Politică

Andronescu: Dacă “Spiru Haret” nu respectă propunerile din raport, declanşăm procedura de lichidare

Ministrul Educaţiei a spus, sâmbătă, că în cazul “Spiru Haret” a propus desfiinţarea centrelor cu învăţământ la distanţă din ţară, interzicerea activităţii în cele nouă centre din străinătate, invalidarea Cartei universitare şi a titlurilor de conferenţiar şi profesor conferite de universitate.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu , a declarat că a propus mai multe măsuri care trebuie puse în aplicare imediat pentru intrarea în legalitate a Universităţii “Spiru Haret”, iar dacă instituţia de învăţământ nu le aplică, Ministerul Educaţiei va declanşa procedurile de lichidare a universităţii.

“În cazul în care Universitatea «Spiru Haret» nu aplică prevederile pentru intrarea în legalitate, MECI va declanşa procedurile de lichidare a Universităţii”, a spus ministrul Andronescu într-o conferinţă de presă.

Andronescu a arătat că a propus intrarea în lichidare a programelor de studii cu forme de învăţământ la distanţă, studenţii înmatriculaţi la aceste forme urmând să finalizeze studiile la alte programe acreditate.

Demnitarul a adăugat că a mai fost propusă desfiinţarea centrelor teritoriale din ţară ale Universităţii “Spiru Haret” în care se desfăşoară activităţilor de învăţământ la distanţă pentru că aceste centre nu făceau învăţământ, ci “administrau o afacere”. Andronescu a precizat că nu se poate face muzică sau sport la distanţă, fără nicio întâlnire cu un profesor şi fără practică.

Totodată, a fost propusă interzicerea desfăşurării activităţii în nouă centre din străinătate deschide de Universitatea “Spiru Haret”, precum şi invalidarea Cartei universitare şi elaborarea uneia noi, conform normelor în vigoare.

Andronescu a mai spus că reprezentanţii “Spiru Haret” trebuie să elaboreze şi să adopte în Senat un regulament privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor conducerii academice a universităţii. Astfel, Universitatea trebuie să organizeze alegeri ale structurilor de conducere în conformitate cu noua Cartă pe care o vor elabora. Andronescu a precizat că alegerea rectorului de la Universitatea “Spiru Haret” a avut loc în 2000 şi de atunci acesta nu a fost validat.

Ministrul Educaţiei a adăugat că a fost propusă şi invalidarea titlurilor ştiinţifice de conferenţiar şi profesor universitar conferite de universitate. Andronescu a precizat că este vorba de 92 de cadre didactice care au primit confirmare doar de la universitate, fără a fi validate de Consiliul Naţional Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Referitor la absolvenţii care au finalizat studiile la specializarea Drept cu o durată de studii de trei ani, adică echivalent a 180 de credite, ministrul Andronescu a spus că, potrivit Legii 288/2004 se impune completarea la 240 de credite de studii transferabile cu îndeplinirea tuturor obligaţiilor profesionale din planul de învăţământ şi susţinerea examenului de licenţă.

De asemenea, s-a mai propus retragerea dreptului Universităţii “Spiru Haret” de a organiza licenţă până la finalizarea evaluării instituţionale de către ARACIS şi monitorizarea instituţiei de învăţământ pe o perioadă de trei ani, în baza metodologiei MECI.

Astfel, universitatea ar urma să intre în perioada imediat următoare în proces de evaluare instituţională, de evaluare a programelor de studii autorizate în vederea creditării şi de evaluare periodică de către ARACIS.

Printre măsurile propuse pentru intrarea în legalitate a Universităţii “Spiru Haret” sunt şi actualizarea tuturor regulamentatelor în conformitate cu Carta universităţii şi prevederilor legale în vigoare, organizarea procesului de învăţământ în conformitate cu prevederile legale şi completarea documentelor de studii.

Universitatea “Spiru Haret” trebuie să coreleze cifrele de şcolarizare cu elemente legate de capacitatea instituţională şi să le reducă astfel încât să fie asigurat raportul studenţi-cadre didactice la nivelul standardelor. Andronescu a precizat că universitatea trebuie să treacă de la un raport student-cadre de 438, cât este în prezent, la maximum 30.

Ministrul Educaţiei a prezentat, sâmbătă, în şedinţa extraordinară de Guvern, Raportul în cazul Universităţii “Spiru Haret”.

Potrivit ministrului Andronescu, premierul a fost de acord în principiu cu propunerea, urmând să fie emisă o Hotărâre în aces sens. Andronescu a spus că sunt 53 de centre teritoriale în care Universitatea “Spiru Haret” a organizat învăţământ la distanţă.

Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului a făcut un control la sediul instituţiei de învăţământ superior, rezultatele fiind prezentate conducerii universităţii în 29 iulie.

sursa: mediafax.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu