Bamboo-ul ţine de cu totul alt fenomen: cel de glamour kitsch, e refugiul conturilor bine crescute aparţinând unor persoane prost-crescute (intelectual, social, uman). Tocmai am citit cum un prieten de pe Facebook era făcut cu dispreţ “sărac”, pentru că scrisese de rău despre fauna şi flora din Bamboo.
Hipsterismul e, totuşi, un fenomen social-cultural, care nu are treabă cu universul Bamboo.
Hipsterul este “middle class”. Uneori chiar “upper-middle class” (şi doar atunci ajunge să interfereze social cu flora de Bamboo).Însă hipsterul are alte pretenţii de la el decât cocălarul.
Hipsterul este un om educat, care are job- uneori chiar joburi, serios (uneori chiar prea serios). Problema cu el este aceea că încearcă să fie şi intelectual, şi implicat social şi cool: şi de aici toate necazurile şi comicăriile.
Localurile de hipsteri diferă radical de Bamboo. Acolo nu e loc de glamour. Localurile de hipsteri sunt intenţionat jerpelite, cu mese şi scaune recuperate de la terasele din anii 60 (şi revopsite colorat), cu borcane în loc de pahare şi alte aiureli din astea “vintage” şi cool, pe cât de incomode pe atât de haioase, menite să sublinieze “altfelul”. Nu vă iluzionaţi că dacă veţi bea o limonadă dintr-un borcan în care decenii de-a rândul, bunica patronului a ţinut gogoşarii şi compotul, limonada va fi şi ieftină. Ce e “cool” e şi scump.
Hipsterul este dependent de mode dar nu îndrăzniţi să îi spuneţi asta. Când ceva e la modă la hipsteri, ei vor vorbi despre chestia aia (muzică, carte, filosofie, idee politică) ca fiind o chestie deja “fumată”, parte multimilenară a patrimoniului cultural al umanităţii.
Cică acum prin hipsteri a dat mania cu manelele. Nu le-o spuneţi direct, că se sperie şi vor nega. Trebuie să îi înţelegeţi: după ce Goran Bregovic (un patriarh al etno-hipsterismului global) a “recuperat” muzical pe Salam, tradiţionala scârbă faţă de manele e înlocuită de mult mai multiculturala şi mult mai tradiţionala plăcere de a asculta “balcanisme” din astea….
Partea deloc simpatică este că, atunci când îşi ridică nasul din laptopul unde lucrează 12 ore la muncă, când îşi scot mustăţile umede din borcanul cu bere sau limonadă, când ridică privirea tulbure de la “iarbă” şi meditaţie spre viitor, dă iama în ei conştiinţa civică.
Iar hipsterul nu ştie: dar crede că ştie. Ceea ce e muuult mai periculos.
Autor: Bogdan Duca
Sursa: Bogdan Duca
Adauga comentariu