Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Unde s-au dus banii? Lista firmelor-capusa de la combinat. Angajatii Oltchim reiau protestele

Premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul va sesiza DNA pentru a găsi vinovaţii de creşterea datoriilor combinatului Oltchim. În ultimii zece ani, Oltchim a făcut o serie de împrumuturi de la mai multe bănci, în special la Eximbank, iar banii ar fi dispărut într-o mulţime de firme căpuşă.

În emisiunea “Ultima oră” de la RomâniaTV a fost prezentată, marţi seară, o listă a firmelor căpuşă către care Oltchim a virat bani.

Pe listă se regăsesc firme ale mai multor apropiaţi ai fostului director de la Oltchim, Constantin Roibu, dar şi ale unor politicieni.

Iată mai jos lista firmelor-căpuşă care au colaborat cu Oltchim:

– PROTECTCHIM (Nicolae Enache, fost subaltern şi asociat al lui C. Roibu)

– MENTCHIM S.A (Veronel Lungu, partener de afaceri al lui Alexandru Roibu, fiul lui C. Roibu)

– DESIGNRO S.A. (C. Roibu – membru în C.A.)

– OLTGROUP PVC (director – Gheorghe Roibu, fratele lui C. Roibu)

– AMITRANS SRL (deţinută de fiul şoferului lui C. Roibu)

– CHEMPRO CHEMICALS (acţionar – Alexandru Roibu, fiul lui C. Roibu)

– COMCHIM CHEMICAL (deţinută de Constantin Neagoie, fost angajat Oltchim)

– ARDAVA (deţinută de Constantin Vlăduţu, fost angajat Oltchim)

– TOPANEL (firma fraţilor Sorin şi Cristian Boureanu)

– RAMPLAST (firma fraţilor Sorin şi Cristian Boureanu)

Deputatul PDL Cristian Boureanu a declarat la RomâniaTV că firmele sale doar a cumpărat un anumit produs de la Oltchim.

“Când noi am început să producem, fabrica de la Oltchim era închisă de ani de zile. Pe fiul domnului Roibu cred că l-am văzut de două ori în viaţa mea şi am aflat întâmplător cine este. Nu lucrează şi nu a lucrat la noi niciodată. N-am avut nicio treabă cu ei. Nu am lucrat cu marele combinat Oltchim. Noi am cumpărat nişte chestiuni pe care le fac ei şi care nouă ne trebuie”, a spus Boureanu.

El a recunoscut că într-una din firmele pe care le-a fondat împreună cu fratele său este angajat şi finul lui Constantin Roibu, dar a explicat că acesta nu mai lucra “de ani de zile” la Oltchim. “Eu nici nu am ştiut până acum că e finul lui Roibu”, a precizat Cristian Boureanu. (sursa: cotidianul.ro)

Angajatii Oltchim reiau protestele

Angajatii Oltchim reiau protesteleAngajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au decis ca începând de miercuri să reia protestele, spunând că nu mai au speranţe în condiţiile în care activitatea combinatului este oprită, iar ei nu şi-au primit salariile pe luna august.

Potrivit liderului protestatarilor, Corneliu Cernev, în cursul acestei zile oamenii au fost informaţi despre discuţiile de luni de la Ministerul Economiei, iar ulterior au decis să reia protestele pe perioadă nedeterminată. “Nu au fost primite salariile pe luna august, producţia este oprită, nu se întâmplă nimic şi nu sunt speranţe după cum văd că evoluează lucrurile. Trebuie să începem să lucrăm, să producem, pentru că altfel tensiunea va creşte pe zi ce trece. Marţi dimineaţă ne-am întâlnit cu salariaţii, informându-i despre rezultatul negocierilor de la Ministerul Economiei. Noi am cerut să se reitereze dispoziţia Ministerului Econmiei de a da bani pentru repornirea combinatului, cu titlu de împrumut, cu titlu de ajutor de stat şi să primim salariile cât mai repede. Angajaţii au decis ca de mâine (miercuri – n.r.) să reluăm protestele pe perioadă nedeterminată. Vrem salariile restante şi capital pentru repornirea instalaţiilor”, a declarat, marţi, liderul angajaţilor protestatari de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev.

El a mai precizat că discuţiile de luni de la Ministerul Economiei au fost “fără substanţă”, fără un rezultat pozitiv, iar autorităţile fac declaraţii contradictorii. “Semnarea actului a fost stabilită pentru miercuri. În primă fază reprezentanţii lui Dan Diaconescu au făcut observaţii, au cerut materialele care lipseau, care erau anexe la contractul de privatizare, au dorit să ştie bugetul actualizat al combinatului, dacă ne-au crescut datoriile la stat, dacă avem şi altele decât cele de la sfârşitul anului trecut. Au vrut apoi situaţia proceselor litigioase pe care le are societatea, multe aflate pe rolul instanţelor, dar şi rezultatele controalelor pe care diverse autorităţi, precum ANAF, Corpul de Control al premierului, Ministerul Economiei, le derulează de o săptămână la Oltchim.

Ulterior, reprezentanţii lui Diaconescu au făcut observaţii la contract, dar eu zic că nu sunt de substanţă şi s-a stabilit ca până marţi la ora 14.00 aceştia să studieze în profunzime termenii contractului. (..) La un moment dat, Remus Vulpescu a mers şi a vorbit cu ministrul Chiţoiu, timp de o oră. Nu ştiu ce au vorbit, dar declaraţiile premierului, că procesul de privatizare este eşuat şi că va fi reluat din februarie, nu coincid cu ce ne-a spus nouă Vulpescu, respectiv că se continuă procesul de negociere pentru definitivarea contractului. Sunt declaraţii contradictorii”, a mai spus Cernev.

sursA: antena3.ro