Analize și opinii

Alexandru Petria: “Nevoia de nesupunere civică”

La nivelul omenirii, pandemia a adus un deficit de democrație comparabil cu deciziile din WW2. Noi, cei din estul Europei, avem un termen de raportare mai apropiat, la anumite aspecte de pe vremea comuniștilor. Suntem cu simțurile incomparabil mai dezvoltate ca să percepem semnele unei dictaturi, având vii în memorie grozăviile din statele Lagărului de la Varșovia, decât popoarele care au ajuns să le cunoască numai la mâna a doua ori a treia, din cărți sau filme și istorisirile veteranilor de război.



Ce ar trebui neapărat să se înțeleagă- drepturile pierdute se recuperează greu, dacă nu rămân delete pentru totdeauna. Este extrem de important să nu cedăm, indiferent de pretexte, că sacul lor e fără fund.

Iar problema Covid-19 nu justifică acceptarea dictatelor, când prin lock down au fost uciși probabil mai mulți bolnavi cronici decât a omorât virusul, prin neacordarea tratamentelor vitale, resursele medicale fiind orientate numai spre combaterea coronavirusului cu marketing planetar, periculos, dar nu așa de bau-bau precum se susține.

Conducătorii majorității țărilor au interesul să se prezinte eroi salvatori, să descrie situația drept catastrofală, iar pericolul terifiant- deși nu este- și măsurile adoptate necesare, numai să nu se prindă cetățenii că au blocat țările prostește, sub presiunea isteriei și iresponsabilității presei, ruinând economiile statelor. Au fost atâtea epidemii în istorie, cu un număr incomparabil mai ridicat de morți decât în narațiunea covido-prostiei și nu au fost închise în case popoare. Chiar și pe vremea ciumei se carantinau orașe, nu țări pe de-a-ntregul. Politicienii se comportă ca indivizii care au îngropat cadavre în grădină și vor să pară imaculați și demni de admirație în ochii comunității.

Nu considerați că politrucii de la noi au raționat corect, numai fiindcă și cei ai marilor puteri au procedat similar! Nu, ei sunt în aceeași oală, toți, mimetismul nu e o scuză, vinovați care încearcă să-și vopsească vina în succes, transformând în percepția maselor iresponsabilitatea în responsabilitate.

Au greșit, dar ce facem mai departe? Trebuie alungați de la conducere și judecați. Mai ales că am observat că începe să le placă dictatura, să aibă putere aproape deplină asupra vieților noastre. Ei respiră normal în anormalitatea stărilor excepționale, de urgență, alertă ori cum le-o mai trece prin cap să le boteze. Rezistența împotriva lor e o datorie imperativă. Ca un prim pas, cea mai la îndemână metodă e nesupunerea civică. Apoi e de pus imaginația în funcțiune, depinde de context.

Autor: Alexandru Petria

Sursa: Alexandru Petria Facebook

NOTA REDACȚIEI:

Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme (1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii (poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc (2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2014), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2017).

A contribuit cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: Zig-zag, Cotidianul, Hermes, Partener, Monitorul de Someș. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.

I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014. În 2018, a revenit ca poet cu volumul Până unde are oxigen dragostea, apărut la Alexandria Publishing House. Cea mai nouă și controversată apariție este Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice, despre dignitism & alte lucruri, tot la Alexandria Publishing House, la finalul lui 2018. CARTEA SE POATE COMANDA AICI.