A trecut aproape neobservat răspunsul dat Marianei Rarinca de către CSM în cazul pensionării „pe repede înainte” a Liviei Stanciu, fosta preşedintă a ÎCCJ. Documentul este unul extrem de important şi poate genera o problemă uriaşă pentru preşedintele Klaus Iohannis, chiar dacă nici CSM nu scapă de acuzaţia că a încălcat grav şi cu bună ştiinţă legea!
Pentru a înţelege mai bine ce consecinţe poate să aibă acest răspuns către Mariana Rarinca, vă prezentăm o sinteză a articolului publicat recent de noi în cotidianul.ro, care poate fi citit la adresa http://www.cotidianul.ro/iohannis-si-csm-au-incalcat-legea-prin-numirea-liviei-stanciu-la-curtea-constitutionala-283591/.
Ceea ce pe surse apăruse deja, adică faptul că Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ, va fi numită de către preşedintele Klaus Iohannis judecător la Curtea Constituţională a României, s-a dovedit a fi realitate. Pentru asta, însă, Livia Stanciu trebuia să fie eliberată din funcţia de magistrat, iar acest lucru se putea face numai în limita prevederilor art. 65 al. 2 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, unde se prevede că „Eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor se dispune prin decret al Preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii”.
În acest sens, CSM s-a întrunit în plen şi a emis Hotărîrea nr. 702/16.06.2016, prin care Livia Stanciu fost „eliberată din funcţia de judecător prin pensionare”. Lucrurile păreau simple şi nu trebuia decîtsă se aştepte trecerea termenului de 15 zile, prevăzut de art. 29, al. 7 din Legea 317/2004, în care se putea depune Recurs „de orice persoană interesată”, după care propunera se trimitea la Preşedinţia României.
Numai că, pentru a evita surprizele, CSM n-a mai aşteptat trecerea celor 15 zile şi a trimis la Cotroceni Hotărîrea de „eliberare din funcţia de judecător prin pensionare” a Liviei Stanciu în ziua de 16 iunie 2016, deşi termenul de recurs expira abia în 2 iulie 2016!
Nici Klaus Iohannis, care emisese Decretul de numire la CCR a Liviei Stanciu încă din 9 iunie 2016, n-a considerat necesar să respecte prevederile Legii 317/2004, aşa încît în ziua de 23 iunie 2016 emite Decretul de „eliberare din funcţia de judecător prin pensionare” a Liviei Stanciu, cu toate că a primit Notificarea din partea Marianei Rarinca, în care era atenţionat că se va face Recurs la Hotărîrea CSM, aşa încît, potrivit Legii 317/2004, art. 29, al. 8, acest lucru suspendă punerea în executare a Hotărîrii CSM!
După apariţia în presă a acestui caz grav de încălcare a legii, CSM îşi dă seama că a greşit, aşa încît în 27 iunie 2016 ia în discuţie Notificarea Marianei Rarinca, încercînd să scape de acuzaţiile viitoare! Iată răspunsul trimis acesteia, pe care luju.ro l-a publicat zilele trecute:
Ce face în realitate CSM prin acest răspuns? În primul rînd, recunoaşte că a încălcat prevederile Legii 317/2004, prin nerespectarea termenului de 15 zile în care Hotărîrea de eliberare din funcţie prin pensionare a Liviei Stanciu putea fi atacată cu recurs! Şi, după cum vedeţi, cu o nonşalanţă uluitoare, scrie:
„Cu ocazia analizei, Comisia nr. 1 a constatat că Hotărîrea Plenului nr. 702/16.06.2016 a fost pusă în executare, fiind înaintată către Preşedintele României la data de 22.06.2016, iar la data de 23.06.2016 a fost semnat decretul prezidenţial”!
Aşadar, tocmai CSM, care l-ar sancţiona drastic pe orice judecător care ar pune în executare o Sentinţă înainte de trecerea termenului de recurs, scrie negru pe alb că a încălcat cu bună ştiinţă prevederile Legii 317/2004! Pentru acest lucru, mai devreme sau mai tîrziu, dacă sîntem în interiorul unui stat de drept, toţi membrii CSM trebuie să răspundă pentru această încălcare a legii!
Ştiind bine că a încălcat legea, plenul CSM aruncă pisica moartă în curtea de la Cotroceni, aruncînd vina pe preşedintele Klaus Iohannis! În acest sens, după cum se vede în documentul de mai sus, scrie:
„Avînd în vedere că decretul prezidenţial a fost deja semnat, Comisia nr. 1 a apreciat că nu se poate da curs solicitării dumneavoastră”!!!
Logica CSM frizează absurdul, căci, în loc să îndrepte grava încălcare a legii şi să-i solicite Preşedintelui să anuleze Decretul emis în baza propriei Hotărîri, încearcă să se spele pe mîini printr-o nouă ilegalitate!
Mai mult ca sigur, şi Administraţia Prezidenţială va urma aceeaşi logică şi va adopta strategia struţului, ignorînd faptul că a fost încălcată legea, şi va lăsa lucrurile la fel, chiar dacă, din ziua de 13 iulie, cînd Livia Stanciu va deveni judecător la CCR, toate hotărîrile acestei importante instituţii riscă să devină ilegale din cauza faptului că în componenţa CSM există un membru numit prin încălcarea legii!
Surprinzător este faptul că nici măcar preşedintele Klaus Iohannis nu-şi dă seama că tot acest şir de ilegalităţi va fi pus pe seama propriilor sale interese, căci presa deja a scris că numirea Liviei Stanciu la CCR nu este altceva decît un fel de recompensă pentru că ÎCCJ, sub conducerea acesteia, l-a achitat în procesul de incompatibilitate cu ANI, devenind astfel Preşedinte, şi l-a ajutat în procesul casei din Sibiu, pe care a pierdut-o prin sentinţă definitivă!
Dacă şi la Cotroceni însuşi Preşedintele ţării acceptă încălcarea cu bună ştiinţă a legii, înseamnă că noţiunea de stat de drept a devenit deja o vorbă golită de conţinut, pe care o putem arunca la gunoi, aşa cum facem cu o nucă goală de miez!
Sursa: Cotidianul
Adauga comentariu