Politică

În ciuda opoziţiei localnicilor din Vaslui, Chevron a început forajele în România

chevron_97750100Gigantul american Chevron a anunţat, marţi, că a început forările pentru explorarea zăcămintelor de gaze de şist din România, în ciuda opoziţiei ferme din partea comunităţilor locale, transmite AFP.

“Chevron poate confirma că activităţile de forare au început la puţul de explorare” de lângă satul Siliştea, comuna Pungeşti, în estul României, a declarat un purtător de cuvânt al Chevron.

“Operaţiunea va continua până când puţul atinge o adâncime de aproximativ 4.000 de metri”, a adăugat responsabilul Chevron.

“Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Instalațiile Chevron sunt proiectate pentru a proteja apele subterane pe toată durata de viață a sondelor, având un design robust și fiind continuu testate pentru verificarea integrității. Puțurile de foraj Chevron au mai multe straturi de oțel și ciment. Acestea creează o barieră ce protejează apele subterane prin păstrarea fluidelor și hidrocarburilor în gaura de sondă”, se precizează într-un comunicat al Chevron, citat de AGERPRES.

În timpul acestei operaţiuni vor fi prelevate eşantioane de rocă, pentru a se determina dacă există gaze de şist şi dacă acestea pot fi exploatate. Orice decizie privind exploatarea gazelor de şist nu va fi luată mai devreme de trei ani din acest moment, după cum a spus Tom Holst, directorul Chevron România, în luna aprilie, scrie AFP.

Chevron mai prevede lansarea operațiunilor de explorare în alte patru sate din nord-estul României.

Compania se aşteaptă să exploreze zăcămintele de gaze de şist între 3 si 5 ani, scrie AFP. Încercările Chevron de a începe operaţiunile de explorare au fost amânate de două ori la finalul lui 2013, din cauza demonstraţiilor celor care se opun exploatării gazelor de şist. Mulţi localnici din această zonă rurală din România se tem de fracturarea hidraulică, o tehnică controversată de extracţie care constă în injectarea apei şi a chimicalelor în rocă, pentru a elibera gazele, scrie AFP.

Locul în care Chevron a început operaţiunile a devenit “zonă specială de securitate”, păzită de poliţie, iar celor care trec prin preajma li se cere să prezinte actele de identitate.

Chevron susţine că gazele de şist pot fi o sursă crucială de energie pentru Europa, în special pe măsură ce criza din Ucraina se agravează, aceasta fiind o ţară cheie în tranzitul gazelor ruseşti către Europa.

Organizaţiile pentru peotecţia mediului susţin însă că extracţia gazelor de şist are consecinţe dăunătoare pentru mediu.

România, spre deosebire de multe ţări din Estul şi Vestul Europei, nu este dependentă în proporţie însemnată de gazele din Rusia, deoarece este producătoare de gaze. Anul trecut, România a importat din Rusia doar 10% din necesarul de gaz, mai scrie AFP.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu