Analize și opinii Cultură și Familie Extern Politică

Acţiune de tip comando în agricultura românească: producătorii români din orice domeniu sunt luaţi la ochi şi hăituiţi

Într-un interviu acordat site-uluicotidianul.ro, Mihai Anghel, cel mai mare producător agricol din sudul României, vorbeşte despre interesele care se ascund în agricultură şi despre scandalul cu aflatoxină.

Zelul celor de la DSVSA generează situaţii tragi-comice. Nu se mai încheie seria scandalurilor din agricultură, iar dumneavoastră, mai nou, aţi devenit „tăticul” aflatoxinei. Pe cine aţi deranjat, domnule?

Eu ştiu? Probabil că fiind principalul producător agricol din sudul României, devin „carne de tun” pentru unii. Gândiţi-vă că, prin Cerealcom, suntem singura firmă cu capital integral românesc care face export de cereale fără a lucra prin intermediul marilor traderi internaţionali de cereale.

Trebuie înmormântat capitalul autohton?

Acesta este scopul, să ne ducem dracului tot cei care mai producem ceva aici…

Mare coincidenţă mare! Singurul laborator acreditat pe aflatoxină cerealieră al ANSVSA este taman în Dolj. Probabil nu s-au mai ostenit să mai facă drumuri prin ţară. Cum de v-au „extras” la loterie?

Noi eram în faza de întocmire a contractelor de export pentru zonele Asia, Africa şi Orientul Apropiat şi lucram la analizele astea cu SGS-ul (n.r. Societe General de Surveillance AG, cu sediul central în Elveţia, lider mondial în expertizare alimentară), au dat rezultatele şi am apelat din nou la ei, pentru că până în momentul recoltării probelor de către DSVSPA era cu totul altceva. Toate probele arătau ca porumbul putea fi comercializat.

E exces de zel, prostie sau interes?

Cred că e câte ceva din fiecare, dar pe de altă parte e un abuz. Eu nu am dat spre comercializare niciun bob din acest produs, n-am vândut nimic. Chiar dacă ar fi avut aflatoxină în el, putea să se ţină cont de limitele pentru consumul uman, limite mici, mai mari pentru consumul animal şi fără limită pentru producţia de alcool. Acestea sunt valabile în Uniunea Europeană. Pe alte pieţe nu sunt impuse asemenea limite, mai ales pentru producţia de etanol sau alcool. Puteau să-mi dea cel mult o interdicţie de comercializare, şi nu sechestru. Nu pusesem niciun fel de produs în vânzare. Puteau să-mi dea interzis pentru consum uman sau pentru animale. În condiţiile în care vindeam pe piaţă, mai înţelegeam. Mai mult, fără să faci analize concludente, vii şi pui sechestru şi treci la linşaj mediatic?

Cum au făcut analizele?

Eu ştiu cum dracu’ le-au făcut? Nu vedeţi că laboratoare recunoscute european şi mondial nu detectează aflatoxină şi ei spun că nu ştiu ce procent rezultă acolo? S-a făcut abuz sau exces de zel.

Dar nu sunteţi la primul abuz…

Probabil că nici la ultimul…

Ce se-aude la o cafea, la o mică bârfă, cine v-a „lucrat”?

Păi dacă lovim în toţi, în producătorii de carne fără să fie vinovaţi, dăm în ăia de păsări, dăm în ăştia de lapte, la fel, nevinovaţi, probabil că a venit rândul celor care produc cereale! „Ia mai dă-i încolo în p…a mamii lor, auzi mă, de ce-ar produce cereale?”, mai ales că în ultima vreme România chiar a început să producă eficient. Anul trecut am fost al doilea producător de porumb din Europa. Probabil că deranjează acest lucru, probabil că e un război, dar nu se mai trage cu puşca, se trage cu alte arme, mult mai sofisticate.

Îi daţi în judecată?

Bineînţeles, le-am făcut notificare şi urmăm calea legală, ce să facem? Însă m-aş opri la ceea ce este evident în ultima vreme: producătorii români din orice domeniu sunt luaţi la ochi şi hăituiţi. Unde sunt, dom’le, investitorii ăia străini în agricultură? I-a căutat cineva şi pe ei de „sănătate”? Oare noi suntem toţi nişte nemernici? E frustrant!

Testul efectuat de Cerealcom


Autor: Marcel Bărbătei