Analize și opinii

Dan Diaconu: ”Brexit”

Nu-mi plac englezii. Îi consider rudimentari, murdari, ticăloși, fundamental răi s.a.m.d. E cât se poate de real bancul ăla care spune că dacă vrei să aduni englezii arunci o liră pe jos, iar dacă vrei să-i risipești arunci o bucată de săpun. A coborî în metroul din Londra e ca și cum ai coborî în iad. Nu știu de ce toți acei oameni mi se par evadați din scrierile lui Dickens.

Există însă și o altă față a Angliei, una radical diferită, anume cea aristocratică. Englezii fac pasul către aristocrație atunci când își cunosc neajunsurile și-și asumă lupta împotriva lor. De-aceea aristocratul englez e o ființă aleasă, pe care te poți baza și-n proximitatea căreia te simți bine. Din fericire Insula e condusă de aristocrați.

Începând de azi, Anglia a părăsit Uniunea Europeană. E pasul natural pe care-l puteau face niște aristocrați văzând cum, stând în această corabie – impresionantă pe exterior, dar împuțită pe interior – nu fac altceva decât să decadă, să se murdărească. De-aceea au preferat să-și reia soarta în propriile mâini.

E oare bine ceea ce au făcut? Să încerci să pleci cu bărcuța ta instabilă de pe vapor gigantic, cunoscute fiind turbulențele apelor lumii actuale, poate fi considerat un gest cel puțin hazardat. De-aceea mulți se întreabă cum le va fi englezilor după ce au părăsit barca Uniunii Europene.

Sub nicio formă nu le va fi bine. Nu va curge lapte și miere, nu le va fi deloc ușor. Vor avea parte de provocări majore, una dintre cele mai radicale venindu-le din Scoția. Economic vor cunoaște câțiva ani de haos profund. Multe fluxuri internaționale îi vor ocoli. Pe scurt, le va fi fantastic de greu.

Dar la fel de greu le-a fost și-n Al Doilea Război Mondial. Și-atunci și-au asumat riscul rezistenței, opunându-se singuri nebunei și perfectei mașini de război germane. Au luptat eroic, au suferit și, în final, au reușit să găsească suportul pentru a câștiga Războiul.

Acum, într-o măsură extrem de mare, lucrurile stau la fel. Germania a reușit să pună mâna pe Continent. Mai avea puțin și punea mâna chiar și pe Anglia. Englezii însă au înțeles care-i jocul Germaniei și, mai mult, au înțeles că a rămâne în UE echivalează cu a muri. Și-au preferat să înfrunte riscurile unui ocean turbulent decât să moară sufocați de căldura nemțească. Știți bine că, uneori, nemții pot fi atât de calzi încât riști să-ți dai seama prea târziu c-ai nimerit în crematoriu. Englezii au înțeles asta.

Și-ar mai fi o ipoteză. Poate că ei au văzut cum maiestuoasa corabie a Uniunii Europene a început să ia apă. Și, văzând acest amănunt, au preferat să-și salveze pielea acum decât să fie părtași la haosul generat de momentul în care toți pasagerii care acum se întind comod vor conștientiza că mega-Titanicului european se scufundă. Indiferent de motive, trebuie să remarcăm că Anglia a avut puterea de a se rupe înainte de momentul în care ruptura ar fi fost imposibilă. Decât să ajungă o remorcă a celui de-al patrulea Reich, au preferat să rămână demni pe picioarele lor. La urma urmei asta face diferența dintre o națiune mare și restul pigmeilor. Priviți Anglia cu respect deoarece, începând de azi, și-a ales un destin eroic. Poate să moară, dar decât să moară sugrumată de alții preferă moartea pe cont propriu. Și-ar mai fi ceva de spus: marile națiuni nu mor niciodată. Pigmeii însă sunt sugrumați fără ca nimeni să știe sau să se intereseze de soarta lor. Poate ne vom trezi și noi la un moment dat.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dupa cum bine a observat mai toata mass-media, britanicii din Londra s-au bucurat asa de tare, ca si cum ar fi sarbatorit Revelionul si intrarea intr-un nou an(adica o noua era, fara UE)! Cred si eu! Doar au iesit din Inchisoarea neomarxista si „urâciunea pustiirii”, numita UE, recastigandu-si astfel suveranitatea!

  • In timp ce CRIZA MONDIALA 2007-2008 isi arata incisivii, timp in care Romania era sedata din vorbe, declaratii linistitoare oferite de inalti reprezentanti ai statului, neprotejata din perspectiva activitatii de supraveghere macroprudentiale, Marea Britanie NATIONALIZA BANCI: Northem Rock IN 17 FEBRUARIE 2008, Bradford and Bingley, etc, primea in custodie REZERVE DE AUR (retrase in timp util de tarile cu statut de membru privilegiat), printre care si REZERVA DE AUR A ROMANIEI, zestrea oferita-n dar de StraBuni in scopul intretinerii durabile si sustenabile a vietii in areal.

    In speta si in context se impune NATIONALIZAREA CEC-ului.

  • Cand sobolanii au inteles ca trebuie sa plateasca, au pararsit corabia:”Johnson has repeatedly said that if Britain leaves without a deal it will not have to pay the 39 billion pound (€43 billion euro) divorce bill agreed by his predecessor Theresa May”. “Inchisoarea neomarxista” si „urâciunea pustiirii”; mai baiatule, aliaza-te cu turcii, cu sirieni, cu libienii, cu egiptenii, cu senegalezii … cu cine vrei tu, dintre cei ce ti-au ramas … Apropos, cu ce masina te dai, ca sigur nu e chinezeasca. De rasnita de cafea si prajitorul de paine nu te intreb. PS Banuiesc ca deja ai trecut la casierie sa platesti datoriile UK, pe care BORJON nu vrea sa le plateasca (desi Theresa si le-a asumat …).

  • Nu Vladute,sunt un roman european ce vrea ca cele 43 bil euro sa se intoarca la bugetul uniunii. Ca asa e corect si fair-play. Ca de aia au semnat tratatu’. ‘Nteles? Ori, e prea greu pt tine . Daca nu, fa-te sclavu’ lor, ca daca nu platesc, tot sclav te numesti . Si cand mai propavaduiesti si … pe englezi, nu uita sa iti incalzesti buzitele… Stii tu tepesule, de ce .

  • Maestrul vorbelor goale, Dietmar, n-ai inteles nimic din ce am scris, dar asta nu din vina ta, ci datorita numarului de neuroni pe care-i ai! Pt mine nu sunt importanti englezii, ci demersul lor, adica iesirea oricarei tari din aceasta Inchisoare de reeducare a popoarelor de tip neomarxist-globalist-progresist, numita UE, care calca in picioare suveranitate, traditiile, Istoria, precum si modul crestinesc de a trai al popoarelor europene!

  • Acum ca a iesit UK din UE, o sa vedem o crestere a preturilor importate de la ei si mai ghici ce? Multi romani vor fi nevoiti sa se intoarca acasa sau sa migreze in alte tari.