Mai că-mi vine să zic că n-am ce face și mă amestec într-o poveste bine ticluită de oameni de bine. Un grup enorm de ONG-uri a cerut să aibă o întîlnire cu președintele Iohannis. Nu două-trei, șapte-nouă, ci treizeci și șapte. Adică un număr impresionant, semn că problema pe care o invocă acoperă interesul unui număr impresionant de cetățeni și asociații. Ele nu mai pot dormi și nu mai pot să își desfășoare activitatea dacă nu se întîlnesc cu președintele României.
Ce le doare, ce le frige pe cele 37 de asociații ale societății civile? Cel mai simplu este să citim din scrisoarea lor:
Urmare a deciziei Curții Constituționale în dosarul nr. 589E/2018 prin care 6 judecători ai CCR au acordat ministrului Justiției prerogative discreționare privind revocarea magistraților cu funcții de conducere și au impus Președintelui României revocarea din funcție a Procurorului-șef al DNA, organizațiile semnatare vă solicită organizarea de consultări publice atât cu organizații ale societății civile, cât și cu partide politice și organizații profesionale din sistemul judiciar care să preceadă și să ajute la formularea hotărârilor și acțiunilor subsecvente deciziei CCR. Acestea nu trebuie să se reducă la disputa în jurul cererii de revocare a Procurorului-șef DNA, ci trebuie să privească și viitorul luptei anticorupție, independența Justiției, respectarea statului de drept și rolul Curții Constituționale“ (…) „În opinia noastră, a celor 37 de grupuri și organizații civice semnatare, decizia CCR este contrară legii, prevederilor constituționale și obligațiilor asumate prin Mecanismul de cooperare și verificare și prin Tratatul de aderare la UE și subminează atribuțiile altor puteri în stat. Pe scurt, decizia ne întoarce cu rea intenție la momentul preaderării la UE, când Justiția era complet aservită puterii politice, dosarele se deschideau sau închideau în ședințe de partid la comandă politică, iar procurorii erau anchetați și dați afară din magistratură dacă investigau corupția politică.“
După opinia celor 37 (înmulțit cu numărul membrilor), decizia CCR este contrară legii (conform unei verificări făcute atent cu polonicul și cu termometrul). Din cauza asta ne aflăm „într-un moment critic al istoriei noastre“ și asociațiile cer de urgență consultări publice (numai că nu zic și despre un referendum) cu ele, cu partidele și cu asociațiile profesionale ale magistraților? De ce? Să punem la vot decizia Curții Constituționale a României. Să chemăm asociațiile procurorilor să ajute și ele biata CCR la formarea unei opinii premergătoare unei decizii subsecvente deciziei CCR. Căci decizia CCR „ne întoarce cu rea intenție“ la momentul preaderării la UE.
Mai pe șleau! Vai nouă că DNA-ul, în loc să-i ia pe cei de la PSD și de la CCR, pierde controlul asupra tribunalelor și sentințelor și astfel, SRI-ul rămîne și el fără activități patriotice importante. Iar președintele nu mai poate dormi la Sibiu.
Iată și organizațiile care îi poartă de grijă președintelui Iohannis și vor să-l trezească, pentru ca nu care cumva să o demită pe Laura Codruța Kovesi: #activAG Pitești, Acțiunea Civică Galați, Asociația Aradul Civic, Asociația România Vie, Corupția Ucide, Diaspora Franța solidară cu România, Evident Deva, Geeks for Democracy, Grupul civic #insist, Grupul pentru Dialog Social, #Iasulnutace, Inițiativa Craiova, Inițiativa Timișoara, Inițiativa România, Mureșul Civic, Noul Orizont Valencia, Oradea Civică, Organizația Eu Ro Aleg 2.0, Procivic Baia mare, #Reset, #Rezist Birmingham WMW, #Rezist Constanța, #Rezist Dublin, #Rezist Liguria, #Rezist Lyon, #Rezist Milano, #Rezist Munchen, #Rezist Râmnicu Vâlcea, #Rezist Toronto, #Rezist Bruxelles, #REZISTENȚA, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Timișoara Civică, Umbrela Anticorupție Cluj, #Văvedem din București, Vă Vedem din Sibiu, VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție.
Acestea sunt semnatarele pînă la ora închiderii ediției. (Mai precizez că nu eu am scris Baia mare cu m mic). Obiceiul acesta al asociaților de a cere o întrevedere cu președintele României nu este nou. Klaus Iohannis (cu ai săi consilieri și cu consultări de la SRI) a mai folosit modalitatea întîlnirii cu societatea civilă pentru a naște faimosul guvern tehnocrat condus de nepotul lui Virgil Ardeleanu-Vulpea și alcătuit din alți fii de ofițeri acoperiți sau descoperiți. Care guvern dă și acum din coadă și cere, prin vocea „agricolului“ Dacian Cioloș, ca președintele să nu respecte decizia Curții Constituționale a României.
Un lucru merită totuși reținut. Că majoritatea asociațiilor, probabil și organizatoare ale protestelor din țară și străinătate, vrea să se audă vocea de continuare a anticorupției. Dar nu împotriva corupției din Parchete, din DNA, din SRI, din celelalte instituții care îl sprijină pe Klaus Iohannis! Eu unul mă tem de societatea civilă de mai sus așa cum mă tem și de Liviu Dragnea, și de Miki Spagă, și de Traian Băsescu, și de Elena Udrea, și de Pinalti, și de Vasile Blaga sau de Anca Boagiu și de toată banda care s-a vărsat prin PNL și prin PSD.
Autor: Cornel Nistorescu
Sursa: Cotidianul
Raspuns: NU.
“ASOCIATIA ROMANA PENTRU PROGRES SI CIVILIZATIE.”