Un clovn solemn pretinde că mă reprezintă în Parlamentul European şi mă face de râs. Laitmotivul banilor este tipic pentru acest gen de indivizi „de tip nou”. Pe ei nu-i interesează drepturile cetăţeneşti, ci aşa-zisa eficienţă. Ei sunt pragmatici.
Dacă domnul Liviu Avram ar fi băgat, din greşeală, mâna în buzunarul cetăţeanului constipat de alături, filosoful mitoman, ar fi scos un portofel mai dodoloţ şi ar fi putut, în plus, să ilustreze metafora cu „taxele” mai credibil. Pentru că, încă de la început, invitatul din partea PPE a inserat o imprecizie în scheciul său, aceea că ar fi plătitor de taxe; fiind angajat la o instituţie aflată în insolvenţă, impozitul pe salarii se varsă la buget doar în condiţiile în care aceasta are încasări, altfel transformându-se în datorii (fără dobânzi şi penalităţi). Aşa că mare lucru nu „extrage” domnul Avram, pentru „ceea ce se cheamă bugetul public”, din portofelul pe care-l agita ca pe un tomahawk către camerele de luat vederi.
După farsa cu portofelul, cetăţeanul nostru revoltat abundă în inexactităţi, minciunele ori tâmpenii în penibilul expozeu:
1. „Cui dau eu aceşti bani? Păi îi dau aşa: Parlamentului, Guvernului, primarului şi unei întregi birocraţii de stat” – nimic despre Educaţie, nimic despre Sănătate, ba chiar nimic despre instituţia cu cel mai mare procent din PIB (1,2% – 1.899.747.000 lei) dintre ţările Europei: SRI-ul.
2. „Dar acum aproape două luni, într-o noapte, fără niciun fel de explicaţie anterioară sau ulterioară (!), Guvernul României a făcut un lucru de neînchipuit. Printr-o ordonanţă de urgenţă, act cu putere de lege, a frânt tocmai legea care ne păzea banii” – nu a „frânt”, domnule, nimic, a armonizat doar, pe cât se poate, legislaţia noastră cu cea europeană în privinţa „abuzului în serviciu” (inexistent în multe ţări europene, după cum v-a explicat şi parlamentarul german), în conformitate şi cu prevederile Comisiei de la Veneţia.
3. „A dezincriminat total neglijenţa şi conflictul de interese şi a dezincriminat parţial abuzul în serviciu. Şi mă întreb: cum vine asta? Pe de o parte, pe mine, contribuabil, mă obligi – prin lege – să dau bani la buget, iar pe de altă parte, prin altă lege, te arăţi indulgent şi generos cu cei care mi-i pot fura” – ce-i drept, domnul Avram minte cu ceva mai multă graţie decât filosoful sulimenit. Asta cu dezincriminatul e, oricum, antologică.
4. „O mulţime de români s-au dovedit imuni la manipulări, au înţeles exact ce li se pregăteşte…” Ăia din Piaţă chiar că imuni la manipulare au fost. Imunitate beton!
5. „Curtea Constituţională a reuşit performanţa să nu ne spună absolut nimic despre ceea ce ne interesa pe noi mai mult: dacă ceea ce ne-a făcut Guvernul a fost bine, a fost rău sau a fost altcumva. În concluzie, înţelepciunea Curţii nu ne-a ajutat la nimic” – aici, domnul analist a dat rău de tot cu oiştea-n gard, rolul CCR nefiind nicidecum de a analiza decizii de oportunitate, „să ne spună dacă ele sunt bune sau rele”, ci doar dacă sunt constituţionale sau nu.
6. „Românii din stradă au fost cei care au repus legea în drepturile sale” (!)
7. „Criza s-a mutat în Parlament” – cu alte cuvinte, un complot al Guvernului, Parlamentului şi al CCR este dezvăluit de cetăţeanul responsabil Avram, chiar dacă domnia sa nu înţelege nimic din actele normative respective („Nu v-a plăcut ce a făcut Guvernul? Nicio problemă. Venim noi, Parlamentul, şi facem acelaşi lucru, pentru simplul fapt că putem. Ce-o să mai faceţi?”). Ba, în plus, şi o anumită parte din Opoziţie i-a încercuit perfid pe stâlpii statului de drept Macovei, Liiceanu, Avram şi ceilalţi: „slăbirea legii nu este dorită doar de majoritatea care sprijină Guvernul, ci şi de o parte din Opoziţie” ( !) E clar, în România, multe forţe se opun domnului Avram! „Iar românii nu pot face nimic…” Auzi, „românii”! …ce farseur!
Mă întreb doar cum s-or fi uitat oamenii ăia la comediantul nostru. Prezentarea în PowerPoint a fost şi aceea una de vis, vă puteţi delecta cu ea în primul comentariu.
Autor: Răzvan Constantinescu
Sursa: Răzvan Constantinescu
Razvan draga:
Imi pare rau ca nu esti in afara tarii ca sa poti vedea mult mai clar situatia interna din Romania.
Mi se pare total lipsit de sens sa iei apararea unor caractere precum Tariceanu, Dragnea, Grindeanu (pentru a numi numai citiva), si sa jignesti cu atita ignoranta un om educat si de calitate precum Liiceanu (sau Avram).
Gindeste mai profund inainte de a te lansa in astfel de discursuri copilaresti!
Cu stima,
Gabriel