Analize și opinii

Economistul Cristian Socol: ”Deficitul de 4,3% din PIB nu este decât un pretext pentru austeritate!”

Deficitul bugetar putea fi ținut în jurul a 3% din PIB, susţine Cristian Socol, fostul şef al Departamentului pentru politici fiscal-bugetare al PSD. 



Acesta explică: ” Acum se face risipă în banul public pentru a se da vina ulterior pe greaua moștenire PSD. Despre rectificare. Deficitul acum este 2,8% din PIB. La rectificare, 1,8 miliarde lei merg către PNDL (acum nu mai sunt baroni, nu mai sunt registre duble?!), 3,4 miliarde lei merg către rambursări de TVA (a verificat cineva dosarele de rambursare?!), 0,3 miliarde lei pentru despăgubiri la ANRP și 0,65 miliarde lei fonduri de rezervă – cheltuieli discreționare.

Plus 2 miliarde lei avans pentru înzestrare militară rachete.

La venituri nu se încasează banii din licitația 5G, adică 2,4 miliarde lei. Adunați 1,8 cu 3,4 plus 0,3 plus 0,65 plus 2 plus 2,4 = 10,55 miliarde lei împărțit la PIB de 1022 miliarde lei pe cât a fost construit bugetul rezultă un plus de 1% din PIB la deficit. Într- o singură lună.

În schimb se taie de la Educație, infrastructură și investiții. Și se taie de la salariul minim.

Concluzionând.

Cheltuielile de mai sus puteau fi eșalonate. Veniturile de mai sus puteau fi realizate. Deficitul bugetar putea fi ținut la 3,2-3,3% din PIB.

Putea fi negociată cu Comisia Europeană activarea clauzei de investiții și / sau scoaterea în afara calculului de deficit a cheltuielilor de înzestrare militară suplimentare, de 0,7% din PIB că sunt excepționale, că sunt one off. Cu un efort pe colectare noiembrie și decembrie, nu mai era nevoie de prea multă negociere cu CE. Deci, se putea. Cu voință și pricepere. Dar nu e mai ușor să dai vina pe greaua moștenire? Deficitul de 4,3% din PIB nu este decât un pretext pentru austeritate”.

Sursa: Financial Intelligence