Recesiunea globala se va incheia la sfarsitul anului acesta, insa redresarea din 2010 va fi anemica si mult sub asteptari, avand in vedere restrictiile gospodariilor, firmelor si institutiilor financiare de a cheltui si imprumuta, sunt de parere analistii.
Intre timp, se apropie o “furtuna perfecta”, spune economistul Nouriel Roubini, profesor la Stern Business School a Universitatii din New York: deficite bugetare imense si acumularea datoriilor publice.
Eforturile pentru finantarea acestor deficite va duce la cresterea inflatiei, a pretului petrolului, la profituri in scadere, majorarea somajului si la stagnare.
Aceasta “furtuna” ar putea, in cele din urma, sa adanceasca economia mondiala intr-o a noua recesiune, pana la sfarsitul lui 2010, inceputul lui 2011.
Daca, in urma cu patru luni, se parea ca cele mai mari institutii financiare din lume vor deveni insolvente, acum trei saptamani lucrurile au inceput sa se schimbe. Datorita masurilor luate de guvernele din Statele Unite, Europa, Japonia si China, prabusirea a fost atenuata, iar institutiile financiare au inceput sa raporteze profituri pentru al doilea trimestru, cel putin pe hartie, avand in vedere ca majoritatea au datorii imense catre stat.
Contractarea economica va mai dura cel putin cinci luni sau chiar mai mult, spune Roubini, intr-un comentariu pentru Forbes. De asemenea, redresarea va fi in forma U, cu o crestere slaba, si va ramane asa pentru o perioada indelungata de timp. Desi analistii spun ca Statele Unite vor inregistra o crestere de aproximativ 3 procente, este mult mai probabil ca aceasta sa fie doar de 1%, in 2010 – 2011.
Chiar mai mult de atat, o crestere slaba nu face decat sa faca loc unei recesiuni de tip W, adica o noua scadere, la sfarsitul anului viitor si in 2011.
Somajul, imobiliarele si sistemul financiar, cele mai importante aspecte
Pe termen scurt, este foarte important sa fie rezolvate doua probleme: somajul si blocajul pietei imobiliare.
Cele doua sunt strans legate una de alta. Pe masura ce somajul creste, scade numarul oamenilor care isi permit sa cumpere o locuinta sau sa obtina un imprumut in acest scop.
In aceste conditii, preturile locuintelor vor continua sa scada, ducand la valori cu 40 – 45% mai mici decat cele din perioada de varf. De obicei, preturile la imobiliare nu ajung la cel scazut nivel in timp ce somajul este inca in crestere.
Deprecierea pietei imobiliare creeaza noi probleme pentru sectorul financiar. Desi creditarea a crescut usor in ultimul timp, institutiile financiare inca sufera din cauza activelor toxice: acestea au fost identificate, dar nu au fost eliminate.
In realitate, pentru a se da drumul cu adevarat la piata de creditare, fie ca sunt imprumuturi comerciale, imobiliare, pentru achizitionarea de automobile sau, trebuie ridicat nivelul de provizioane.
Cand acest lucru se va intampla, bancile din Europa vor avea cel mai mult de suferit, avand in vedere ca acestea au facut mai multe imprumuturi pentru investitii, cu risc si expunere mai mare, in special in Europa de Est.
Astfel, companiile vor fi nevoite sa-si reevalueze in scadere castigurile, desi, astazi, majoritatea cred ca profiturile vor fi cu o treime mai mari in 2010, fata de acest an. Insa aceasta estimare se bazeaza pe o redresare rapida, un lucru putin posibil sa aiba loc.
Pentru cel putin un an si jumatate, cererea va fi slaba, preturile pentru majoritatea produselor vor scadea, iar companiile nu vor avea puterea sa-si mai impuna tarifele pe care si le doresc.
Sursa: bloombiz.ro
o fraza scurta: atata timp va dura criza asta cat vom crede ca este criza! ce ar fi sa nu mai cumparam nimic timp de un an? ma refer la locuinte,noi nu avem posibilitatea sa gestionam preturile? ba da!am citit cum ca un bloc construit de la a la z te duce undeva pana intr-un milion de euro,costuri pt un bloc de 10 etaje! imaginati-va castigurile unui dezvoltator imobiliar!singurul lucru care ar fi este sa-ti gasesti ceilalti vecini!