Politică

SCANDALUL MILIARDELOR DIN ELVETIA – O LOVITURA A SIE IN FALCA SRI?

SIE-vs-SRIGuvernul Cioloș a fost creat în urma unor manevre misterioase, de la straniul caz ”Colectiv” la mișcările ”străzii”, care s-au declanșat repede și s-au stins la fel de repede (a mai auzit cineva de vreo consultare a Cotrocenilor ori a fantomaticului minister al Dialogului Social cu ”strada”?). Doar cîteva luni mai tîrziu, guvernarea din România pare că a ajuns terenul nu al unor dispute politice, cum te-ai fi așteptat, ci al uneia între SIE și SRI. Iar ultimul scandal provocat de un ministru ar putea ascunde o lovitură regizată contra ultimului.

Dacă președintele țării a fost înscăunat de SRI, și tot despre același serviciu se poate spune că a încălecat principalele partide cu sprijinul DNA, SIE pare să-și fi încercat revanșa prin guvernul Cioloș. Să ne reamintim că, încă de la instalare, celebrul disident Paul Goma transmitea public mesajul că cel puțin cinci membri ai noului cabinet sunt acoperiți ai SIE. Ca unul care a activat mult pe afară, premierul Cioloș e, și el, suspectat de apartenență la aceeași filieră, cu toate dezmințirile ”nu am fost și nu voi fi ofițer acoperit”.

De fapt, cam toate discuțiile din ultima vreme legate de acoperiți din structurile politice par menite tocmai să întărească suspiciunile marelui public.

O declarație-bombă dintr-un recent interviu a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, a aprins rău spiritele.

“Diferenţa între corupţia de la noi şi corupţia din Vest, asta îmi explicau mie cei din Vest: acolo este… e umană, adică cei mai mulţi bani se fac cu statul, toate hoţiile mari se fac cu statul, cu bani de la buget, peste tot. Când stăinii fac o afacere cu statul şi câştigă, să zicem, un milion de euro, banii ăia nu-i duc într-o ţară străină, să-mi iau casa sau să-i pun în cont, ci îi păstrez în Belgia (destinaţie generică întrucât ministrul a locuit multă vreme în Belgia – n.red.) şi fac o afacere, o firmă, o fabricuţă, şi dau şi la amărâtul ăla să mănânce o pâine.

Voi scoateţi banii din ţară, şi – îmi spunea el – s-au scos în ultimii 5 ani de guvernare, de pe vremea lui Băsescu – că aşa era atunci, nu că ar fi alţii mai procopsiţi ca alţii. Nu! Toţi sunt români, toate partidele, să fim clari. S-au scos 35 de miliarde (de euro) din România, îmi supuneau băieţii, confidenţial; din România, cu camionul, s-au dus în Elveţia. Sunteţi atât de tâmpiţi, banii ăia produceau pentru noi, în loc să producă pentru Elveţia. Ştiţi că acum, în Elveţia, dacă pui bani trebuie să dai tu comision, nu îţi dă el”, a spus ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-un interviu acordat zf.ro.

Cu maximă promptitudine, tema a fost preluată de fostul președinte Traian Băsescu:

“Dacă Irimescu ştie, înseamnă că are şi elemente să probeze. Dacă nu, este un delator ordinar şi trebuie arestat imediat. Un derbedeu ca ăsta. Dacă are cumva dreptate, înseamnă că serviciile de contra informaţii, deci SRI, au fost părtaşe cu ei. Nu era posibil un asemenea transfer de bani, fără să-şi dea seama structurile de contrainformaţii româneşti. Ori unul, ori altul trebuie arestat imediat. Dumneavoastră mă întrebaţi pe mine, ca şef de stat, dacă ştiu despre operaţiuni de scoatere masivă de valută din ţară. 35 de miliarde de euro, vă daţi seama. PIB-ul României este de circa 50 de miliarde, deci un PIB întreg scos pentu că aşa spune Irimescu”, a declarat Băsescu.

El a introdus însă, atenție!, o nuanță: aceea că, dacă acuzaţiile lui Irimescu se dovedesc adevărate, “cei care au protejat operaţiunea, adică liderii SRI, trebuie arestaţi”.

“Aici suntem în faţa a două situaţii. Ori Irimescu este un dezaxat care trebuie arestat imediat şi trebuie îndepărtat din Guvern, ori cei care au protejat o astfel de operaţiune, şi aici nu poate fi decât SRI, trebuie arestaţi imediat liderii lui. Una din două”, a precizat Băsescu.

“Pe mine nu m-a informat niciodată nimeni despre astfel de operaţiuni. Nu despre 35 de miliarde, ci despre un leu scos din ţară. Dacă Irimescu este sănătos la cap şi vorbeşte responsabil, înseamnă că cei care au vegheat la siguranţa naţională a românilor au fost părtaşi şi trebuie arestaţi. Dacă Irimescu este un iresponsabil, trebuie îndepărtat din Guvern şi arestat la rându-i. Nu avem variante aici. Eu nu am aflat în 10 ani despre astfel de operaţiuni, 35 de miliarde de euro. Vă daţi seama ce înseamnă? Să scoţi un camion cu bani, trebuie protejat. Sau voi credeţi că a trecut aşa flu-flu, în zbor ca porumbelul? A trecut printr-o frontieră, acolo au fost vameşi, acolo sunt serviciile de securitate care veghează la frontierele patriei, acolo este poliţia de frontieră. Avem de arestat foarte mulţi dacă Irimescu dovedeşte că are dreptate. Sau dacă e nebun cumva, trebuie arestat sau dus la ospiciu. Eu cred că cel care trebuie să vă răspundă ferm este şeful operativ al SRI-ului”.

Interesant specificație ”tehnică” de final: cel care trebuie să răspundă e Coldea.

Dar de ce Coldea și nu directorul Hellvig, autoritatea supremă în serviciu?

Cumva pentru că ținta reală a scandalului e puternicul și controversatul Coldea?

Strategia e destul de simplă și eficientă, în acest caz și o vom explica imediat.

Nu mai înainte de a face o mică precizare: pe lista de acoperiți ai SIE din guvernul Cioloș, a lui Paul Goma, figurează și Achim Irimescu.

Scandalul celor 35 de miliarde de euro scoase din țară este foarte periculos, pentru că e genul de informație care prinde la marele public, se fixează în memoria colectivă și începe să ”producă” scenarii.

Ne amintim de valurile create, în luna mai a anului 2010, de o declarație a magnatului Dinu Patriciu, potrivit căreia în băncile din Elveția se află peste 18 miliarde de euro depuși la negru de diverși afaceriști români, bani care ar trebui, într-un fel sau altul, repatriați.

Încă mai mari valuri s-au produs, însă, cîteva luni mai tîrziu, atunci cînd în presă au apărut informații că tezaurul țării ar fi fost trimis de BNR în bănci străine.

Informația a fost atît de rapid asimilată de public încît altminteri imperturbabilul și sobrul guvernator Mugur Isărescu a recurs la o soluție de criză, fără precedent: 20 de șefi de mari publicații au fost duși în grup în sala tezaurului și lăsați să atingă, efectiv, rezervele de aur, pentru a se convinge că informația era falsă.

Informația privind cele 35 de miliarde de euro nu e lansată nici de revista ”România mare”, nici de siteul ”Dacii liberi” sau cine mai știe ce sursă ieftină, ci de ditamai ministrul importat de la Bruxelles, într-un interviu acordat celei mai prestigioase publicații economice.

Ce ar putea urma?

1) SRI și Florian Cioldea tac mîlc, chiar și după ieșirea dură a fostului președinte.

Asta înseamnă drum deschis pentru rostogolirea explozivei informații.

Și se va rostogoli mai ales în virtutea principiului ”oamenii cred ceea ce le place să creadă”.

”De aia o duce țara prost, pentru că banii noștri se scurg în băncile străinilor, cu binecuvîntarea celor care ar trebui să împiedice asta”.

O idee, să recunoaștem, seducătoare, într-un moment și așa delicat în privința relațiilor inter-state, în UE. Și o foarte probabilă viitoare temă de campanie electorală.

2) SRI și Coldea ies la rampă și vorbesc.

Un comunicat penibil, cu asumare incertă, precum cel dat Digi 24 zilele trecute în scandalul cartelelor prepay nu ar face decît să înrăutățească situația.

E nevoie de explicații mai ample în asemenea caz.

Și totuși, ce ar putea spune SRI marelui public?

Că e fals?

Că din România nu s-a scurs un sfanț în Elveția, pentru că organele au fost vigilente?

Ar fi o gafă teribilă, nu mai departe de anul trecut a izbucnit scandalul monstruos al filialei elvețiene a băncii britanice HSBC, în cadrul căruia s-a recunoscut oficial că în conturile acesteia depuseseră bani negri mii de personaje grele, de la dictatori africani la vedete hollywoodiene și de la traficanți de droguri la politicieni de top. Pe listă, reamintim, apărea și România, cu 219 nume, multe de politicieni, rămase nedezvăluite, suma totală depusă fiind de peste 1,3 miliarde de euro.

Și era vorba de o singură bancă, din cele peste 320 din Elveția.

Nu ar crede nimeni dezmințirile SRI.

Dacă, dimpotrivă, generalul Coldea decide să meargă, fie și parțial, pe cartea sincerității și să admită că sunt importante sume de bani depuse pe șest în țara cantoanelor, se deschide o cutie a Pandorei cu efecte imprevizibile, pentru că publicul va dori să știe mai mult, și mai mult, și, mai ales, ce a păzit SRI în tot acest timp.

SRI, adică acel serviciu care știe tot, ascultă tot, știe cîte capre au judecătorii CCR și ce vorbește un magistrat chiar cînd trage apa la WC, dar ratează, fir-ar, tocmai temele cu adevărat importante, cum ar fi scurgerea banilor țării.

Din acest punct de vedere, scandalul Irimescu nu mai arată ca afirmațiile unui ”dezaxat”, ci ca o abilă capcană întinsă de SIE (serviciu de care a ținut și Băsescu) lui Florian Coldea.

O lovitură dublată, în aceste zile, de un alt eveniment scandalos, din perspectiva marelui public, care plesnește peste ochi atît SRI cît și DNA: un director de Fisc, un fost ministru, un fost premier și un fost șef de stat (Diaconu, Udrea, Ponta, Băsescu) confirmă traficul de influență făcut de un ambasador străin, se dau și nume, și nicio autoritate a statului nu se sinchisește să reacționeze.

Prea ocupați să numere cotoarele de bilete de la concertul lui Bregovic, ori să-l trateze regulat cu cafea pe Liviu Negoiță, băieții de la SRI și DNA nu realizează că au început să ia apă prin toate încheieturile.

Ori, poate, cine știe?, au ajuns la un nivel la care părerea publicului chiar nu-i mai incomodează?
Terifiantă ipoteză, să nu insistăm prea mult asupra ei.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: InPolitics