Când Franța a trimis soldați în Africa în anul 2013, unde are de furat petrol, gaze naturale, aur, uraniu, diamante și minerale feroase cu girul UE și NATO de ce pe atunci presa nu mai era atât de revoltată ? Intervenția militară a Franței în Africa, sprijinită pe plan diplomatic de alte state europene și, desigur, de SUA, are ca scop bogățiile pentru care se bat francezii.
Mali oferă o altă imagine asupra intervenției franceze. Petrol. Rezervele de petrol deținute de Mali, descoperite din 1970, au atras în ultimii ani un număr important de occidentali la furat.
Nu de mult, a fost descoperit, la o adâncime de 107 metri, un imens zăcământ de gaz, la Bourakebougou, la doar 60 de km de capitala Bamako. Este vorba despre unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaz, după cum au anunțat reprezentanții companiei petroliere Petroma, din Canada.
Aur. Mali este al treilea mare producător de aur din Africa, având în prezent șapte câmpuri miniere, care includ Kalana și Morila, în sud, Yatela, Sadiola și Loulo, în vest, precum și Tabakoto și Syama – mine care au reluat recent producția.
Uraniu. Exploatarea uraniului este efectuată în prezent de mai multe companii occidentale. Cel mai important zacământ de uraniu explorat la ora actuală de o companie canadiană este cel din zona minieră Falea (150 kmp), estimat la 5.000 de tone La fel de important este zăcământul de la Kidal, din nord-estul țării (19.930 kmp), care ar deține aproximativ 200 de tone.
Diamante. Africa deține 45% din zăcămintele de diamante, iar Mali are un potențial uriaș de dezvoltare a exploatării acestor pietre prețioase. În regiunea Kayes există o mină de diamant, iar în regiunea Sikasso, din sudul țării, au fost descoperite astfel de pietre prețioase.
Depozitele de bauxită, fier, magneziu, staniu şi cupru sunt cunoscute. Conform estimărilor, Mali deține peste două milioane de tone de rezerve de fier, iar cele de bauxită depășesc 1,2 milioane de tone.
Zone bombardate: avioanele trupelor franceze au bombardat următorarele localităţi: Diabaly, Konna, Lere, Douentza, Kidal şi Gao.
Baze militare franceze în Africa
Cele mai mari baze militare pe care Franța le deține în Africa se află la Djibouti (Etiopia), pe Insula La Réunion, din estul Madagascarului, la Dakar (Senegal) şi la Libreville (Gabon). De asemenea, Franța mai are baze operaționale la Bangui (Republica Centrafricană), Abidjan (Coasta de Fildeș) și la N’Djamena (Ciad).
Principalele operaţiuni franceze în Africa
În Ciad, la N’Djamena, Franţa are cantonați aproximativ 1.200 de soldați, pentru a sprijini guvernul preşedintelui Idriss Deby Itno. La sud, în capitala Republicii Centrafricane – Bangui, există nu mai puţin de 300 de militari, trimişi să ia parte la Operaţiunea „Boali”. La Abidjan, având autoritatea Naţiunilor Unite Americane, Franţa a detaşat circa 3.000 de soldaţi, care au menirea să aplaneze conflictul dintre rebelii care controlează partea de nord a statului african şi guvern, acesta ocupând teritoriul din sud. Situaţia din Coasta de Fildeş se aseamănă izbitor cu cea din Mali, cel puţin din acest punct de vedere.
Adaptare dupa: Silicon Africa
Sursa: Bogdan Lucian
Sursa foto: Silicon Africa
Asa, fac hienele/sacalii ataca in haita ( ca doar nu vrea niciunul sa ramane cu burduful gol). Si distrug popoare intregi fara sa le pasa macar ( cat e negrul sub unghie).
Vedem, toat astea ( tot majoritatea credula stie ca aceste lepre ar aduce democratie in acele popoare/tari). Dar, de fapt ei aduc doar foamete si saracie.
Numai, ca multora le convine pana ( cand le ajunge cutitul la os)…dupa care vor incepe sa vada si ei adevarata demoNcratie. Cine, e imun nu poate fi corupt de vorbele lichelor dar nici nu le va aproba demersurile meschise, indiferent de situatie!