După olandezii care patronează brandul Napolact au stârnit un scandal naţional admiţând că vor importa lapte din alte ţări europene pentru produsele lor, acum a ieşit la iveală că şi grecii de la Olympus vor face acelaşi lucru. Fermierii braşoveni se plâng că grecii de la Olympus, cei care operează fabrica de lapte de la Hălchiu, nu vor să le mai preia produsele, informează bizbrasov.ro.
Deşi au făcut investiţii importante pentru a se modiderniza şi a corespunde standardelor de calitate internaţionale, fermierii s-au trezit că laptele lor nu mai este dorit de cei de la Olympus.
“Am câţiva colegi, la Braşov, care au nişte ferme foarte bune! Dar la Olympus sunt oameni de afaceri greci, iar directorul de acolo este un cetăţean din Ungaria care pur şi simplu a renunţat să mai preia laptele de la fermele situate la câţiva kilometri de jur-împrejur, pentru a aduce din Ungaria. Conducerea fabricii le-a trimis adrese crescătorilor de animale prin care i-a anunţat că micşorează preţul de achiziţie, în condiţiile în care există semnate contracte cu clauze clare! Cu alte cuvinte, li s-a spus: «Nu mă mai interesează, aduc lapte din Ungaria!» Şi gata!, a povestit un fermier, citat de bizbrasov.
Contactat de jurnaliştii braşoveni, Ilias Pliatskikas, unul din şefii de la Olympus, nu a dorit să răspundă la telefon.
Ce este mai ciudat este faptul că 2013 a consemnat o adevărată explozie a importurilor de lapte, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Astfel, importurile contractate au crescut cu 62% faţă de anul 2012. Din România, cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (36,4 %), Nord-Est (21,1 %) şi Nord-Vest (19,5 %). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (46,2 %), Nord-Est (20,3 %) şi în Nord-Vest (16,9 %).
Autor: Mihai Somanescu
Sursa: Active News
Daca acesti patroni straini au decis sa importeze lapte in detrimentul fermierilor autohtoni, atunci raspunsul nostru ar trebui sa fie evitarea cumpararii produselor lactate de la aceste companii.
@Seby
Mda, asta ar fi una din posibilele masuri (ce-i drept, cam blinda dupa gustul meu), dar in alta ordine de idei, eu stiam ca se spune “sa importe” (nu “sa importeze”) si sunt convins ca stiu varianta corecta.
Să nu le mai cumpărăm produsele!!!Personal cumpăr foarte mult iaut Napolact.Dar dacă așa stau lucrurile nu mai cumpăr nimic.