Analize și opinii Politică

Cand se va sfarsi dominatia Germaniei in zona euro?

Economia infloritoare a Germaniei si rata scazuta a somajului au reprezentat, pana acum, o lectie pentru tarile de la periferia zonei euro, macinate de criza. Insa vremurile prospere se apropie de sfarsit si pentru cea mai puternica tara a Europei, iar cancelarul Angela Merkel ar putea fi nevoita sa faca unele sacrificii.

In ultimele 10 zile, DAX, indicele bursier al Germaniei, a scazut cu 16%, ajungand pentru prima data sub pragul de 6.000 de puncte, semn ca cea mai mare economie din zona euro incepe sa fie afectata de criza, noteaza cotidianul Der Spiegel.

Germania a calificat pana acum criza economica ca apartinand altora, adica grecilor, portughezilor, spaniolilor sau irlandezilor, cei care nu isi pot controla finantele. Intr-o mare a nefericirii, Berlinul parea sa fie o oaza de prosperitate.

Insa, in prezent, pana si cei mai incapatanati au realizat ca acest concept nu mai are cum sa functioneze, iar caderea bursei este doar unul dintre factorii care arata ca Germania nu este invincibila in fata crizei.

Managerii se pregatesc pentru un viitor sumbru al companiilor pe care le conduc, dovada in acest sens fiind scaderea indicatorului Ifo, pentru prima data in jumatate de an, care reflecta situatia domeniului corporate.

Pana si exportul de automobile, unul din principalele motoare ale economiei germane, a inregistrat o contractie in luna mai. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, productia interna de masini a scazut cu 17%, iar exporturile, cu 13%, ceea ce a transmis un semnal ingrijorator Berlinului. La nivelul Uniunii Europene, acest indice a avut un declin de 7%, in luna aprilie, an la an.

Germanii se tem ca ii va ajunge si pe ei criza, care, pana acum, a afectat doar tarile de la periferia zonei euro. Frica lor este perfect justificata, deoarece cererea din partea tarilor aflate in recesiune s-a redus simtitor, iar acest lucru este doar inceputul.

S-a terminat petrecerea in Germania?

Faptul ca Germania a simtit extrem de putin efectele crizei din zona euro se datoreaza, in cea mai mare parte, pietelor emergente cu un avans economic semnificativ, precum China, India, Brazilia si Rusia, deoarece companiile din aceste tari au cumparat excesiv produse germane.

Insa Berlinul incepe sa-si piarda si acest avantaj. Economia chineza nu mai creste intr-un ritm alert, in timp ce Rusia simte efectele crizei prin turbulente pe curs. De mentionat este si faptul ca Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, se confrunta cu probleme majore.

In aceste conditii, pentru Germania, a ramane in afara crizei economice nu mai reprezinta o solutie, deoarece atunci cand investitorii isi vor pierde de tot increderea in zona euro, Berlinul va fi si el extrem de afectat.

Renuntarea la putere, singura optiune pentru Germania

Pentru ca este in interesul ei sa rezolve criza europeana, Germania trebuie sa adopte niste masuri mai radicale pentru a realiza acest lucru, precum renuntarea la putere sau acordarea unor sume mai mari de bani tarilor nevoiase, chiar daca populatia sau insasi Angela Merkel nu vor sa le faca.

Insa fara o guvernare economica comuna si fara o uniune fiscala, zona euro nu are cum sa supravietuiasca. Desi unele progrese au fost facute in acest sens, ele nu sunt suficiente. Liderii europeni au deja un control mai mare asupra bugetele tarilor cu probleme, iar pactul fiscal, care a fost aprobat de 25 de state membre UE, reprezinta un pas inainte pentru responsabilitatea fiscala. Insa aceste masuri sunt incomplete si provizorii.

Salvarea zonei euro implica ca tarile europene, inclusiv Germania, sa renunte la suveranitate si sa accepte mai multe decizii comune. In ultima instanta, s-ar putea ajunge ca tarile din zona euro sa adopte eurobondurile si sa isi imparta datoriile.

Constantin Pescaru

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu