Analize și opinii

Al cui președinte este Iohannis?

Președintele Klaus Werner Iohannis a fost prezent marți la debaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”. În cadrul acestui eveniment, președintele a fost întrebat de ce în Anul Centenar nu a fost organizat un referendum cu privire la Unirea României cu Republica Moldova. Fără să stea prea mult pe gânduri, șeful statului a răspuns: „atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla”.



Practic, prin această declarație președintele României preia teza Moscovei despre poporul și limba moldovenească. În acest context, este important de amintit că Academia Română a demonstrat că pe ambele maluri ale Prutului locuiește același popor, român, divizat pe moment în două state.  Sintagma ”poporul moldovean” nu este decât o găselniță a propagandei rusești folosită încă din timpul stalinismului pentru a despărți iremediabil românii de pe cele două maluri ale Prutului.

Nu este pentru prima dată când președintele Iohannis are acțiuni sau discursuri vădit anti- unionism. Anul trecut, pe 28 martie, Iohannis justifica absența sa de la ședința comună din Parlament, pentru marcarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, prin faptul că discursurile sunt prea populiste și patriotarde iar acest tip de comunicare nu ajută nici Republica Moldova, nici România.

Este pentru prima dată când un înalt oficial român are aceast tip de discurs în care vorbește de două popoare, român și moldovean. Pentru că lucrurile nu sunt niciodată simple, declarațiile lui Iohannis ne fac să ne întrebăm de ce președintele României, stat UE și NATO preia logica Moscovei pe cel mai important dosar de politică externă.

Această întrebare își găsește răspunsul în relația tot mai caldă dintre Rusia și Germania.

Un nou pact Ribentrop – Molotov

Relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite sunt tot mai reci, principala cauză fiind afinitatea Germaniei pentru Rusia și gazul primit de la Moscova la preț redus. Asistăm la o redefinire a pactului Ribentrop – Molotov pe coordonate economice și cu alți actori. Practic, Merkel și Putin încearcă o îndepărtare a Uniunii Europene de Statele Unite din care Europa de Est pierde dar Germania câștigă.

Iohannis este și el prins în această logică, fiind unul dintre fidelii cancelarului german Merkel a simțit nevoia să facă pe plac și Moscovei. Jocul anti-național făcut de Iohannis dă înnapoi cu cel puțin 10 ani demersurile făcute de unioniști.

Iohannis nu a făcut o gafă, Iohannis a lovit din plin în diplomația românească. Președintele nu a greșit, a respectat un scenariu. Cel mai probabil astfel de derapaje vor fi tot mai dese, în funcție de cum joacă Germania relația cu Rusia.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Tot mai rece, din ce in ce mai rece si relatia cu Carmen, un paradox pe fondul incalzirii globale. Presedintele este al Angelicai!