Analize și opinii

Și cu asta ce-am făcut?

E bine și cu revocarea șefei Gestapoului fără indoială, dar cum rămâne cu incălcarea Constituției de inalții funcționari ai statului, in frunte cu președintele republicii? O spălăm și e ca nouă? Aș.. Treaba nu merge sau nu ar trebui să meargă așa. 



Haideți să ne gândim schimbând puțin unghiul de privire:

Conform arhitecturii constituționale și instituționale a statului român, legea supremă in stat este Constituția. De acord? Eu zic, că da. Buuunnn..

Pe cale de consecință, celelalte legi sunt subsecvente Constituției, toate, dar absolut toate legile din România la ieșirea din procedurile legislative primind sau trebuind să primească, dar asta e o discuție separată, un aviz de constituționalitate, punându-le in acord cu Constituția țării și nu invers.

Ok. Dacă plecăm de la norma constituțională că nimeni nu e mai presus de lege, inclusiv nu-i așa, a celei supreme, in cazul tuturor legilor de pe teritoriul României existând sancțiuni mai mari sau mai mici in funcție de gravitatea faptei și a pericolului social pe care o prezumtivă infracțiune o reprezintă, toți cetățenii care le incalcă trebuind să suporte rigorile legii, de ce in cazul in care președintele statului, cea mai inaltă demnitate publică, dacă incalcă legea supremă nu suportă nicio o consecință, alta decât politică și aia cu putință de revenire in funcția din care a produs fărădelegea?

Așa ce facem? Președintele incalcă legea supremă, este supendat, merge la referendum și dacă nu trece referendumul se intoarce ca o floricică la Cotroceni, minuant și curățat ca argintul strecurat. Păi și cu fapta cum rămâne? Ceva nu e cușer in sistemul nostru juridic. Lipsa unor pedepse pentru demnitarii care, in cunoștință de cauză, cu intenție și rea voință incalcă, unii chiar in mod repetat in ciuda deciziilor Curții, legea supremă.

Nu, tati.. In cazul președintelui, instituția prezidențială fiind garantul respectării legii fundamentale, ajuns in situația suspendării pentru incălcarea deovedită și cu rea credință a Constiuției, trebuie trimis in secunda doi, fără putință de revenire, in fața unei Curți speciale (eventual ICCJ) și sancționat in conformitate cu gravitatea maximă a faptei, nu lăsat să revină ca și când nu s-a intâmplat nimc, in demnitatea pe care a dezonorat-o.

Privind din această perspectivă devine obilgatorie eliminarea acestei anomalii print introducerea unei legi reparatoare.

1. Incălcarea cu intenție și bună știință a Constituției ori nerespectare deciziilor sau hotărârilor Curții Constituționale este considerată infracțiune și se pedepsește conform legii și cu gravitatea faptei, plus un spor de pedeapsă pentru autoritățile chemate să vegheze la respectarea legii fundamentale.

2. Instituțiile și autoritățile statului dovedite că au incălcat Constituția cu intenție și bună știință ori nu au respectat deciziile și hotărârile Curții Constituționale, nu mai au voie să sesizeze Curtea până la inlăturarea condițiilor care au dus la incălcarea legii fundamentale și intrarea lor in legalitate.

Ai vrut și iți place la vârful piramidei bucurându-te de toate avantajele faraonice ale acestei demnități, proporțional cu importanța și responsabilitatea funcției, care este maximă și consecințele derapajelor trebuie să fie pe măsură.

Asta e.. Ghinion..

Autor: Petre Caluian

Sursa: Petre Caluian

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Institutia prezidentiala = Garantul respectarii Legii Fundamentale. Legea! Temelie! Conditie “sine qua non”.

    S-a incalcat sau nu s-a incalcat Constitutia?!

    Probatoriul administrat in cauza, consecintele grave de tara demonstreaza cu subiect si predicat, nume si prenume, ca s-a incalcat.

    Legea. Legea. Legea.

    Legea prevede care fapte constituie infractiuni, pedepsele ce se aplica infractorilor si masurile ce se pot lua in cazul savarsirii acestor fapte – LEGALITATEA INCRIMINARII.
    Legea penala apara impotriva infractiunilor, Roamania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si intreaga ordine de drept – SCOPUL LEGII PENALE.

    Legea penala se aplica infractiunilor savarsite pe teritoriul Romaniei. Eiiii….. s-au savarsit infractiuni pe teritoriul Romaniei? Da. Raportul DNA ce consemneaza pentru istorie?!
    Legea penala nu se aplica faptelor savarsite sub legea veche, daca nu mai sunt prevazute in legea noua – RETROACTIVITATEA LEGII PENALE.
    Constitutia – legea fundamentala, e lege veche? E lege noua? Viitoare?
    E lege fundamentala. Sacra. Si nimeni nu este mai presus de lege.
    Codul penal reglementeaza institutia aplicarii legii penale temporare in conformitate cu care, legea penala temporara se aplica infractiunii savarsite in timpul cand era in vigoare, chiar daca fapta nu a fost urmarita sau judecata in acel interval de timp. Din aceasta perspectiva, mandatele prezidentiale intra sau nu sub incidenta legii penale? Da. Nimeni nu este mai presus de lege – art. 16 alin 2 din Constitutie.
    Mandatele prezidentiale sunt temporare, circumstanta care nu EXONEREAZA DE RASPUNDERE!

    Atata vreme cat situatia actuala a tarii, deplorabila criza, are radacini in mandatele anterioare ….gandeste fiecare cu neuronii din dotare. Sa gandim bine!