în 1949, prin semnarea Tratatului de la Washington; scopul declarat – apărarea colectivă a membrilor săi.
Articolul 1 prevede că statele membre se angajează, în temeiul Cartei ONU, să soluționeze litigiile internaționale în mod pașnic și să evite amenințarea și utilizarea forței. Partea interesantă vine în Articolul 5, cel pe care Antena 3 îl flutura la începutul conflictului din Ucraina, dar și ulterior, din 2023 încoace – un atac împotriva unuia este considerat un atac împotriva tuturor.
Ca să înțelegem mai bine, hai să vedem și ce spune articolul 8 din statutul NATO: statele membre nu pot semna nimic/niciun fel contracte economice avantajoase dacă acestea intră în conflict cu tratatul Alianței. Această constrângere are o importanță fundamentală deoarece creează un fel de „închisoare” pentru oricine se alătură NATO. Practic, de facto, NATO, adică America, și-a asumat o poziție de conducere în toată politica militară și externă, dar și în politica internă a țărilor membre alianței. Totul, dar absolut totul trebuie să treacă prin pixul Casei Albe, amănunt reluat și în articolul 10!
NATO nu înseamnă doar SUA
Nu vom insista pe extinderea spre Est a organizației, decizie de pe urma căreia inclusiv România a profitat, plătind prețul de rigoare, totuși, să spunem și asta. Vorbind, însă, despre planurile lui Trump, redesenarea hărții de securitate din Europa înseamnă, potrivit viziunii viitorului lider al „lumii libere”, un mare „NU” pentru NATO, dar un „DA” uriaș pentru SUA. Atenție la o potențială neînțelegere: nu toate bazele militare americane din Europa sunt baze NATO și nu toate bazele NATO din Europa sunt americane! Bazele Alianței Nord-Atlantice au personal din diferite state membre, nu sunt compuse doar din soldați americani.
Această diferență subtilă pune accentul pe esența problemei: dacă SUA părăsesc NATO, ce se va întâmpla cu prezența lor militară în Europa? În primul rând, tratatul ar trebui revizuit și rescris, iar aici vorbim despre o misiune extrem de solicitantă și dificilă care, din punct de vedere juridic, ar însemna o muncă titanică pentru experții în domeniu. Iată de ce propunerea lui Donald Trump pare mai degrabă o provocare pentru a stimula reacțiile țărilor din Est, inclusiv BRICS, cu Rusia și China țintele principale, dar și o încercare a calibra strategia politicii externe a SUA.
Reformularea tratatului NATO este ceva de domeniul inimaginabilului, ca și abrogarea sa totală, adică dizolvarea alianței. Nu este posibil ca SUA sau Marea Britanie să fie de acord să renunțe la statutul lor talasocratic. Nu se pune problema!
În schimb, este ceea ce sugerează chiar sloganul trumpist – Make America Great Again. Și cum poate America redeveni o forță dacă nu prin puterea financiară și atitudinea tranșantă arătată lumii întregi?! Donald Trump vrea bani pentru vistieria SUA și îi va lua de la statele membre NATO mărind „tributul” până la 3, chiar 3,5%, pe care îl plătesc „fraierii” care sunt încurajați să atace Federația Rusă, iar apoi cer Americii să-i protejeze. Doar că Unchiul Sam nu-și sporește prezența pe „Bătrânul continent” fără să câștige ceva, doar de dragul „ioropenilor”. Cine nu cumpără arme din State și nu semnează contracte cu puternica industria de armament americanp NU primește sprijin și i se arată „bau-baul”, Vladimir Putin.
Păstrând contextul, Financial Times scrie că semnarea unui acord de pace între Rusia și Ucraina, dar și noul război comercial SUA vs. Europa vs. China, despre care Donald Trump a vorbit în campania electorală, sunt provocările majore ale anului 2025.
Autor: Nicholas Cezar
Sursa: national.ro
Adauga comentariu