Tratatul de la Lisabona si pedeapsa capitala in caz de razboi sau revolte.
Ni se tot spune ca UE este cu totul impotriva pedepsei capitale. Si totusi, iata ca:
“except in the case of war, riots, upheaval” …
Am cautat si eu informatia si am gasit mai multe articole, printre care si:
http://www.brusselsjournal.com/node/3169
EU Death Penalty for “Summer of Rage”?
Iata si un articol in limba romana U.E. – vrea pedeapsa capitală … pentru ”dezordine socială”!:
Specialiștii s-au pronunțat: textul Tratatului de la Lisabona este foarte greoi, plin de expresii juridice greu de înțeles și pentru un specialist în domeniu, cu nenumărate ”steluțe” care te trimit la tot felul de articole și numere de lege, care la rândul lor, te trimit în altă parte. Toate acestea descurajează pe oricine s-ar încumeta să-l studieze din scoarță-n scoarță.
Toți liderii politici care l-au semnat, toți parlamentarii care l-au aprobat, au făcut-o cu ochii închiși, în toată necunoștința de cauză. Mai mult, nu am aflat ca el să fi fost tradus în toate cele 23 de limbi oficiale din cele 27 de state membre.
Totuși, Albrecht Schachtnehneider (unul dintre cei patru juriști care au întocmit analize asupra Tratatului de la Maastricht și a diferitelor forme ale Constituției europene), alături de profesorul Hans Klecatsky (un specialist care a contribuit la Actualizarea Constituției Austriei), a avut răbdarea să-l studieze în întregime în limba engleză.
Efortul celor doi a fost ”recompensat” prin faptul că au descoperit multe prevederi abuzive. Cei doi fac parte, după părerea mea, dintre acele persoane antrenate să vâneze astfel de ”șopârle”. Și bine fac.
În noianul de prevederi, ”steluțe” și alte trimiteri au descoperit ceva de acest gen: ”Carte drepturilor fundamentale” a U.E., stipulează abolirea pedepsei cu moartea, dar…(și acum apare surpriza) face o trimitere la o notiță din josul paginii, scrisă cu litere foarte mici, care precizează: ”cu excepția situației de război, dezordine socială și insurecție”! Atât!!
Cei doi au recunoscut că au dat cu totul întâmplător peste trimiterea respectivă. Profesorul Albrecht Schachtschneider a explicat cum ratificarea Tratatului de la Lisabona atrage după sine și acceptarea Cartei Uniunii Europene.
Chiar formulările ”situație de război” și ”dezordine socială” devin suspecte în contextul Tratatului. Cine stabilește care sunt faptele săvârșite de o persoană/grup de persoane pe timpul unei ”dezordini sociale” pentru care poate/pot fi judecate și condamnate la moarte?
Conform tratatului de la Lisabona, prin clauza de solidaritate, fiecare națiune europeană este obligată să participe la acțiunile militare ale Poliției ori a serviciilor Secrete când este vorba de lupta contra ”terorismului”.
Dar, pentru Dumnezeu, noțiunea de ”act terorist” este foarte vag definită. Nici la ora actuală, nu există o definiție universal acceptată. În noțiunea de ”act terorist” poate fi încadrată orice acțiune îndreptată împotriva unei persoane/grup de persoane, instituții ori asupra unei provincii din U.E.!
”Acest mod de a strecuta în Constituție o prevedere de o asemenea importanță și gravitate reprezintă o încălcare a tuturor principiilor juridice” arată Albrecht Schachtschneider. ”În plus, nu sunt definite infracțiunile care pot fi sancționate cu pedeapsa supremă. Cine stabilește că dezordinea socială a atins un asemenea grad încât se poate abroga prevederea care interzice pedeaspa cu moartea și aplică această notă de subsol?
Ce tribunale o vor acorda? Tribunale speciale, întrunite pentru stări de urgență? De la ce punct, un protest în masă va începe să fie considerat insurecție, pasibilă de pedeapsa cu moartea?, se întreabă juristul german.
– articol preluat din cartea – Guvernul Mondial Coșmarul Omenirii –
autor – Teodor Filip
– editura obiectiv – www.edituraobiectiv.ro / edituraobiectiv@rdslink.ro
După cum putem vedea, la noi încă nu se discută despre pedeapsa cu moartea, dar, slugarnicii noștrii din guvern și parlament, doresc interzicerea protestelor, mai ales pe cele care se vor ține în fața instituțiilor publice. Oricum, până la aplicarea celor menționate în articolul de mai sus, nu cred că este decât un singur pas.
În SUA, anul acesta, peste 700 de persoane au fost arestate pe podul Brooklyn din New York, pe motiv că scandau lozinca ”Ocupați Wall Street”.
După cum bine vedem, în țările unde ni se prezentau adevăratele valori democratice, putem vedea că se poate mânca bătaie într-un mod la fel de democratic.
Conform tratatului de la Lisabona, prin clauza de solidaritate, fiecare națiune europeană este obligată să participe la acțiunile militare ale Poliției ori a serviciilor Secrete când este vorba de lupta contra ”terorismului”.
Articolul 6 (1) prevede ca “Uniunea recunoaste drepturile, libertatile si principiile din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene din 7 decembrie 2000, adaptata la Strasbourg, pe 12 decembrie 2007, care va avea aceeasi valoare legala ca si Tratatele.”
Dacă ne uităm cu atenție nimic nu este ieșit din comun, însă la o analiză mai atentă asupra Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, prevederile sunt cu totul și cu totul altele și anume:
Conform articolului 52 aliniatul 3 al Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, prevederile acesteia sunt completate de cele ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului (ECHR 1950), și care a fost actualizată ulterior:
3. În măsura în care prezenta cartă conţine drepturi ce corespund unor drepturi garantate prin Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, înţelesul şi domeniul de aplicare al acestor drepturi trebuie să fie aceleaşi ca şi cele prevăzute de convenţia menţionată. Această dispoziţie nu împiedică dreptul Uniunii să confere o protecţie mai largă.
În Articolul 2 al ECHR 1950 se stipulează:
Articolul 2 – Pedeapsa cu moartea în timp de războiUn stat poate să prevadă în legislaţia sa pedeapsa cu moartea pentru acte săvârşite în timp de război sau de pericol iminent de război; asemenea pedeapsă nu va fi aplicată numai în cazurile prevăzute de lege şi, în conformitate cu dispoziţiile sale. Statul respectiv va comunica secretarului general al Consiliului Europei dispoziţiile aferente ale legislaţiei.
http://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_en.pdf
http://www.echr.coe.int/nr/rdonlyres/d5cc24a7-dc13-4318-b457-5c9014916d7a/0/englishanglais.pdf
http://www.hri.org/docs/ECHR50.html#C.Art2
http://conventions.coe.int/Treaty/EN/Treaties/Html/114.htm
Comentariu saccsiv:
Iar Parlamentul Romaniei l-a ratificat:
Parlamentul României a ratificat Tratatul de la Lisabona
Cred ca-i reala informatia. De ce au strecurat-o asa, serpeste? De ce au dorit sa fie cat mai nebagata in seama? De ce dupa ce a fost descoperita, mass-media tace?
Constatam pe de alta parte, din nou (pentru a cata oara?), ce hal de marionete sunt in guvernele si parlamentele statelor uniunii.
sursa: saccsiv.wordpress.com
imi place in ue
dar UE nu prea ne ajuta
Imi pare rau sa va anunt, dar tot articolul poate fi incadrat la categoria junk.
Specializarea mea juridica este in drept european (ca sa vedeti ca nu vorbesc pe alaturi).
Terorismul este definit prin mai multe directive. Referitor la participarea celorlalte natiuni in combaterea lui, aceasta nu se face automat, aici ati inteles gresit. Ideea sta asa (si asta e valabil pentru multe institutii juridice europene): legislatia a evoluat foarte mult in sensul cooperarii si participarii impreuna la actiuni de prevenire si combatere a criminalitatii transfronaliere.Atunci cand apare o problema de genul terorismului, statele pot coopera pentru actiuni in comun, dar nu de genul ca serviciile actioneaza de capul lor, fac arestari pe alte teritorii decat propriile jurisdictii etc. Astea-s fabulatii.
Referitor la pedeapsa cu moartea: multe state europene pastreaza in legislatii exceptii pentru perioada de razboi sau evenimente exceptionale care pot pune in pericol ordinea existenta. Stiu unde vrei sa bati cu articolul, numai ca “dezordine sociala” nu inseamna niste miscari de genul occupy etc.
Iar argumentul cel mai tare tine de “Profesorul Albrecht Schachtschneider a explicat cum ratificarea Tratatului de la Lisabona atrage după sine și acceptarea Cartei Uniunii Europene”. Nu e adevarat! Carta a fost insusita DOAR de institutiile UE, nu este obligatorie pentru state, nefiind ratificata automat cu TLisabona (de unde isi iau astia informatiile nu stiu!)!!
In plus, raspunsul e la vedere: in tratat se prevede ca legislatiile nationale POT prevedea pedeapsa cu moartea pentru anumite cazuri limitate, Carta nu face decat sa repete prin alte cuvinte aceeasi prevedere. Oricum, daca legislatia nationala nu prevede derogari de la pedeapsa cu moartea (asa cum e a noastra), atunci legislatia europeana nu poate impune o situatie mai grea decat cea pe care o prevede legea interna (e o consecinta a subsidiaritatii).