Parlamentarii au facut un exercitiu electoral de proportii in comisii, la avizarea bugetelor ministerelor, dovedind ca nu au inteles absolut nimic din imensa porcarie care a fost legea privind majorarea salariilor profesorilor.
Comisiile de munca au votat cu mare voiosie majorarea valorii punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei, adancind astfel deficitul bugetului de pensii la 2,5 miliarde de euro. Decizia a fost luata fara niciun vot impotriva. Cu alte cuvinte, nu s-au opus acestei majorari nici reprezentantii PD-L, nici cei ai UDMR. Cum sa se opuna, cand votul din comisii este public si electoratul poate afla cine ii iubeste si cine nu pe pensionari? Singurul care trebuie sa se opuna acum public acestei masuri este guvernul.
Adica exact cum s-a intamplat si la votarea entuziasta a legii care prevedea cresterea cu 50% a salariilor dascalilor. “Este o plata pentru legea cu profesorii”, a si spus cu cinism Cristian Adomnitei, fericit ca il pune pe Emil Boc intr-o situatie delicata. Un cinism tamp, daca ne aducem aminte ca legea privindu-i pe profesori a fost votata de toti liberalii in frunte cu insusi Cristian Adomnitei.
De fapt, la fel de bine parlamentarii puteau decide dublarea, triplarea valorii punctului de pensie. Parlamentarii au luat miercuri si alte decizii placute urechilor poporului: reducerea CAS cu 10% (ar fi minunat, daca bugetul asigurarilor sociale nu ar fi deja in colaps) sau majorarea substantiala a bugetului Sanatatii. Evident, nici in aceste cazuri nu a fost indicata vreo sursa de finantare. Asa putem legifera si victoria binelui asupra raului.
Cat timp nu sunt precizate sursele de finantare, astfel de hotarari nu au absolut nicio valoare practica. In plus, amendamentele acestea trebuie sa primeasca avizul comisiilor de buget finante si apoi trebuie votate de plen. Niciodata propunerile fara sursa de finantare indicata nu au trecut. Putem exclude oare un inceput? Ele si-au indeplinit insa misiunea electorala: Emil Boc este omul rau care nu vrea.
Dincolo de aceste calcule electorale sta nerusinarea celor care fac trafic cu sperantele oamenilor, desi stiu foarte bine ca inghetarea pensiilor este prevazuta in acordul cu FMI. Ce au patit in 2008 profesorii, ar putea pati acum si pensionarii: sa sara direct de la extaz la agonie, asta, desigur, daca nu s-au vaccinat impotriva populismelor.
Decat sa se joace de-a mos Craciun pe nervii oamenilor, politicenii ar face bine sa inteleaga un lucru simplu: intr-un an de criza, astfel de majorari sunt criminale pentru economie.
Asta nu inseamna ca bugetul pe 2010 este foarte bine impartit. Cheltuielile sunt mult prea mari. Dar daca parlamentarii reusesc sa salveze vreun ban, el trebuie orientat direct catre investitii, ca o vitamina de care economia are nevoie pentru a iesi din criza.
Guvernul nici nu ar putea face mai mare prostie decat sa majoreze deficitul pana la limita care ar pune in pericol acordul cu FMI sau ar injecta resurse intr-o zona care nu stimuleaza relansarea economica.
Ar fi tare bine ca parlamentarii sa inteleaga ca nu mai sunt in campanie electorala, urmatoarele alegeri vor fi peste doi ani si jumatate. Sa nu omoram totusi economia degeaba, dupa ce ultimii ani electorali au adus-o in coma.
Constantin Racaru
sursa: ziare.com
Adauga comentariu