Politică

Români, cumpăraţi-vă România: Un miliard de euro sunt banii locali disponibili pentru investiţii în listările statului

bvb4-ap-15-03-2005România poate mobiliza peste un miliard de euro pentru a cumpăra acţiuni la companiile de stat Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Electrica.

Temerile că programul de privatizări al statului, prin care sunt scoase la vânzare prin listarea la bursă pachete minoritare de ac­ţiuni la giganţii energetici Nu­clearelec­trica, Romgaz, Hidroelectrica şi Electrica, nu poate fi susţinut de cererea internă sunt exagerate.

Un calcul al ZF arată că 1,2 miliarde de euro pot fi mobilizate de populaţie, de fondurile de pensii şi de fondurile de investiţii româneşti pentru a participa la privatizările statului. Valoarea cumulată a celor patru oferte de privatizări, programate pentru ur­mătorul an, este de circa un miliard de euro, din care cea mai mare este oferta de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz estimată la 600 mil. euro.

„O campanie de popularizare la scară naţională a conceptului de bursă alături de ofertele în sine ar fi de un real ajutor pentru aceste oferte“, a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la societatea de brokeraj Tradeville.

Responsabilii de privatizări din Guvern au declarat recent că iau în calcul să listeze Romgaz şi pe bursa de la Londra pentru că aici nu ar fi suficientă cerere.

Doar de la populaţie statul ar putea strânge 300 mil. euro dacă privatizările sunt bine promovate. Mai exact, românii au eco­nomii  de 30 de miliarde de euro plasate în depozite bancare, iar dacă cel puţin 1% din aceste economii ar fi dislocat şi investit în acţiunile companiilor pe care statul le scoate la vânzare în următorul an, ar rezulta o cerere fermă de 300 de milioane de euro. Alocarea de 1% este ipotetică şi mult sub standardele de pe pieţele financiare din Vest, unde peste 20% din economiile populaţiei sunt plasate în acţiuni ale companiilor listate la bursă.

În Polonia de exemplu, peste un milion de cetăţeni au conturi la bursă, iar în 2004 când a fost privatizată cea mai mare bancă din ţară, PKO, mii de polonezi au stat la coadă pentru a cumpăra acţiuni. În România, câteva zeci de români au conturi de investiţii la bursă.

„Dacă investitorii străini nu văd că există o cerere internă puternică pentru companiile scoase la vânzare, atunci sunt puţin interesaţi să participe“, a spus analistul Mihai Căruntu.

Autor: Roxana Pricop

Sursa: Ziarul Financiar

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu