Istoria se repeta? Nu, dar exista pattern-uri …
Al Doilea Razboi Mondial a inceput aproximativ la 20 de ani dupa primul, pe baza tensiunilor lasate in urma de aranjamentele de la finalul primului razboi. Criza din anii 30 a creat conditiile prielnice, dar tensiunile existau oricum si era doar chestiune de timp pana urmeau sa dea pe dinafara.
Azi suntem la 25 de ani de la terminarea Razboiului Rece. NATO care trebuia sa nu mai existe s-a tot intins inspre est si acum calca ursul pe labe. Apropos, nu se mai vorbeste azi ca Bush senior a promis rusilor ca nu va mai extinde NATO inspre est. Iata ca am avut parte si de o criza economica dar prin “grija” bancherilor centrali, a fost impinsa conserva mai departe, pentru moment s-a amanat crash-ul.
Hitler a crescut pe fondul nemultumirii populare, al saraciei, al umilintei nationale in care era cufundata Germania. Existenta lui Hitler nu ar fi fost posibila fara fondul propice al poporului german. Am ascultat o emisiunie ieri la Radio Romania Cultural in care un invitat comenta ca propaganda deformeaza nu doar pe cei carora le este adresata ci il schimba chiar si pe cel care o face. Exista deci un feedback destul de pervers. Hitler ajunsese sa se creada “alesul”, “salvatorul”, etc, asa cum Putin plangea in ziua in care a fost ales si le spunea rusilor: “V-am promis ca o sa invingem? Am invins!”. Totodata, in discursul din piata [1] Putin, in fata a peste 100.000 de oameni, Putin planta semintele viitoarelor lupte: “am demonstrat ca nimeni nu ne poate impune nimic; am demonstrat ca poporul nostru e capabil sa deoseabeasca binele de rau; poporul a refuzat provocarile care au un singur scop: sa distruga Rusia ca tara si sa-i uzurpe puterea; astfel scenarii nu vor avea succes in tara noastra!”. Evident Putin se referea la mitingurile opozitiei si la pretinsa implicare a vestului in alegerile din 2012. El s-a autovictimizat atunci si a aratat cu degetul inspre occident ca inamic care prin schimbarea puterii incearca diminuarea puterii Rusiei. Spune-le rusilor ca altii le vor raul si ca dusmanii tai sunt aceiasi cu dusmanii Rusiei si le-ai cucerit inimile. Nimic nou, astfel de metode de propaganda prind mai ales in tarile fara cultra politica si fara experienta unei democratii traditionale, cum ar fi Rusia, Romania, Turcia, etc. Erdogan acum nu zice tot ca atacurile impotriva lui vin de la forte din afara tarii? Revenind la ideea de baza, saracia nu este deloc propice democratiei, din contra. Criza economica a lovit puternic in clasa de jos din Rusia si Putin nu are nevoie de mult efort sa uneasca poporul rus si sa porneasca chiar si un nou razboi, cata vreme marile finante sunt acum vinovate pentru caderea rublei, vesticii vor fi vinovati si pentru izolarea economica a Rusiei etc. Sa fie oare doar o intamplare ca popularitatea lui Putin in Rusia tocmai a ajuns la un record pe ultimii 3 ani? Incet-incet, se pot construi paralele.
Cand a invadat Austria, Hitler a avut 99% sustinere in Germania si peste 90% in Austria. Pun pariu ca la alegerile de Duminica, peste 90% vor vota pentru revenirea Crimeei la tara mama. Vom vedea manifestari de bucurie atat in Crimeea cat si in Moscova. Nu se stie daca Putin va vizita Crimeea, dar nu este exclus. Franta si Anglia desi nu agreau alipirea Austriei (un prim-ministru francez a avut cel mai scurt discurs la Liga Natiunilor cand austriecii au cerut unirea cu Germania: “Jamais!”). Iata ca Jamais a durat pana pe 12 Martie 1938 (tot martie: alt pattern?).
In Cehia, Hitler a intrat tot pe … tensiuni etnice, acuzandu-i pe cehi ca oprima minoritatea germana si cerand, nimic altceva decat ca drepturile acestora sa fie respectate:
“I am asking neither that Germany be allowed to oppress three and a half million Frenchmen, nor am I asking that three and a half million Englishmen be placed at our mercy. Rather I am simply demanding that the oppression of three and a half million Germans in Czechoslovakia cease and that the inalienable right to self-determination take its place.” – Adolf Hitler’s speech at the NSDAP Congress 1938 (Wikipedia)
As face aici o mica paranteza: foarte greu putem intelege evolutia in timp a imaginii unei personalitati, a imaginii unui stat, a unui popor, a evolutiei evenimentelor. In general, ne facem o imagine generala asupra lucrurilor, cu evenimentele cele mai importante, cu figurile cele mai proeminente cu imaginile cele mai socante etc. Putini de exemplu au aflat (nici eu nu aveam habar) ca initial Hitler a facut totul conform legislatiei internationale. El folosea argumentatia dreptului international, a tratatelor existente, avea o diplomatie puternica, eficienta, activa care incerca sa amane cat mai mult intrarea in razboi pentru ca nemtii stiau ca nu sunt gata de razboi. In aceeasi ordine de idei, imaginea armatei germane de mare putere si eficienta a fost creata in timp si initial s-a bazat mai ales pe primele miscari: in Cehia si in Polonia. In realitate, nemtii nu stateau chiar atat de bine, ba chiar cand un sef de stat al armatei i-a zis lui Hitler ca armata nu e gata pentru un razboi, Hitler l-a data afara si l-a acuzat de “defetism”
Negocieri peste negocieri erau si atunci. La anexarea Austriei, abia daca au schitat ceva marile puteri europene. La anexarea Sudatenland-ului, europenii chiar au semnat un acord cu Hitler prin care au acceptat trecerea teritoriului la Germania, in ciuda opozitiei Cehiei. Cam cum o sa faca acum NATO cu Crimeea: probabil o sa accepte cedarea Crimeei, o sa semneze acorduri, probabil o sa vedem pe Putin si Obama impreuna dand mana si glumind si o sa credem ca totul va fi bine. Mai tarziu – nu prea tarziu – Hitler punea gheara si pe restul Cehoslovaciei si dadea ultimatum Lituaniei. In raspuns, englezii si francezii … garantau independenta Poloniei desi nu aveau cum sa ii ajute. Idem, dupa ce Italienii ocupasera Albania tot in 39, ne ofereau si noua si grecilor “garantii de securitate”. Cam cum e NATO acum. Ne trimite un avion doua, o barcuta doua si gata, suntem asigurati. Si pe-atunci “marile puteri” trimiteau cativa consilieri si poate niscavai praf de pusca, sau poate nici atat. Abia cand a atacat Polonia, au declarat Franta si Anglia razboi, desi nu au facut mare lucru. In principal, au blocat naval Germania, pentru … a-i afecta economia. Nu va suna asta la fel cu sanciunile cu care avertizeaza SUA Rusia, gen blocarea activelor, blocarea importurilor de gaze, etc.
Alte si alte paralele pot fi facute. Cu privire la armata, Germania era destul de saraca, secatuita, o natie care dupa ce ca pierduse razboiul, platea daune insuportabile. Erau deci la pamant, poate asa cum ni se pare si Rusia azi. Insa mobilizarea si orientarea catre razboi a schimbat totul: nemtii si-au refacut industria, au dezvoltat tehnica, au perfectionat pregatirile, au facut totul cum stiu ei mai bine, prin organizare eficienta. Armata Rusiei a fost atat de criticata in unele ziare incat ai zice ca saracii de ei, bine ca mai au tari bananiere din lumea a 3-a la care sa le vanda junk-uri de rachete si tancuri, ca altfel ar muri de foame. Evident, exista nuclearele (cate or mai functiona si de o parte si de alta), dar Rusia se misca totusi incet-incet, ba chiar comanda nave destul de puternice la francezi (un Mistral tocmai a intrat in teste) sau lanseaza la apa fregate una dupa alta. Direct proportional cu cresterea in popoularitate a lui Putin, probabil va creste si procentul din PIB alocat armatei.
Nu mai intru acum in capitolul “aliante”. Mai ieri Putin vorbea la telefon cu presedintele Iranului si nu cred ca doar ca sa schimbe complezente. Lucrurile sunt cam destul de clare in privinta aliantelor. China si India deja declara pe fata suportul fata de rusi, Belarus face exercitii “pregatite dinainte”. Nu prea mi-e clar Turcia unde se situeaza, dar turcu nu-i degeaba turc.
Evident, cine cauta concordante si conexiuni le gaseste pe oriunde. Istoria clar nu se repeta, dar stim bine din istorie ca pacea nu e decat un scurt repaos intre doua razboaie.
Autor: Gigel Chiazna
Sursa: Chiazna.ro
Adauga comentariu