Nu e greu de intuit ca la vremuri grele disensiunile cresc. (…) declinul economic, psihologic vorbind fratele geaman al expansiunii economice, are niste caracteristici negative aparte, greu de intuit in perioada de avant!
In vremuri bune, oamenii sunt doritori de extindere si sunt toleranti. Ultima expansiune a UE s-a facut intr-o perioada de avant economic !
In timpul contractiilor economice, una din caracteristicile societatii este dorinta inevitabila a oamenilor de a se disocia; iar la nivel macro dorinta tarilor de a se disocia. Vechii prieteni nu se mai tolereaza, si sunt pe punctul de a deveni dusmani. Cu cat este de mai mare anvergura contractia cu atat sunt si disensiunile mai mari. Nu e de mirare ca unul din “Marile Razboaie” a avut loc la putin timp dupa una din “Marile Depresii”.
Ce vedem astazi? Cearta intre Germania si Grecia. Intre Islanda si Anglia. Intre SUA si China. Dau vina unii pe altii pentru faliment.
Unii germani sugereaza Greciei prin ziare sa-si vanda niste insule pentru a-si acoperi datoriile. Unii greci sustin ca datoriile au fost contractate la sugestia mai marilor Europei, si au folosit printre altele si la achizitionarea de produse … nemtesti.
Sunt convins ca pe masura ce criza se va adanci, in locul numelor Greciei si al Germaniei vor aparea si numele altor tari care vor urma sa imparta disensiuni. Jocul de a arata cu degetul al politicienilor a inceput; o alta caracteristica a acestei depresii economice despre care am vorbit.
Depresia economica nu este o joaca, este o chestiune serioasa, in care lumea sufera. Oameni reali, cu vieti reale. Contractia creditului dupa ani de expansiune aduce multi perdanti, saracie, depresie sau furie. Ca nu toti trec prin asta e din cauza ca natura umana e puternica, si omul mai functioneaza si pe alte planuri nu doar cel economic.
In acest moment economia mondiala are probleme serioase. Spania are un somaj de 20%, la fel si Letonia. Anglia, Irlanda, Portugalia, Ungaria sunt in pragul falimentului. Japonia are o datorie de 200% din PIB, in timp ce SUA are un deficit bugetar annual de 2 trilioane de dolari. Ce mai inseamna $2.000.000.000.000 (trilioane) in zilele noastre ?
FMI se plimba tantos de colo colo, sugerand ca ei inteleg ce se intampla si ca au si cheia problemei, cheia fiind banii lor ce se dau cu imprumut.
Teoretic toate aceste tari indatorate trebuie sa devina net exportatoare pentru a-si echilibra bugetele si eventual plati datoriile, dar aproape toata lumea este acum datoare, prin urmare nu pot sa devina cu totii simultan exportatori.
Letonia, Estonia, Lituania – parte din destinatiile preferate ale capitalului vestic pana anul trecut sunt in ruina. Reputatia Uniunii Europene pare sa se clatine cand Ungaria primeste ajutor de la FMI; facand sa para ca UE nu era decat o asociatie de prieteni doar pentru timpuri bune.
Mii de pagini de web sunt acum dedicate unui subiect de neconceput acum o decada: posibila insolventa a Statelor Unite. Pornind acum cativa ani cu celebrul “ceas al datoriei publice” ( http://www.usdebtclock.org ) discutiile si intrebarile devin tot mai rafinate, de multe ori ajungandu-se la cheia principala a problemei : sistemul monetar bazat pe bani de tip credit. Si vorbim de discutii ale cetatenilor obisnuiti, nu ale academicienilor.
Prim generator de datorii prin complicatul sau sistem financiar si controland pozitia de rezerva de schimb mondiala a dolarului, SUA risca sa cada victima dilemei aceluiasi sistem, caruia i-au cazut si altii: si anume ca o datorie nu se poate acoperi cu alta datorie la nesfarsit.
Cu un somaj real de peste 15% si 43 de state neputand sa isi echilibreze bugetele
(http://money.cnn.com/2008/12/10/news/economy/state_budgets/index.htm) ,
“solutiile” politicienilor locali te lasa fara respiratie: ei vor ca statele sa se imprumute si mai mult si sa taxeze cetatenii si mai mult. Pe cine sa taxezi insa, pe somer ?
Iminenta insolventei Californiei este deja celebra, desi economic vorbind este a 8a economie a lumii. Titlurile emise de acest stat au acum rating BBB. Bucura-te Romanie, la ultima emisie de titluri de acum cateva zile ratingul Romaniei era de BBB-. Iata noul mod de apropiere economica, spre in jos !
sursa: mareadepresie.blogspot.com/
Adauga comentariu