Politică

Jaful țării afectează viitorul României!

1401585_586714531382085_974352048_oÎn motivarea sentinţei fostului premier Adrian Năstase judecătorii considerau că el trebuie să fie un exemplu pentru toţi cei care vor îndrăzni să se atingă de banul public. Se pare că nimeni nu s-a speriat. În ciuda condamnărilor şi arestărilor preventive, nivelul corupţiei nu scade. Instituţiile, de jos în sus, se află al cheremul celor care ne conduc. De la primari la miniştri, de la primul ministru la preşedintele ţării, toţi îşi rezervă în anii electorali acţiuni care să le faciliteze victoria. Toată lumea face la fel.

S-a dat un verdict în dosarul fostului ministru al Tineretului şi Sportului. Monica Iacob Ridzi, o apropiată a familiei Băsescu, a fost condamnată la cinci ani de închisoare. Ca orice demnitar aflat într-o funcţie, a pus şi ea umărul la campania electorală. Prin manifestările plătite din banii ministerului, judecătorii au considerat că i-a făcut campanie Elenei Băsescu pentru alegerile europarlamentare. Dincolo de faptul că este bolnavă, condamnata se consideră o victimă. Ştie foarte bine că nu a fost singura care a organizat manifestări cu iz electoral.

Până mai ieri se vorbea despre corupţie la modul general. Toată lumea admitea existenţa corupţiei generalizate, însă nu-şi putea imagina dimensiunile acestui fenomen. Întrebarea este dacă dezvăluirile din această perioada se datorează schimbării de la Cotroceni. Nu ştim. Probabil că nu. Ştim însă că Traian Băsescu şi-a făcut un blazon din Justiţia independenta şi statul de drept, dar numărul celor anchetaţi s-a redus la adversarii săi personali.

După ce luminile reflectoarelor anti-corupţie s-au concentrat pe lotul Cocoş şi pe Elena Udrea, cade că o bombă ştirea că a fost reţinut de DNA cumnatul premierului Ponta. Noutatea absolută nu este că s-au luat bani pentru o canalizare care nu s-a executat, ci că există o legătură între firmele cumnatului premierului şi firmele lui Dorin Cocoş. Este ceea ce se numeşte mafie transpartinică. Adică politica este politică, iar afacerile, afaceri? Este mai mult decât atât. Există o confluenţa. Afacerile determină comportamentul politic mai mult decât se poate vedea. Nici ochiul magic al presei nu poate cuprinde fenomenul în ansamblul său. Cum toate partidele au guvernat împreună, după despărţire, după spargerea alianţelor, relaţiile de afaceri au mers mai departe. Este posibil că firmele lui Cocoş şi ale cumnatului premierului Ponta să se fi asociat pentru lucrări în timpul guvernului PDL-PSD din 2009. Cam aşa se petrec lucrurile.

Nu ar fi nici o problema dacă s-ar munci corect şi cinstit. Problema este că sunt scoase din circuit firmele neafiliate politic, firme care nu cotizează pentru partid sau chiar pentru persone cu funcţii, primari, preşedinţi de consilii judeţene, miniştri etc. Corupţia mică afectează cetăţeanul de rând, dar marea corupţie afectează viitorul acestei ţări.

Concluzia ar fi că proştii plătesc taxe şi impozite, iar alţii fură de sting cu milioanele de euro. Ce-i de făcut? Să se meargă până la capăt. Că nu vor fi depistate şi sistate toate afacerile oneroase, se ştie, dar măcar să ştim în ce lume trăim.

Autor: Petru Iosipescu

Sursa: Ziarul Natiunea

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu