Probabil ca si pentru PSD (ca principal partid de la guvernare) exista tentatia de a lasa guvernarea pe mana opozitiei, oricare ar fi ea. De ce? Ca-n bancul ala, ca s-o faca de ras.
Pentru ca e un moment in care o guvernare a opozitiei nu ar avea nici printr-un mare noroc ce sa realizeze mai mult in plan economic. Pentru ca vreun program, canci, nu exista, ei se bazeaza doar pe cateva idei inguste ale limitatilor libertarieni din PNL/USR. Apoi, pentru ca economia creste la maxim de potential, deci si daca opozitia ar vrea si ar sti, tot n-ar putea. Si pentru ca economia e intr-o dinamica influentata major de mediul extern, iar UE trece prin necunoscutele din preajma unor alegeri importante pentru redefinirea ei, deci sunt multi factori incerti.
Multi o sa zica, stai ca nu e doar economia, e justitia, anti-coruptia, puscariile, DNA-ul, mai ziceti voi. Asa si? Dupa o luna febrila de actiuni revansarde, de ii arde pe-astia ca dragonul din GoT si dup-aia? Cand lumea se va satura de vanat pesedisti, ce-o sa manance? Anti-coruptie pe paine? Nu, o sa vrea tot mariri de salarii si pensii, o sa vrea autostrazi, spitale, scoli, fonduri europene, firmele o sa vrea profituri, deci, business as usual. Si ce o sa obtina? O noua lupta anti-orice? O sa dea vina pe biserici si catedrale, pe saracii care nu vor sa munceasca pe doi lei? Nu mai tine. Iar opozitia doar asta propune, atata stie, altceva n-a demonstrat. Si ca sa mascheze incompetenta, promite ca va lasa piata libera sa regleze, ca va reduce aparatul administrativ, ca va taia cheltuieli publice, ca va mai ceda niste active, niste resurse, adica va pasa raspunderea rechinilor din piata globala. Dar, romanul nu o va duce mai bine, deja a trecut prin faza asta odata si s-a dovedit ca nu e buna. Cum vor face spitale si autostrazi? Cu fonduri europene, zic ei. Cu cine? Cu Ghinea? Cu Ciolos? Sa fim seriosi, oamenii nu se pricep. Cu bugetarii care trebuie dati afara? Cu ce ingineri vor face autostrazile, cu ce muncitori? Cu ce medici vor umple spitalele, cu ce profesori vor face educatie? Cu cei plecati, cu cei carora ar trebui sa nu le creasca salariile, ca “sa nu ne plece investitorii”?
Vedem, asadar, ca problemele sunt complexe, de natura structurala in tara asta si ca, una peste alta, prin modul cel mai propagandistic posibil, prin lozincile pe care le-au tot propovaduit, impotriva diverselor categorii sociale si impotriva bunului simt economic si social, cei din USR sau PNL n-au facut altceva decat sa-si inchida propriile usi spre o posibila guvernare. Nu au credibilitate, nu au proiect, nu au cu cine. Si, oricat ar vrea “societatea” de rezistenti sa fie o tara ca afara, rezolvarea problemelor structurale din Romania nu se va face nici de la Bruxelles, nici din varful companiilor multinationale, nici prin management corporate, pentru ca acesti actori nu au o miza directa sa faca asta si nici parghiile. Un stat nu este ca o companie, nu are aceeasi menire si nu raspunde la aceleasi comenzi. Criteriul de eficienta nu este prioritar pentru un stat, ci cel de garantare a drepturilor cetatenilor. Care in democratie costa, nu faci profit din drepturi, consumi ca sa le asiguri.
Nu in ultimul rand, pentru ca opozitia este atat de imprastiata si agresiva, ca i-ar trebui cel putin 2 ani sa se acomodeze cu aparatul administrativ, care inseamna peste 1 milion de bugetari pe care nu a contenit sa-i injure. Si vei face treaba cu oamenii pe care i-ai injurat si ai promis ca-i vei da afara sau ca le vei stagna salariile? De unde altii? A mai fost unul care a promis 15 mii de specialisti. Nu erau nici atunci, nu sunt nici acum, cand suntem pe deficit de personal calificat, ca au plecat si cei care mai erau.
In concluzie, probabil exista o tentatie de a ceda guvernarea opozitiei, dar ar fi pacat.
Autor: Cristian Moisoiu
Sursa: Cristian Moisoiu Facebook
Adauga comentariu