Acest text a aparut miercuri in Jurnalul.ro dar dupa cateva ore a fost retras de conducerea publicatiei. Autorul este jurnalistul Ionut Balan. Merita citit.
Proprietari din toate tarile uniti-va!
Socialistul pesedist Victor Ponta se dovedește a fi la fel de pedelist ca și socialiștii de dreapta Mark Gitenstein, Traian Băsescu, Monica Macovei și Emil Boc.
Și toți calcă demn pe urmele lui Ion Iliescu, cel pentru care proprietatea privată era un moft. Ponta a declarat că va propune revizuirea articolului 44 din Constituție privind dreptul de proprietate, astfel încât să fie eliminată prezumția de obținere legală a averilor, iar exproprierile „strategice” să poată fi făcute mai ușor. Asta după ce s-a pronunțat pentru confiscarea mașinilor acelor șoferi vinovați de abateri rutiere grave. Dacă aceste idei vor fi puse în practică, toți românii se vor transforma de iure în suspecți de serviciu bănuiți de fraude și li se va tolera deținerea și folosirea bunurilor până ce guvernanților le va tuna să toarne o autostradă sau altă „investiție de interes public” pe pământurile lor.
Economiștii apreciază unanim că specificarea și protejarea dreptului de proprietate privată sunt condițiile cele mai importante pentru dezvoltarea economică a unei țări. Iar trecerea de la comunism la capitalism e un proces care n-are doar o dimensiune economică, ci și etică. Pasul esențial constă în privatizarea resurselor, și cea mai simplă metodă, care rezolvă și implicațiile etice, e retrocedarea lor. Vânzarea prin licitație sau negociere directă ridică întrebarea de ce să vândă statul ceva ce nu-i aparține? Dat fiind că respectivele resurse nu sunt ale lui, cum poate avea statul interesul să le ofere altcuiva decât unui grup de interese care să-l sprijine pe viitor?!
Esența sistemului capitalist se bazează pe garantarea dreptului de proprietate. Acest lucru reprezintă chiar deosebirea majoră între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare. În țările în curs de dezvoltare, chiar dacă s-au înregistrat perioade cu creșteri economice-record, nu s-a văzut același nivel de bunăstare ca în țările dezvoltate. Aceasta va veni numai atunci când drepturile de proprietate vor deveni baza pe care se conturează politicile economice ale unei țări. În cazul României se observă cum tribunalele sunt pline de proprietari care încearcă să-și redobândească activele naționalizate. Industria românească e construită pe terenuri ale căror drepturi de proprietate se dispută în fața judecătorilor. Și, pentru închiderea acestui cerc vicios, statul român încearcă să-i despăgubească pe cei cărora le-au fost confiscate proprietățile în rate sau cu active purtătoare de risc la Fondul Proprietatea. Asta arată că România nu e gata să creeze capital propriu și de aceea importă.
În țările dezvoltate, fiecare bucățică de pământ, fiecare echipament sau clădire are un act de proprietate care e partea vizibilă a unui proces ce conectează aceste active la restul economiei. Pe baza acestor conexiuni afacerile se fac printr-o simplă strângere de mână. E limpede că, până când România nu va acorda proprietății importanța pe care o merită, economia va rămâne decapitalizată și nu-și va putea atinge potențialul maxim.
sursa: hymerion.ro
Romania nu este un stat suveran.
Propritatea trebuie sa fie aparata de statul roman ceea ce nu se doreste sa se faca la revizuirea constitutiei.
Imi pare rau s-o spun dar guvernantii sunt niste vanduti, in slujba nu stiu cui, care mai de care implicate in spolieri de toate felurile. Sa le fie rusine si sa fie trasi la raspundere prin votul viitor al alegatorilor. raspunderea ‘penala’ nu se poate aplica inca. Ceea ce s-a spoliat se doreste sa ramana de partea celor care s-au infipt la putere si sunt sprijiniti de puteri straine si poate chiar de serviciile noastre secrete care sunt secrete doar pentru prostime!
Poate dupa o revolutie viitoare se va schimba ceva. Cum este regula in tarile arabe musulmane, celor care sunt prinsi furand sa lise taie mana dreapta, la inceput, ca sa manance cu aceiasi mana cu care se sterg la…. .
Perioada prin care trece Romania acum este definita ca fiind una de capitalism de acumulare. Atat timp cat proprietatile nu sunt clar definite, atat timp cat averile nu sunt conturate e greu de crezut ca putem ajunge la o “stare” similara cu cea din tarile occidentale.
TOTI POLITICIENII ROMANI, mai vechi sau mai noi, incepand cu sefii lor, Dan Diaconescu, Basescu, Ponta, Crin, etc., care NU VOR FI DE ACORD cu inlocuirea actualei “politici pentru Ciolan”, cu “politica pentru Patrie”, conform http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, vor fi pentru orice roman responsabil, PORCI NESIMTITI (ca sa nu-i jignim pe porcii normali!) si TRADATORI de TARA!
DE CE? Pentru ca numai niste indivizi care sunt PORCI NESIMTITI si TRADATORI de TARA, NU sunt de acord cu eliminarea Lacomiei, Minciunii, Hotiei, Tradarii, Iresponsabilitatii, Nesimtirii, etc., din actiunile si comportamentul politicienilor si ale functionarilor publici!
PS. Celor neobisnuiti cu abstractizarea, le ofer, pentru o mai buna intelegere, “traducerea”, celor doua “politici”, punandu-le intr-o antiteza cunoscuta tuturor:
1. “Politica pentru Ciolan”=”iadul” politic actual=continuarea prabusirii Romaniei;
2. “Politica pentru Patrie”=”raiul” politic posibil=STOPAREA prabusirii Romaniei;
Numai cei saraci cu duhul NU vor intelege “traducerea”, si vor abera, ca eu am spu ca am descoperit raiul pentru romani!
Exista si asemenea specimene!