Analize și opinii

Iohannis – OMV, o întrevedere de doi bani. Și o decizie care ar trebui să ne dea frisoane

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit marţi, la Cotroceni, vizita delegaţiei OMV-Petrom, conduse de către directorul general, Rainer Seele. O vizită care ar fi trecut, poate, neobservată, doar că, în aceeași zi, s-a anunțat oficial un fapt cu bătaie extrem de lungă: debarcarea șefei românce a OMV Petrom, Mariana Gheorghe, și înlocuirea cu un manager străin.



O manevră care poate ascunde multe evenimente viitoare, nu toate benefice pentru România. Din păcate, de pe urma întrevederii de marți nu ne-am ales decît cu întărirea impresiei că Iohannis este un lider pur decorativ, pe lîngă care evenimentele trec în goană fără să-l atingă.

Am aflat doar, dintr-un comunicat sec al președinției, că cei de la OMV au prezentat ”strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta. Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv. În ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV-Petrom şi Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori”.

Și am mai citit că ”Preşedintele României a reiterat importanţa infrastructurii în domeniul energetic pentru creşterea securității energetice la nivel naţional și regional(…)

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea că OMV-Petrom va continua să înregistreze rezultate deosebite în planul performanțelor economice, prin expertiza și competențele românești în domeniul explorării și exploatării resurselor de gaze naturale și petrol”.

Interesantă abordare, asta din final: Iohannis vorbește despre continuarea folosirii de către austrieci a ”expertizei și competențelor românești” fix după ședința la care a fost înștiințat de mătrășirea președintelui român al companiei, în folosul unuia străin.

Dincolo de asta, Iohannis a transmis, într-adevăr, opiniei publice, după întîlnirea respectivă, anumite mesaje.

Indirecte însă.

Și nu tocmai demne de laudă.

Pe de o parte, președintele a arătat că mult trîmbițata sa preocupare față de legalitate și moralitate se oprește la poarta lui Dragnea și Tăriceanu.

Ne aducem aminte cu duioșie cum salva șeful statului administrația prezidențială, acum vreun an, de la pîngărirea pe care i-ar fi produs-o șefii ”penali” ai parlamentului, lăsîndu-i pe afară la recepția de Ziua Națională, deși liderul Senatului era doar anchetat penal, nu și condamnat.

OMV Petrom, ca și companie, e în acest moment echivalentul unui politician condamnat sever la închisoare pentru corupție grea.

E drept, o companie nu poate fi băgată după gratii, dar, anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a consfințit sancționarea OMV cu cea mai mare amendă aplicată vreodată în România. De ce? Pentru încălcare legii, în cazul amintit, cea a concurenței.

OMV, alături de alte companii petroliere de la noi, constituiseră, reamintim, un soi de cartel mafiot, care a aplicat pieței de carburanți proceduri ilegale. Capul răutaților, în urma anchetei organelor statului român se dovedise a fi compania austriacă, motiv pentru care amenda sa, de cca.120 de milioane de euro, fusese cea mai mare.

Din păcate, disprețul față de lege al companiei s-a manifestat și în alte cazuri grave.

Acum cîteva săptămîni, acuzații explozive au izbucnit în cadrul comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE: compania OMV Petrom ar fi prejudiciat statul roman cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale facute de Curtea de Conturi, insa acesti bani nu au fost recuperati din 2015 pana in prezent, a declara presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

El a mai declarat presei, după audierea în comisia amintită, că a sesizat Corpul de Control al premierului pe aceasta tema si ca a prezentat comisiei un document in acest sens.

El a adaugat ca, din informatiile sale, din 2015 pana in prezent, aceste sume de bani, care ar fi trebuit sa fie venituri la bugetul de stat, nu au fost recuperate.

Ulterior, Iulian Iancu, presedintele comisiei de ancheta, declara, la finalul audierilor, ca este vorba despre prejudicii ca urmare a neplatii TVA, a unor impozite pe salarii, pe cladiri, pe terenuri, neplata unor redevente, precum si umflarea facturilor privind decontaminarea solului, prezentate Ministerului Mediului. “Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ametitoare”, a aratat Iancu, potrivit ziare.com, el anunțînd extinderea anchetei în perioada care urmează.

Fraudă de peste 1,5 miliarde de euro?

Dacă informațiile sunt ancorate în realitate, e vorba de o pagubă echivalentă cu cea pe care au produs-o țării primii 15-20 de corupți din top, la un loc.

Klaus Iohannis, marele apărător al legilor din România, nu pare deloc impresionat și nu s-a dat în lături că primească la Palat, cu onoruri, conducerea unei companii sancționate pentru fapte extrem de grave împotriva cetățenilor și a statului român și acuzate de altele, încă și mai și.

Comunicatul său nu suflă nici măcar o aluzie căznită la nevoia respectării legii de către toți, în mod egal.

Dovadă că, în România, principiile morale sunt valabile doar în cazul adversarilor politici.

Ce nu ne-a mai spus președintele după întîlnirea cu austriecii?

Nu ne-a spus o vorbă despre spinoasa problemă a redevențelor, acele sume de bani platite statului pentru dreptul de folosință a resurselor subsolului, care trebuiau majorate de acum cîțiva ani buni, dar de care toate guvernele uită ca prin farmec după instalarea la putere. Pentru președinte, întrevederea de ieri era o ocazie excelentă de a pune pe masa discuțiilor acest subiect, din care statul român ar putea cîștiga miliarde. Nu a fost să fie.

Ce nu ne-a mai spus președintele după întîlnirea cu austriecii?

Nu ne-a spus o iotă despre eventuale asigurări date de OMV că nu va recurge la vreo manevră de afaceri deranjantă pentru partea română.

Cum ar fi vînzarea companiei către partenerii ruși de la Gazprom.

Asta, pentru că pe piață se vehiculează deja informații că debarcarea Marianei Gheorghe exact pentru asta pregătește terenul, mai ales că noul președinte al OMV Austria, Rainer Seele, cel primit ieri la Cotroceni, e cunoscut drept un adept al afacerilor cu rușii. Jurnaliștii de la siteul focus-energetic.ro susțin, bunăoară, că Mariana Gheorghe ar fi fost cea care s-a opus permanent intențiilor mai vechi ale OMV de a vinde Petrom rușilor de la Gazprom, compania preferată a Kremlinului. Și că de acum drumul e deschis tranzacției.

Celor tentați să obiecteze că nu e treaba președintelui să pună la punct o companie străină le amintim că Traian Băsescu, nu a ezitat să critice public și tăios OMV în repetate situații, amenințînd chiar cu naționalizarea acesteia. Fostul președinte a acuzat OMV că a speculat piața în perioada crizei, mărindu-și profiturile: ”Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petrom pentru excesul de profit pe care l-a avut în perioadă de criză. Nu-mi place politica OMV, este incorectă. Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă că preţul mondial al petrolului este 120 de dolari, când tu îl extragi cu 16 dolari din ţară. Am avut această discuţie cu patronul OMV” declara el.

Mai mult chiar, acuzațiile sale mergeau pînă la a spune că “Sunt foarte multe informaţii de presă în care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român. O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate”, afirma în ultima parte a mandatului Traian Băsescu.

Între aceste politici se număra, conform fostului președinte, colaborarea dintre OMV și Gazprom întru construirea conductei South Stream, care ar avea menirea să pompeze gazul din Marea Neagră în respectiva rețea, ceea ce ar face din România, care e proprietara gazului, o ţară dependentă de infrastructura Gazprom.
Rolul unui șef de stat nu e doar de a servi distinșii oaspeți cu șampanie și pișcoturi, ci și de a le prezenta, bărbătește, în față, lucrurile care nu sunt tocmai în regulă.

Spre deosebire de Băsescu, actualul președinte nu pare, însă, atins de nicio îngrijorare, de niciun risc, de niciun pericol.

Redactat într-o profundă limbă de lemn, comunicatul președinției – de după întîlnirea cu liderii unei companii care tocmai pusese pe jar întregul mediu economic și chiar politic prin anunțul schimbării conducerii Petrom – nu ne transmite nimic-nimicuța, cu excepția unui imens jemanfișism prezidențial.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: InPolitics

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Este evident ca Dulapului Slugannis ii pasa doar de nemtalaii si austriecii lui, ca doar n-o sa-i pese de mamaligarii amarasteni, peste care este pus vataf de catre Papusrii externi! Si cand te gandesti ca mamaligarii sunt aproape gata sa-i ofere cel de-al doilea mandat!
    Oare atunci cand jidovul Brucan ne spunea, in 1990, “stupid people”, nu avea o urma de dreptate?