În urmă cu peste un deceniu, fostul preşedinte american George W. Bush jr. a atacat Irakul, dînd conflictului pornit de el un nume rămas celebru: „Războiul contra terorii”. Era, spunea dînsul, răspunsul Americii la tragedia văzută live de o lume întreagă – atacul şi prăbuşirea turnurilor gemene din New York. Şi iată că acum, după mai bine de 11 ani, un alt preşedinte american, Barack Obama, a pornit, iarăşi, războiul tot în acele locuri, în Irak, şi alături, în Siria, şi tot din pricina terorii în direct. Să pornească, am spune, „războiul contra serialului TV «Video Teroarea, Live»”. Deocamdată, în primele patru episoade, transmise aproximativ din două în două săptămîni, au apărut sărmanii James Foley şi Steven Sotloff, din SUA, şi David Haines şi Alan Henning din Marea Britanie, în cămăşi portocalii, lungi, de puşcăriaşi din închisorile americane, şi Jihadi John, în negru de sus pînă jos, cu bocanci gălbui, de culoarea deşertului.
Jihadi John este călăul ISIS care i-a decapitat în direct, în faţa camerei video, pe cei patru, în patru episoade aproape identice ale serialului, difuzate apoi în lumea întreagă de Al Hayat Media Center, o companie de producţie şi distribuţie a ISIS. Întreaga omenire a fost zguduită de sălbăticia execuţiilor, fără îndoială cauza Islamului, dreaptă sau nedreaptă, a pierdut mult. Jihadi John este musulman născut în Anglia şi plecat să lupte alături de ISIS, pentru instaurarea califatului şi împotriva creştinilor, în primul rînd a americanilor şi englezilor, prietenii Israelului şi duşmanii arabilor. Numele de John l-a primit de la ostaticii săi, care au mai spus că face parte dintr-un grup de patru jihadişti, o celulă teroristă, care-i păzesc pe occidentalii capturaţi.
Pentru că toţi sînt veniţi din Anglia, cei patru islamici şi-au luat porecla de “The Beatles” şi numele mici de John, Paul, George şi Ringo, de la faimosul grup muzical britanic. Jihadi John a fost identificat de FBI şi de către englezi la 25 septembrie 2014, dar s-a decis ca numele său să fie păstrat, deocamdată, secret, iar premierul britanic David Cameron a cerut celebrelor servicii secrete britanice M15, M15, GCHQ şi Scotland Yard să-l găsească şi să-l captureze, viu sau mort. Din nefericire, Jihadi John a anunţat că grupul lui mai deţine încă 20 de ostatici, pe care urmează să-i execute unul cîte unul, în acelaşi mod, live. Tot ce s-a stabilit pînă acum despre execuţii este că ele au avut loc undeva pe dealurile de la sud de oraşul sirian Raqqa. Dar, la 6 octombrie, surse britanice au anunţat că drone americane l-au localizat pe Jihadi John şi un grup de ostatici în cămăşi portocalii în apropiere de Raqqa, şi că forţele special britanice din zonă nu au atacat, deocamdată, din pricina numărului mare de luptători ISIS din regiunea respectivă.
Deşi, aşa cum am menţionat, Jihadi John este îmbrăcat complet în negru şi poartă o mască avînd o mica fantă în faţă, în dreptul ochilor, experţii britanici şi americani au constatat că vorbeşte engleza din naştere, cu accent londonez, că are o culoare a pielii ca persoanele descendente din nord-africani sau sud-asiatici, că este stîngaci; i s-a analizat cu atenţie vocea, în sfîrşit i s-a studiat venaţia de pe spatele ambelor mîini, iar toate aceste indicii, şi altele, au permis identificarea sa în proporţie de 98%: este vorba de un tînăr, un rapper londonez, relativ cunoscut în locurile de dans unde se adună, îndeosebi, tineri islamici şi unde nu a mai fost văzut de mai multe luni. În orice caz, identificat complet, sau aproape complet, pe capul lui Jihadi John Senatul SUA a pus o recompensă de 10 milioane de dolari, Secretarul de Stat John Kerry l-a numit “laşul din spatele măştii”, amiralul britanic Alan West i-a zis „mortul care încă umblă”, iar Ringo Starr, unul din cei patru Beatles, referindu-se la numele lor, profanat de cei patru jihadişti, a spus: “Ce fac acolo cei patru este cu totul împotriva tuturor chestiilor pentru care am trăit noi, The Beatles”. Adevărat a grăit Ringo Star.
Cum văd britanicii, în clipa de faţă, soarta celor 4 concetăţeni ai lor, torţionari şi călăi jihadişti? Englezii spun că ISIS nu este un stat, chiar dacă se visează a fi un califat. Este o organizaţie formată din terorişti internaţionali, care şi-au propus să ucidă creştini, musulmani şiiţi şi oameni de alte religii, să tortureze civili şi să execute adversari, fără procese. Luptătorii ei sînt un fel de piraţi ai deşertului, duşmanii tuturor. Se fac vinovaţi de o mulţime de crime internaţionale – crime de război, crime împotriva umanităţii şi, probabil, chiar genocid. În 2001, în conformitate cu legile din alte părţi, toate acestea au devenit crime şi în Marea Britanie. Orice cetăţean sau rezident britanic care ajută ISIS, în orice mod, poate fi acuzat de faptul că a asistat un grup care comite crime împotriva umanităţii, iar această lege este, la englezi, veche din 1861. Aşa că, în ce priveşte modul cum vor fi trataţi jihadiştii ISIS care vor reveni acasă, acesta este foarte clar. Oricine a ajutat acel grup terorist, în orice fel, va fi arestat şi acuzat că a participat la crime contra umanităţii, fără să poată fi eliberat pe cauţiune. Apoi, va fi judecat şi, odată condamnat, va primi o sentinţă cu închisoarea atât de lungă, încât altor jihadişti britanici le va pieri pofta să revină în Anglia. Unii dintre aceştia vor continua să trăiască şi să moară în deşertul pe care şi l-au ales, iar cei băgaţi în puşcării pe viaţă vor rata, astfel, şansa, să mai devină, vreodată, martiri ai Islamului.
În sfîrşit ce cred unii din America, despre Jihadi John şi victimele sale? Un american musulman, Mohammad Khan, de 19 ani, dintr-o suburbie a oraşului Chicago, a fost arestat zilele trecute la aeroport, pe cînd încerca să plece către Siria şi să se alăture ISIS. A fost acuzat că a încercat să furnizeze sprijin material unei grupări teroriste, faptă pentru care s-ar putea să primească o pedeapsă cu închisoarea de 15 ani. De asemenea, investigatorii cazului au găsit la domiciliul său o scrisoare lăsată părinţilor, în care îşi exprima mînia pentru faptul că banii cu care plăteşte impozite statului sînt folosiţi pentru “uciderea musulmanilor” şi bombardarea militanţilor ISIS. Întrebat de anchetatori ce ar fi dorit să facă acolo, odată ajuns în teritoriile ISIS, tînărul musulman american a spus că s-ar fi angajat într-un serviciu public, sau ca lucrător la asistenţă umanitară, sau ca luptător ISIS. Lucrător la “asistenţă umanitară”, şi eventual coleg de cameră şi amic cu Jihadi John…
Autor: Radu Toma
Sursa: Cotidianul
Adauga comentariu