Politică

După 15 ani în România, sociologul francez Claude Karnoouh dă un “Raport asupra postcomunismului și alte eseuri incorecte politic”

karhoouh-claude-1-460x399Un intelectual planetar, despre erudiții autohtoni de dreapta

Raport asupra postcomunismului și alte eseuri incorecte politic se intitulează volumul semnat deClaude Karnoouh, publicat recent la Suceava, de Alexandria Publishing House. Cu cartea caldă, abia scoasă din teasc, autorul a fost invitat de editorul Dan Alexandrescu să-și lanseze opul la Universitatea Ștefan cel Mare. Tot el m-a invitat acolo, spre a anima ipoteticul dialog cu autorul, spre la fel de ipoteticul folos al studenților ce urmau să umple amfiteatrul Dimitrie Leonida. Argumentul prezenței mele, rostit la telefon spre a-mi atinge coarda sensibilă, a fost zdrobitor: „Nu se poate să nu vă simpatizați!… Vorbiți aceeași limbă când e vorba de România postdecembristă și intelectualii de dreapta“. Cum Claude Karnoouh a trăit 15 ani aici și este cotat printre cei mai acerbi critici ai acestora – pe care eu îi consider doar niște erudiți – m-am dus. Căci om sunt și eu! Cu amintita coardă sensibilă…

multumici cuvantareSomnifere pentru ceasul amiezii

Cu un aer ușor sever, ușor jovial, dar atent ca un ghepard în așteptare, la orele 12 Claude Karnoouh a apărut, însoțit de doi universitari: profesorul Sorin Tudor Maxim, șeful catedrei de Filozofie, și profesorul Florin Pintescu, prodecanul Facultății de Istorie și Geografie. Dacă primul, în calitate de moderator, a fost moderat, oferind cuvântul prodecanului, cel de-al doilea, dornic de prilejuri, s-a lansat într-o lungă paradă de erudiție, cu trimiteri la rostiri și personalități celebre, menite să dea credit – vezi bine, prin gura sa – scriiturii oaspetelui: rețetă sigură de adormit sala și de ucis timpul sortit celorlalți. Dacă mai pun la socoteală și gafa acestui rumen Mulțumici (nume propriu, derivat de la „mulțumit de sine“) de a aminti, drept dovadă a deschiderii instituției pentru „personalitățile marcante“, și trecerea recentă pe acolo a lui John Perkins, „criminalul“ oportunist american, ck si sandruatmosfera în care urma să-și prezinte crezul și cartea Claude Karnoouh se contura cel puțin provincială. De ce Perkins este un „criminal“ oportunist? Fiindcă, după ce la maturitate a fost un asasin economic de succes, la senectute, tras pe linie moartă de americani, a scris un best seller de duzină – Confesiunile unui asasin economic cu care umple sălile si propriile buzunare. Și totuși, următorul vorbitor, tânărul profesor universitar Daniel Șandru, un ieșean viu și autentic, dovedind încă o dată că valoarea nu așteaptă numărul anilor, a reușit să salveze provincia și, reanimând atmosfera, a pregătit intrarea în scenă a omului Karnoouh.

Un om trăit: de viață și, cu maeștrii, prin biblioteci

Profesorul Claude Karnoouh a prins a povesti. Căci numai povestea rămâne arma ce merge la sigur în inima oamenilor. Așa am descoperit un om trăit. De viață, marele maestru al celor care simt învățând, dar trăit, deopotrivă, în biblioteci și pe lângă maeștri providențiali. Și, pe când așteptatul dialog dintre autor și sală se prefigura, gazdele au oprit cronometrul. Urmau autografele, căci timpul expirase: studenții lor aveau cursuri importante.

Un român mai verde decât „românii verzi“

Mai apoi, într-un interviu pe care Claude Karnoouh mi l-a acordat la sediul societății Alexandria, rolul nefast al autointitulatelor „elite“ românești postdecembriste – obligatoriu de dreapta – întrupate de gașca unor erudiți arghirofili, gravitând în jurul editurii Humanitas, a fost subliniat în aquaforte. Da, rolul trădător al celor în gura cărora se uitaseră, de bine de rău, dezorientații cu bune intenții. Așa se face că românii rămași în picioare, neprăbușiți în manele și nici frustrați de lipsa „vuitoanelor“, cei care ar fi trebuit să observe în timp real cum li se trage țara de sub picioare prin uriașul rapt patrimonial numit privatizare, intoxicați de sapiențele cu conținut politic și economic ale acestor „bărbăței de elită“, KARNOOUH claude 2au crezut că salvarea României va veni de la capitalismul sângeros, libertarian; rod al rostirilor și scrierilor unor libertini ai minții și nu al unor boieri ai inimii.

Stânga-caviar si dreapta-icre de crap

L-am întrebat pe Karnoouh cum i-ar defini pe autointitulații „boieri ai minții“, printr-o comparație cu altă față a imposturii franceze: stânga-caviar. A răspuns sec: dreapta-icre de crap. Și, cu toate acestea, spre ceea ce părea să fie sfârșitul interviului, omul se întreba mâhnit cum de românii cei mulți nu s-au opus distrugerii României după ’89.

Da, sunt un nostalgic: după patrie, după România pitorească

A fost momentul în care mi-am reiterat dinaintea oaspetelui o convingere mai veche. Iat-o, cu riscul de a fi catalogat drept nostalgic comunist: dacă ceaușismul ar mai fi durat – cât?… nu știu – abia atunci românii, „intoxicați“ cu simbolurile patriei, ale acestei Românii abia născute ca stat unitar, „intoxicați“ cu istorie glorioasă, cu valoarea patrimonială a naturii, resurselor și a muncii lor, ar fi devenit, din popor, o adevărată națiune; dobândind astfel conștiința de sine, patriotismul generos, aproape fără naționalism, înăuntrul simțirii unuia pentru toți și a tuturor pentru unul singur, oricare ar fi fost chipul acestuia: om, molid, palmă de pământ ori luciu de apă.

De la individual-celulă, la organismul viu si independent: națiunea

„Ontogeneza repetă filogeneza“, celebrul principiu al lui Haeckel, se aplică, în opinia mea, și transformării unui popor, dintr-o masă de indivizi-celulă, într-un organism viu de sine stătător: națiunea, având conștiința patriotică, implicit, a interesului național. Oaspetele a achiesat la idee și, neîntârziat, s-a lansat într-o paralelă privind îndelungata regalitate a francezilor, cea care, în cele din urmă, a generat națiuneakarnoouh daramus„hexagonului“. Și a conchis: „Și nici despre regii Franței nu putem spune că au fost prea democrați“.

O alternativă inevitabilă

Pare-se că, în contextul globalizării, România și românii nedeveniți națiune mai au o singură alternativă: patria Terra și patriotismul planetar.

Nicolae R. Dărămuș
(Fotografii: Anca Dărămuș)

Sursa: KamiKaze

GANDESTE RECOMANDA: Cel mai nou volum semnat Claude Karnoouh, “Raport asupra postcomunismului si alte eseuri incorecte politic”(capitolul “Cum se fabrica omul providential”), a aparut in ColectiaGandeste a editurii Alexandria Publishing House (noiembrie 2014). Volumul se poate comanda AICI

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu