Politică

Pârvan (AOAR): Avem aur energetic în agricultură de care nu vrea nimeni să discute pentru că favorizăm “eolienele” şi “solarele”

biodieselAvem aur energetic în agricultură de care nu vrea nimeni să discute pentru că în energie favorizăm “eolienele” și “solarele”, a declarat, vineri, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, într-o conferință pe teme agricole.

“În agricultură avem aur energetic de care nu vrea nimeni să discute pentru că favorizăm în energie eolienele și solarele (proiecte de energie eoliană și de energie solară — n. r.). adică ‘solarele’, care ne mănâncă din pământ, și ‘eolienele’, care au alte substraturi. Planul de biomasă făcut de Ministerul Economiei din 1990 cu Agenția olandeză de Mediu zace și acum în sertarele Ministerului Economiei. Vorbeam de el și în 2009, cel puțin puțin de biomasă ca și resursă energetică. (…)

Domnilor, aveți și stați pe rezerve de energie”, a precizat Pârvan.

Acesta a dat un exemplu prin care s-a demonstrat, încă din 2010, că agricultorii care au o fermă de 1.000 de hectare, fie că este una asociativă, fie individuală, de pe 100 de hectare pot să producă biocombustibil pentru efectuarea lucărilor agricole fără să mai depindă de carburanți și de motorină. Cu toate acestea, proiectul nu a fost luat în considerare, a afirmat Pârvan.

“Avem încă resurse extraordinare de valoare adăugată în agricultură. (…) Câtă lume se gândește să-și protejeze câmpurile și să facă perdele de protecție? Avem un Institut Național de Cercetare de Mașini Agricole, care are mașini de plantat automat perdele forestiere. Putem cu un anumit tip de plantație energetică, care se exploatează la 2-3 ani pentru că are o creștere rapidă, să facem pelete cu masa lemnoasă și să facem încălzire cu pelete”, a spus Cristian Pârvan.

Acesta l-a provocat pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la demararea, în 2015, a proiectului “Prima seră”, care să fie încălzită cu biomasă sau cu apă geotermală.

“Îl provoc pe domnul ministru, pentru că provoc din 2009, încă de când era prim-ministru Emil Boc, și reacția a fost zero. Haideți să facem ‘Prima seră’ în 2015, să refacem 2000 de hectare de sere încălzite cu biomasă sau cu apă geotermală.

Avem instalații cu brevet românesc și producători români furnizori internaționali de echipamente. Acum avem o singură seră încălzită cu apă geotermală în județul Bihor.

Avem resurse în toate zonele și în toate felurile pe care nu le folosim.

Aș mai da un exemplu în ceea ce privește aurul energetic, pentru că se fac încercări pentru producerea de biogel, un combustibil pentru aviație, din camelină, un fel de buruiană, de ciuline. S-a cultivat o suprafață în anii trecuți, dar nu s-a găsit rafinărie.

Eu cred că avem foarte multe posibilități, dincolo de grâu, porumb, orz, care sunt foarte bune, dar nu aduc valoare adăugată”, a adăugat reprezentantul AOAR.

Grupul de presă Bursa a organizat, vineri, a doua ediție a Conferinței ‘Agri-Business pe profit: Politica Agricolă Comună — 2014-2020′, unde sunt abordate subiecte legate de finanțările europene pentru dezvoltarea agriculturii, refacerea sistemului național de irigații cu ajutorul fondurilor europene, procesul de comasare a terenurilor agricole sau despre investiții în agricultură. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Sursa: Financiarul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu