Marele pierzant al momentului politic pe care îl trăim este Ludovic Orban. Chiar inițiatorul moțiunii de cenzură. Și asta după ce, cu sprijinul alianței ALDE-Pro România, a reușit să atingă cifra magică de 233 pe documentul moțiunii de cenzură. Abia de aici începe jocul. La capătul căruia Ludovic Orban va fi sacrificat.
Cine își imaginează că Ludovic Orban are un concubinaj perfect sau măcar armonios cu președintele Klaus Iohannis, se înșală amarnic. Ambii jucători politici se pândesc. Indiscutabil, Iohannis e mai puternic. Și îl așteaptă pe la cotitură pe Orban. Iar cotitura vine chiar după prima victorie de răsunet a acestuia.
Marele meci se joacă abia după această strângere spectaculoasă de semnături. În mod paradoxal, pentru Ludovic Orban singurul succes real pe care l-ar putea obține este modest. În ciuda atingerii numărului de 233 de semnături, care echivalează cu majoritatea calificată în Parlament, moțiunea de cenzură ar putea să nu aibă succes. În măsura în care, așa cum se întâmplă adesea, parlamentarii una semnează și alta votează. Acest eșec ar putea însă însemna și singura victorie reală a lui Orban. Orice alt scenariu îl conduce la eșec.
Iar acum voi explica de ce. În cazul în care moțiunea de cenzură nu trece, Orban are toate argumentele să susțină că și-a îndeplnit obligația față de alegători, că a încercat din răsputeri să dărâme un Guvern rău, dar nu a putut din cauza unor trădători. Ce i s-ar putea reproșa în aceste condiții unui om politic, care a fost la un milimetru de a realiza un al doilea succes de răsunet din istoria recentă a României, după dărâmarea, tot printr-o moțiune de cezură, a Guvernului Mihai Răzvan Ungureau?
Dar moțiunea de cenzură s-ar putea să treacă. În aceste condiții, Guvernul Dăncilă trece pe transfuzii și supraviețuiește până la încheierea alegerilor prezidențiale. Cu un adversar făcut zdrențe, în persoana lui Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis poate câștiga lejer alegerile. Și nu are niciun motiv să-i dea brânci lui Ludovic Orban. Catastrofa vine abia apoi.
Să urmărim cu atenție declarațiile lui Victor Ponta. Marți, acesta a afirmat că alianța ALDE-Pro România este decisă să voteze ce a semnat. Adică moțiunea de cenzură. Care să conducă la căderea Guvernului Dăncilă. Dar nu va gira un Guvern Ludovic Orban. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că va încerca o reconstrucție a majorității, alături de PSD, dar fără Viorica Dăncilă. Și în condiții care să îi creeze o situație privilegiată în raport cu ALDE și chiar în raport cu PSD. Această construcție poate reuși sau nu. Dacă reușește, concluzia va fi că Ludovic Orban a inițiat moțiunea de cenzură și a transpirat în scopul susținerii ei, pentru a ajuta PSD să renască din propria cenușă. Să se revigoreze. Și pentru a-l ajuta pe Victor Ponta să revină în prima ligă a politicii. Și, în fine, pentru a-l ajuta pe Tăriceanu să supraviețuiască. Prin urmare, în final, după o aparentă victorie, Ludovic Orban se alege cu o înfrângere usturătoare. Iar prețul va fi pierderea poziției de lider PNL. Mai devreme sau mai târziu.
Într-un al doilea scenariu, Ludovic Orban are și mai mult de pierdut. Este scenariul numărul doi vizat de Victor Ponta. Admițând că acestuia nu-i va ieși combinația cu PSD, el va opta pentru susținerea unui Guvern al actualei opoziții. Dar, așa cum a spus-o în mod repetat, prin excluderea lui Ludovic Orban. Cum ar fi posibil ca Victor Ponta să-l sacrifice chiar pe liderul majorității? Cu concursul tacit al lui Klaus Iohannis.
Să ne imaginăm – și nu e deloc greu să facem acest lucru – faptul că peședintele Klaus Iohannis, după căderea Guvernului Dăncilă, constatând că opoziția dispune în fine de o majoritate, cu sprijinul alianței ALDE-Pro România, îl va nominaliza pe liderul acesteia, respectiv pe Ludovic Orban, însărcinându-l cu formarea unui nou Guvern. Acesta va începe negocierile și va alcătui o echipă, cu care se va prezenta în fața Parlamentului. Din această echipă vor lipsi reprezentanții Pro România și ALDE, care aparent se vor arăta nemulțumiți de modul în care au decurs negocierile. La vot, acest Guvern cade în Parlament. Și astfel începe cariera de triumf pentru două personaje. Pentru Klaus Iohannis, care scapă de Ludovic Orban. Și este pe cai mari, la începutul unui nou mandat. Pentru Victor Ponta, care l-a scos din cursă pe însuși liderul opoziției. Și de care depinde umătorul Guvern cu un alt premier desemnat, care se va prezenta în fața Parlamentului. Și din care va face parte de această dată și alianța ALDE-Pro România. Iar acest Guvern va trece. Consecința va fi că liberalii îi vor lua capul lui Ludovic Orban, iar PNL va intra în alegerile locale și parlamentare cu un nou președinte. Și cu o nouă echipă ce conducere.
Acesta este scenariul prin care, în mod logic, Ludovic Orban poate pierde din toate pozițiile, chiar atunci când se apropie mai mult de victorie. Transformându-se într-un fel de fluture atras de lampă și făcut scrum.
Autor: Sorin Roșca Stănescu
Sursa: Sorin Roșca Stănescu Blog
…amarasteana natiune si prapadita tara avem daca un asemenea orban este ”lider” politic… vai noua!